Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NBA: Kráľom smečiarov sa stal opäť LaVine, zdolal Gordona

Basketbalista Minnesoty Timberwolves Zach LaVine drží trofej po obhajobe prvenstva v súťaži smečiarov počas prestížnej exhibície hviezd zámorskej basketbalovej NBA All-Star Weekend v Toronte 13. februára 2016. Foto: TASR/AP

LaVine vo fantastickom súboji v smečovaní zdolal Aarona Gordona z Orlanda a ako prvý hráč od roku 2010 obhájil prvenstvo v tejto súťaži.

Toronto 14. februára (TASR) - Dvadsaťročný basketbalista Minnesoty Timberwolves Zach LaVine sa stal víťazom najsledovanejšej disciplíny v súťaži zručností zámorskej NBA, ktorými pokračoval v Toronte All Star víkend. LaVine vo fantastickom súboji v smečovaní zdolal Aarona Gordona z Orlanda a ako prvý hráč od roku 2010 obhájil prvenstvo v tejto súťaži.

Obaja finalisti mali po dvoch smečoch plný počet bodov a nasledoval rozstrel, v ktorom predvádzali jeden krajší kúsok ako druhý. Napokon LaVine zdolal Gordona o tri body smečom takmer z čiary trestného hodu s prehodením lopty medzi nohami. Titul najlepšieho smečiara obhájil ako prvý po Nateovi Robinsonovi, ktorý súťaž vyhral v rokoch 2009 a 2010. Celkovo sa stal len štvrtým hráčom, ktorý obhájil prvenstvo v tejto súťaži, pred ním to dokázali Michael Jordan, Jason Richardson a Nate Robinson.

"Mali sme si víťazstvo podeliť. Aaron predviedol veci, ktoré som nikdy nevidel. Bol skvelý," povedal LaVine zámorským médiám na adresu svojho súpera. Parádny súboj prirovnali odborníci k rozstrelu medzi Michaelom Jordanom a Dominiqueom Wilkinsom v roku 1988. Gordon predviedol viacero smečov za pomoci maskota, najlepší kúsok dal, keď preskočil ponad jeho hlavu, zobral si loptu a zasmečoval. "Myslím si, že sme tam mohli byť do rána. Keby som vedel, že to bude prebiehať takto, tak by som si pripravil ešte viac kúskov. V každom prípade je Zach fantastický smečiar," povedal zdolaný finalista Gordon.

V trojkovej streľbe získal prvenstvo Klay Thompson, keď v užšom finále zdolal svojho klubového spoluhráča z Golden State Warriors Stephena Curryho a najmladšieho účastníka tejto súťaže Devina Bookera z Phoenixu Suns. Thompson získal vo finále 27 bodov, o štyri viac ako minuloročný víťaz Curry. Devätnásťročnému Bookerovi finále nevyšlo a získal len 18 bodov. Prvýkrát v histórii súťaž ovládli dva roky za sebou spoluhráči. "Klay strieľal výborne. Finálové kolo mi vyšlo a dostal som ho pod tlak, ale on chytil rytmus a bol lepší," povedal úradujúci najužitočnejší hráč NBA Curry. "Veľmi radi na tréningoch súťažíme. Nikdy som nemal v tíme spoluhráča, ktorý hádzal trojky lepšie ako ja, takže je skvelé, že môžeme súperiť. Posúva ma to hore," povedal víťaz súťaže Thompson.

Pivot Minnesoty Anthony Towns sa stal víťazom v driblingovom slalome zakončenom strelou za tri body. Vo finálovom kole zdolal prvý muž draftu rozohrávača Isaiaha Thomasa z Bostonu. Vo vyrovnanom finálovom súboji, keď na trati súperia obaja hráči naraz, prekonal Towns svojho súpera presnejšou záverečnou strelou a stal sa prvým pivotom, ktorý v súťaži zvíťazil. "Toto víťazstvo si veľmi cením. Ukázalo sa, že aj v dobe, keď sa hra zrýchlila, môže pivot driblovať rovnako dobre ako rozohrávač," povedal víťaz súťaže Towns. Exhibičný Zápas hviezd medzi Východom a Západom sa uskutoční v noci na pondelok o 2.00 SEČ.