Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

Nemci vyhrali nad Portugalskom zásluhou hlavičky Gomeza tesne 1:0

Nemecký útočník Mario Gomez hlavičkuje loptu do siete Portugalska. Foto: TASR/AP

Futbalistov Nemecka dvakrát v dueli B-skupiny európskeho šampionátu zachránilo od inkasovaného gólu brvno.

Ľvov 9. júna (TASR) - Nemeckí futbaloví reprezentanti zvíťazili v sobotňajšom zápase B-skupiny majstrovstiev Európy nad Portugalskom 1:0 a spolu s Dánskom sa dostali na čelo tabuľky.

Zverenci trénera Joachima Löw mali počas celého zápasu viac z hry, ale dlho sa nedokázali presadiť cez pozornú obranu súpera.

Najväčšiu šancu prvého polčasu si pritom vypracovali Portugalci. V 45. minúte však Pepe po rohu trafil iba do brvna.

Rozhodnutie a dôležité tri body do tabuľky zabezpečil Nemcom v 72. minúte hlavou útočník Mario Gomez, ktorý využil center Khediru.

V nedeľu 10. júna pokračuje šampionát zápasmi C-skupiny Španielsko - Taliansko (18.00) a Írsko - Chorvátsko (20.45). Tímy z B-skupiny sa opäť predvedú v akcii v stredu 13. júna, Dáni si v Ľvove zmerajú sily s Portugalskom (18.00) a Holandsko sa v Charkove stretne s Nemeckom (20.45).

B-skupina:


Nemecko - Portugalsko 1:0 (0:0)
Gól:
72. Gomez. Rozhodcovia: Lannoy - Cano, Annonier (všetci Fr.), ŽK: Badstuber, Boateng - Postiga, Coentrao.

Nemecko: Neuer - Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Müller (90.+4 Bender), Özil (87. Kroos), Podolski - Gomez (80. Klose)

Portugalsko: Patricio - Pereira, Bruno Alves, Pepe, Coentrao - Meireles (81. Varela), Veloso, Moutinho - Nani, Postiga (70. Oliveira), Ronaldo

Nemecký gólman Manuel Neuer padá po faule Portugalca Heldera Postigu.
Foto: TASR/AP
Súboj európskych gigantov odštartovali lepšie Nemci. V 2. minúte si na Boatengov center z pravej strany nabehol Gomez a po jeho hlavičke musel prvýkrát zasiahnuť Patricio. Portugalského brankára o chvíľu preveril aj Podolski. Pred druhou bránkou upútal iba zbytočný dohrávaný súboj Postigu s brankárom Neuerom, za ktorý si portugalský útočník vyslúžil žltú kartu. V 24. minúte vystrelil Gomez a lopta skončila v portugalskej sieti, no rozhodca už predtým odpískal faul na Khediru a Nemcom nenechal výhodu.

"Nationalelf" mal prevahu aj v ďalšom priebehu a dokázal účinne zachytávať útoky súpera už v začiatočných fázach. Portugalci tak pôsobili dosť bezzubo a v prvej polhodine si nevypracovali žiadnu šancu. Ani pred druhou bránkou sa však príliš veľa nedialo. Nemeckí hráči kombinovali ďaleko od šestnástky a nedokázali preniknúť cez obranný val súpera. Portugalci pohrozili až v samom závere polčasu, keď po rohu trafil Pepe do brvna.

Obranca Portugalska Pepe trafil po tejto strele iba brvno nemeckej bránky.
Foto: TASR/AP
Nemci okamžite po začiatku druhého polčasu zaútočili, ale všetky tri strely zblokovali portugalskí obrancovia. V ďalšom priebehu sa už opakoval scenár z prvého dejstva. Zverenci trénera Joachima Löwa držali loptu a snažili sa tvoriť, ich súperi sa opäť sústredili na pozornú obranu a do útoku vyrážali z rýchlych brejkov. Ani jeden tím si však nevypracoval gólové možnosti. V 64. minúte Moutinho výborne vysunul Ronalda, no kanonierovi Realu Madrid v poslednej chvíli vypichol loptu Boateng.

Diváci sa dočkali gólu až v 72. minúte. Z pravej strany poslal Khedira center do šestnástky, loptu ešte trochu nadvihol Moutinho, ale Gomeza neoklamal a nemecký útočník poslal presnou hlavičkou svojich do vedenia - 1:0. Portugalci sa po inkasovanom góle konečne vrhli do útoku a v krátkom slede niekoľkokrát poriadne preverili Neuera. Nemecký brankár takmer pykal za chybu, keď iba kontroloval center Naniho z pravej strany, ktorý doplachtil až na brvno. V 88. minúte však vychytal stopercentnú šancu Varelu a zachránil tri body pre svoj tím.

Fotogaléria z druhého dňa na EURO 2012:




Hlasy po zápase:


Joachim Löw, tréner Nemecko: "V úvodnom zápase sme boli trošku nervózni po tom, čo sme sa dozvedeli, že Dáni zdolali Holandsko. Nikto nechce prehrať prvý duel na šampionáte. S výkonom mužstva som veľmi spokojný, takticky hrali veľmi dobre. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali."

Mario Gomez, útočník Nemecka a strelec jediného gólu: "Zo štartu na šampionáte má dobrý pocit. Chcel som sa odvďačiť za dôveru, ktorú mi tréner prejavil. Je ťažké hlavičkovať, keď idete dozadu, no lopta bola tečovaná, čo mi trochu pomohlo."

Paulo Bento, tréner Portugalska: "Nemecko malo v prvej polovici duelu viac z hry. Po zmene strán sme boli vyrovnaní, dostali sme nešťastný gól, ale zareagovali sme dobre. Výsledok nie je spravodlivý."

Nani, krídelník Portugalska: "Odovzdali sme všetko a hrali sme dobre, no jednoducho sme mali smolu."

Tabuľka B-skupiny:


1. Nemecko 1 1 0 0 1:0 3
1. Dánsko 1 1 0 0 1:0 3
3. Portugalsko 1 0 0 1 0:1 0
3. Holandsko 1 0 0 1 0:1 0