Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

NBA: Boston zdolal Indianu v 1. zápase finále Východnej konferencie

Center Boston Celtics Al Horford (42) a center Indiana Pacers Myles Turner (33) bojujú o loptu počas štvrtej štvrtiny prvého zápasu finále basketbalovej NBA v utorok 21. mája 2024 v Bostone. Foto: TASR/AP

Celtics boli blízko prehry, ale Jaylen Brown trojkou 6,1 sekundy pred koncom riadneho hracieho času vyrovnal na 117:117 a poslal duel do predĺženia.

Boston 22. mája (TASR) - Basketbalisti Bostonu Celtics vyhrali v noci na stredu v úvodnom zápase finále Východnej konferencie NBA nad Indianou Pacers 133:128 po predĺžení a ujali sa vedenia v sérii. Druhý súboj sa hrá v noci na piatok opäť v Bostone.

Celtics boli blízko prehry, ale Jaylen Brown trojkou 6,1 sekundy pred koncom riadneho hracieho času vyrovnal na 117:117 a poslal duel do predĺženia. V jeho závere premenil dôležitú trojku Jayson Tatum a aj vďaka nemu Boston úspešne vstúpil do série. Tatum sa na víťazstve podieľal celkovo 36 bodmi, z toho desať dosiahol v predĺžení. Pridal aj 12 doskokov a štyri asistencie. Brown nazbieral 26 a stredný rozohrávač Jrue Holiday 28 bodov, čo bolo jeho sezónne maximum.

V drese Pacers, ktorí počas stretnutia dokázali trikrát zmazať výrazné manko, zaznamenal Tyrese Haliburton 25 bodov, 10 asistencií a tri doskoky a Pascal Siakam 24 bodov, sedem asistencií a 12 doskokov.

Víťaz základnej časti Boston si v 2. kole play off poradil s Clevelandom 4:1 na zápasy a mal takmer týždeň voľno. "V stretnutí bolo veľa pozitívnych i negatívnych momentov, rozhodne to nebol náš najlepší duel. Takmer sme pustili zápas na domácej palubovke, no podarilo sa nám v závere zahrať niekoľko útokov správne. Víťazstvo berieme, ale po pravde, musíme sa zlepšiť," zhodnotil vystúpenie svojho tímu Brown.

Indiana hrala ešte v nedeľu zápas číslo sedem v New Yorku, no únava či kratší čas na prípravu neboli napokon rozhodujúci faktor. "Prehra je jednoznačne mojou chybou," vzal vinu na seba tréner Indiany Rick Carlisle a pridal vysvetlenie: "Desať sekúnd pred koncom sme viedli o tri a mali loptu v držaní. Mal som si vziať oddychový čas a pripraviť akúkoľvek akciu, aby sme sa dostali na čiaru trestného hodu. Nestalo sa a nasledovali ďalšie chyby. Ukázali sme však vysokú odolnosť, tak ako v druhých polčasoch po celý rok. Musíme v tom pokračovať aj v druhom meraní síl."

Play off NBA - finále Východnej konferencie - 1. zápas:

Boston Celtics - Indiana Pacers 133:128 pp
(34:31, 30:33, 30:29, 23:24 - 16:11)
najviac bodov: Tatum 36 (12 doskokov), Holiday 28, Brown 26 - Haliburton 25, Siakam 24 (12 doskokov), Turner 23 (10 doskokov)
/stav série: 1:0/