Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NBA: Prvé finále pre Golden State, Durant:Vieme hrať ešte oveľa lepšie

Na archívnej snímke sú Kevin Durant (35) a Russell Westbrook z Oklahoma City Foto: TASR/AP

Hru domácich režíroval Kevin Durant, ktorý zaznamenal 38 bodov, osem doskokov a rovnaký počet asistencií. Stephen Curry pridal k 28 bodom desať asistencií a šesť doskokov.

New York 2. júna (TASR) - Basketbalisti Golden State Warriors zvíťazili v úvodnom stretnutí finále play off zámorskej NBA nad Clevelandom Cavaliers na vlastnej palubovke 113:91 a ujali sa vedenia v sérii 1:0 na zápasy.

Hru domácich režíroval Kevin Durant, ktorý zaznamenal 38 bodov, osem doskokov a rovnaký počet asistencií. Stephen Curry pridal k 28 bodom desať asistencií a šesť doskokov. Warriors neprekážalo, že ich tretia ofenzívna hviezda pokračuje v streleckom trápení - Klay Thompson zaznamenal iba šesť bodov za 36 minút a premenil len tri zo 16 pokusov. Thompson si však výborne plnil defenzívne úlohy. "Vieme hrať o dosť lepšie, ako sme dnes ukázali, ale keď vo finále dosiahnete víťazstvo, tak to beriete," povedal Durant.

V drese obhajcov trofeje z Clevelandu sa najviac darilo LeBronovi Jamesovi, ktorý mal na konte 28 bodov, pätnásť doskokov a osem asistencií. Takisto ale predviedol aj osem strát, z toho sedem v prvej polovici duelu. James potvrdil, že v úvodných finálových dueloch sa mu - na jeho pomery - nedarí, zvíťazil v nich iba raz z ôsmich pokusov. Kyrie Irving mal 24 bodov, Kevin Love si zapísal 15 bodov a 21 doskokov. "Odviedli sme skvelú prácu, čo sa týka bránenia trojkového oblúka, ale súper bol pekelne dobrý," konštatoval James. Ten dlho neváhal pri odpovedi na otázku, v čom je rozdiel oproti minuloročnej finálovej sérii medzi tými istými súpermi: "KD" - čiže Kevin Durant. Ten prišiel k Warriors pred sezónou z Oklahomy City.

Cavaliers sa v zápase dostali do vedenia iba v prvých minútach, navrch mali najviac štyri body. Zvyšok duelu už patril Golden State a jeho budovaniu náskoku. V prvom polčase si domáci utvorili 10-bodový náskok, v tretej štvrtine ho dokázali vylepšiť až na 24 bodov a rozhodli o svojom úvodnom finálovom úspechu. Tím z Oaklandu tak vyhral aj 13. zápas v tohtoročnej play off, čím vyrovnal rekordnú víťaznú sériu Lakers z 80-tych rokov a práve Clevelandu z vlaňajších a tohtoročných bojov o titul. "Sú najlepší tím, aký som kedy videl," zložil poklonu súperovi tréner "Cavs" Tyronn Lue. "Vyhrali trinásť zápasov v rade. Pravidelne lámu rekordy každú sezónu," citoval ho oficiálny portál súťaže.

Hráči Golden State prekonali už tradičného rivala aj v stratách. Domáci za celý zápas predčasne prišli len o štyri akcie, čím vyrovnali rekord finále NBA. Štyri straty mali aj San Antonio v roku 2013 a Detroit v roku 2005. Hostia naopak stratili až 20 lôpt, čo je rovnako vyrovnané historické maximum, ale s negatívnou nálepkou. "S takým počtom stratených lôpt nemáme šancu na úspech," priznal Irving.

Druhý zápas je na programe v noci na utorok opäť na palubovke Golden State Warriors.

finále play off NBA - 1. zápas:



GOLDEN STATE WARRIORS - CLEVELAND CAVALIERS 113:91 (35:30, 25:22, 33:20, 20:19)

Warriors: Durant 38, Curry 28 /10 asistencií/, Green 9 /11 doskokov/, Pačulia 8, K. Thompson 6 (Iguodala 7, McGee 4, Clark 4, Barnes 3, West 2, McAdoo 2, Livingston 2, McCaw 0).

Cavaliers: James 28 /15 doskokov/, Irving 24, Love 15 /21 doskokov/, J. Smith 3, T. Thompson 0 (Jefferson 9, D. Jones 7, Shumpert 5, Derrick Williams 0, Deron Williams 0, J. Jones 0, Korver 0).

TH: 16/11 - 25/20, fauly: 24 - 23, trojky: 12 - 11. Diváci: 19.596.