Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Neapol vytvoril gólový rekord skupinovej fázy, Mertens už myslí na Rím

Na snímke druhý sprava hráč Neapola Nathaniel Chalobah strieľa gól v zápase D-skupiny 6. kola Európskej ligy vo futbale SSC Neapol - Legia Varšava v Neapole 10. decembra 2015. Foto: TASR/AP

V drese Neapola chýbal slovenský reprezentant Marek Hamšík, ktorý nefiguroval ani na lavičke náhradníkov.

Neapol 11. decembra (TASR) - Futbalisti SSC Neapol skompletizovali postup do jarného šestnásťfinále Európskej ligy UEFA 2015/2016 s perfektnou bilanciou, keď triumfovali aj v záverečnom šiestom kole nad Legiou Varšava 5:2 a v D-skupine získali plný počet 18 bodov s impozantným skóre 22:3. Taliansky tím zároveň počtom dosiahnutých gólov vytvoril nový rekord skupinovej fázy súťaže, keď o jeden zásah prekonal FC Salzburg, informoval web uefa.com.

V drese Neapola chýbal slovenský reprezentant Marek Hamšík, ktorý nefiguroval ani na lavičke náhradníkov. V základnej zostave hostí nastúpili brankár Dušan Kuciak a stredopoliar Ondrej Duda.

Legia potrebovala "pod Vezuvom" bodovať naplno a dúfať v remízu medzi dánskym Midtjyllandom a FC Bruggy. Na SSC však nemala nárok a účinkovanie v pohárovej Európe sa pre ňu končí, spolu s Neapolom sa do jarného 16-finále prebojoval Midtjylland.

"Po prehre v Bologni sme chceli dokázať, že to bolo iba chvíľkové zaváhanie. Tréner nám prízvukoval, aby sa neopakoval scenár z tohto zápasu, keď sme zaspali jeho úvod. Nič také sa nestalo, už po polčase sme viedli 2:0 a po prestávke sme zabavili divákov ďalšími gólmi. Už sa sústredíme na nedeľu, keď nás čaká dôležitý zápas Serie A proti AS Rím," vyjadril sa autor dvoch gólov Dries Mertens pred duelom tabuľkových susedov. Neapol figuruje v klasifikácii najvyššej talianskej súťaže na 3. mieste, Rimania sú štvrtí s trojbodovou stratou.

Bakošov gól Libercu na postup nestačil, Pavelka: "Hanbu sme neurobili"

Na snímke vľavo Marek Bakoš (Slovensko)
Foto: TASR/Martin Baumann
Český zástupca v Európskej lige UEFA 2015/2016 Slovan Liberec do záverečného 6. kola skupinovej fázy súťaže živil nádej na postup, tá sa však po domácej prehre 2:4 s futbalistami Olympique Marseille rozplynula.

"Olympique Marseille dokázal, že jeho postup je zaslúžený. My to s pokorou prijímame," citoval kapitána Liberca Davida Pavelku portál idnes.cz. "Prehra nás mrzí najmä kvôli fanúšikom. Celé mesto týmto zápasom žilo," dodal Pavelka.

Foto: TASR/AP

Severočesi na začiatku druhého polčasu prehrávali už 0:3. K obratu zavelil v 75. minúte slovenský útočník Marek Bakoš, ktorý premenil jedenástku a o minútu neskôr Josef Šural znížil na rozdiel gólu. Posledné slovo však patrilo hosťom, ktorí po triumfe 4:2 obsadili druhú priečku v F-skupine a odprevadili portugalskú Bragu do jarného 16-finále.

"Súperovi sme ponúkli situácie, ktoré využil. Keby bolo už po prvom polčase 0:3, nikto by nemohol protestovať. Po prestávke sme začali hrať jednoduchšie a vyplynuli z toho naše dva góly," dodal Pavelka, ktorý si v 75. minúte vypýtal jedenástku. "Penalta bola jasná, dostal som sa medzi dvoch hráčov. Chcel som zakončiť, ale súper ma stiahol. Sám som jedenástku kopať nechcel, som poverčivý, takže som prenechal loptu Bakymu (Bakošovi)."

Za stavu 2:3 ako správny kapitán veril v obrat, ktorý sa však nekonal. "Bohužiaľ, náš tlak potom utíchol. Hráči Marseille skúsene držali loptu. Napokon sme dostali štvrtý gól a bolo hotovo." Napriek prehre a nepostupu do 16-finále vládne v Liberci spokojnosť s účinkovaním v pohárovej Európe. "Myslím, že môžeme byť pyšní a to, čo sme na jeseň dosiahli. Libercu ani českému futbalu sme hanbu neurobili," uzavrel Pavelka.

Mak po víťaznom góle Dortmundu: "Paráda, vyťažili sme maximum"

Na snímke slovenský stredopoliar PAOK Solún Róbert Mak oslavuje svoj úvodný gól v zápase C-skupiny 6. kola Európskej ligy vo futbale Borussia Dortmund - PAOK Solún v Dortmunde 10. decembra 2015.
Foto: TASR/AP

Slovenský futbalista Róbert Mak bol autorom všetkých troch gólov, ktoré PAOK Solún zaznamenal v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2015/2016. Vo štvrtkovom dueli 6. kola C-skupiny na pôde Borussie Dortmund (1:0) mal jeho presný zásah víťazný punc.

"Fantázia, paráda. Je to veľké víťazstvo," citoval Maka jeho oficiálny web. "Vedeli sme, že proti Dortmundu nemôžeme hrať otvorenú partiu. Preto sme sa sústredili na kvalitnú defenzívu. Hrali sme obetavo, dali sme do toho všetko a vyšlo to," dodal Mak, ktorého PAOK už nemal vo Vestfálsku šancu miešať postupové karty.

Skalp popredného bundesligového tímu však potešil. "Samozrejme, musíme si priznať, že sme mali aj veľké šťastie. Náš gólman chytal fantasticky, domáci trafili štyrikrát konštrukciu brány. Borussia mala veľkú prevahu, na strely na bránu vyhrala 18:1. Vyťažili sme z minima maximum," usmieval sa 24-ročný krídelník.

Makova zlatá chvíľa prišla v 33. minúte, keď si zabehol za obranu domácich a gólmana Dortmundu prekonal hokejovým "blafákom". "Mal som obrovskú radosť. Bežal som oslavovať pred tribúnu našich priaznivcov, ktorých bolo na zápase asi 5-tisíc. Zápas sa hral v parádnej atmosfére, v hľadisku bolo takmer 60-tisíc fanúšikov. Na tento duel si budeme dlho pamätať," prezradil slovenský reprezentant, ktorý už myslí na najvyššiu grécku súťaž: "Z EL sme vypadli, teraz musíme zabrať v lige," dodal.

Z C-skupiny sa prebojovali do jarného 16-finále EL ruský FK Krasnodar a Dortmund. PAOK so ziskom 7 bodov obsadil tretiu priečku, posledná skončila azerbajdžanská Gabala.