Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bayern oslabil konkurenciu, ostáva tak favoritom na nemecký titul

Na snímke futbalisti Bayernu Mníchov pózujú pre skupinovú fotografiu pred odvetným zápasom semifinále Ligy majstrov Bayern Mníchov - Real Madrid v Mníchove v utorok 29. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Pred štartom novej sezóny figurujú v kádroch troch bundesligových klubov aj traja slovenskí legionári.

Mníchov 21. augusta (TASR) - Už tradičnými favoritmi na zisk titulu v nemeckej bundeslige sú futbalisti Bayernu Mníchov, ktorí do novej sezóny 2014/2015 vstúpia ako jeho obhajcovia piatkovým domácim zápasom proti Wolfsburgu. Miešať karty v popredí by mali aj Borussia Dortmund, Schalke 04 Gelsenkirchen či Bayer Leverkusen. Bundesliga štartuje len 40 dní po tom, ako Nemci zdvihli nad hlavy trofej pre majstrov sveta po finálovom triumfe nad Argentínou.

Pred štartom novej sezóny figurujú v kádroch troch bundesligových klubov aj traja slovenskí legionári. Stredopoliar Karim Guédé, v uplynulých mesiacoch alternujúci na hrote útoku, oblieka dres Freiburgu, pravý obranca Peter Pekarík sa udomácnil v zostave Herthy Berlín. Premiéra v najvyššej nemeckej súťaži čaká Dušana Šventa, ktorý v lete prestúpil z FC Salzburg do tímu nováčika 1. FC Kolín, v príprave sa však zranil a musel absolvovať operáciu. Ďalším nováčikom je SC Paderborn, ktorý neplánuje byť vo svojej prvej sezóne medzi elitou iba do počtu. Neveľké mesto so 140.000 obyvateľmi predalo viac ako 9500 permanentiek na svoje domáce zápasy už v júli. Paderborn bude 53. klubom v najvyššej súťaži od založenia bundesligy v roku 1963. "Nebudeme si len vymieňať dresy so súpermi zvučného mena. Pre nás je privilégium hrať v lige krajiny majstrov sveta," uviedol tréner SC Andre Breitenreiter. Klubový rozpočet nepresiahne hranicu 15 miliónov eur. Rovnaká suma by stačila na zaplatenie dvoch špičkových hráčov Bayernu Mníchov.

Ten v lete angažoval poľského kanoniera Roberta Lewandowského, čím nielen posilnil už beztak úderný tím, ale zároveň oslabil svojho konkurenta z Dortmundu. Z odchodov zaujal prestup Toniho Kroosa do Realu Madrid, no aj bez neho je Bayern na domácej scéne superfavoritom, navyše získal k brankárovi Manuelovi Neuerovi skúseného Španiela Pepeho Reinu. V minulej sezóne získal Bayern titul sedem kôl pred koncom v čase, keď sa v iných súťažiach ešte len začalo kryštalizovať poradie na čele tabuľky. Bayern už 25. marca oslavoval zisk majstrovskej trofeje, v konečnej tabuľke ho až 19 bodov delilo od druhého Dortmundu. S 19 víťazstvami v rade vytvoril nový rekord ligy. "Nechceme podliezť latku, hoci je nastavená veľmi vysoko. Času na prípravu veľa nebolo, oddýchnutí súperi môžu z toho ťažiť, ale neskôr sa naša kvalita prejaví," vyhlásil kouč Bayernu Pep Guardiola, ktorý v úvode sezóny nebude môcť počítať so stredopoliarom Bastianom Schweinsteigerom, ktorého trápia zdravotné problémy ako aj únava z MS v Brazílii.

Dortmund hľadá posily

Dortmund zalovil v talianskych vodách, z FC Turín získal kanoniera Cira Immobileho a z Herthy Berlín kolumbijského útočníka Adriana Ramosa. "Bude ťažké nahradiť Roberta (Lewandowského), ale Dortmund sa nikdy neprofiloval ako mužstvo jedného muža. Našou najväčšou devízou je tímovosť, s ňou sme v posledných rokoch dokázali konkurovať najlepším tímom v Európe a na nej staviame aj teraz. Sezóna je dlhodobý proces, chceme sa biť o titul, ale treba na rovinu povedať - favoritom je Bayern," povedal kouč Borussie Jürgen Klopp. Jeho mužstvo už prvú trofej v sezóne získalo, keď v zápase o nemecký Superpohár zdolalo práve Bayern 2:0.

Bundesliga naberá na atraktivite. Okrem tradične vypredaných štadiónov má nálepku súťaže, v ktorej padá veľa gólov a tie sú najväčším lákadlom pre ľudí. V predchádzajúcich dvanástich sezónach mala bundesliga priemer 3,16 gólu na zápas, napríklad anglická Premier League sa môže pochváliť číslom 2,77.

Program 1. kola bundesligy:

piatok 22. augusta:

20.30 Bayern Mníchov - VfL Wolfsburg

sobota 23. augusta:

15.30 Hoffenheim - Augsburg
15.30 Hannover 96 - Schalke 04
15.30 Hertha Berlín - Werder Brémy
15.30 Eintracht Frankfurt - SC Freiburg
15.30 1. FC Kolín - Hamburger SV
15.30 Borussia Dortmund - Bayer Leverkusen

nedeľa 24. augusta:

15.30 SC Paderborn - Mainz 05
17.30 Borussia Mönchengladbach - VfB Stuttgart


Schweinsteiger chce s Nemeckom vyhrať titul majstrov Európy

Bastian Schweinsteiger nemá v úmysle opustiť nemeckú futbalovú reprezentáciu. V blížiacej sa kvalifikácii a aj na európskom šampionáte, ktorý sa bude konať v roku 2016 vo Francúzsku, je pripravený doviesť národný výber ako kapitán až na vrchol.

Tridsaťročný stredopoliar Bayernu Mníchov pre nemecký denník Bild vo štvrtok uviedol, že súčasné zranenie kolena neohrozí jeho ďalšiu reprezentačnú kariéru. Nebude tak nasledovať kroky Philippa Lahma, Miroslava Kloseho a Pera Mertesackera, ktorí sa po zisku titulu na MS v Brazílii v národnom tíme už nepredstavia. "Mojím jasným cieľom je vyhrať EURO 2016. Za Nemecko chcem s určitosťou hrať až do konca šampionátu. Triumf na MS spôsobil, že som hladný po ďalšom veľkom úspechu," uviedol Schweinsteiger.