Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

VIDEO: Islanders bez Haláka prehrali s Tampou Bay 4:5 po predĺžení

Na snímke radosť hráčov Tampa Bay po zápase. Foto: TASR/AP

Blesky sa ujali v sérii vedenia 2:1, o ich triumfe rozhodol Brian Boyle.

New York 4. mája (TASR) - Hokejisti New Yorku Islanders prehrali v treťom semifinálovom zápase play off Východnej konferencie NHL s Tampou Bay Lightning 4:5 po predĺžení. "Blesky" sa ujali v sérii vedenia 2:1, o ich triumfe rozhodol Brian Boyle. V drese "ostrovanov" opäť absentoval slovenský brankár Jaroslav Halák. St. Louis Blues si v semifinále Západnej konferencie poradili s Dallasom Stars presvedčivo 6:1 a na zápasy vedú 2:1, dvomi gólmi sa blysli Alexander Steen a David Backes. Na 1:2 znížil Nashville Predators po víťazstve 4:1 nad San Jose Sharks.

Islanders delilo od druhého víťazstva v sérii 38 sekúnd. V záverečnej hre bez brankára však ruský kanonier Tampy Nikita Kučerov svojim siedmym gólom v tohtoročnom play off vyrovnal na 4:4 a poslal duel do predĺženia. V ňom po necelých troch minútach udrel netradičný strelec Brian Boyle, keď sa dostal k dorážke po nepresnej strele Victora Hedmana a upratal puk za chrbát Thomasa Greissa. "Musel som si puk ešte pristaviť nohou, mal som šťastie," povedal zámorským novinárom Boyle po svojom prvom góle v predĺžení v play off. Situácii predchádzal stret Boylea s Thomasom Hickeym v blízkosti modrej čiary. Robustný center "bleskov" narazil domáceho obrancu, ktorý sa ťažko dvíhal z ľadu a potom chýbal v blízkosti bránky odkiaľ Boyle rozhodol. Tréner Islanders Jack Capuano si myslí, že išlo o jasný faul. "Bol to priamy úder do hlavy, pozrel som si video štyri, alebo päť krát. Práve takéto zákroky sa vedenie súťaže snaží eliminovať. Je to frustrujúce, pretože rozhodca stál kúsok odtiaľ. Možno to nevidel tak dobre ako ja na videu, je to len človek, ale myslím, že Boyle by mal dostať od vedenia NHL dodatočný trest. Nás to žiaľ stálo zápas," povedal Capuano na pozápasovej tlačovej konferencii. Jeho náprotivok Jon Cooper nesúhlasil. "Koľko bolo v zápase bodyčekov, 70, 80? Bol to jeden z tvrdých stretov, ale nemyslím, že to bol faul. Boyle je o dosť vyšší ako Hickey a preto to možno vyzeralo ako úder do hlavy, ale podľa mňa to bol čistý hit," povedal kormidelník Tampy. Islanders štyrikrát v zápase viedli, ale hostia vždy našli odpoveď. Strelecky sa zobudil autor dvoch gólov Josh Bailey, ktorý prvé dva zápasy série nehral pre zranenie hornej časti tela. "Tento zápas sme mali vyhrať, chýbalo k tomu málo. Je to veľká škoda, ale musíme sa pozerať dopredu," povedal Bailey po svojom prvom dvojgólovom zápase v NHL od 14. februára 2015. Islanders hrali v tohtoročnom play off štvrté predĺženie a prvýkrát prehrali. Brankár "bleskov" Ben Bishop nastúpil na svoj 33. zápas v bojoch o Stanley Cup a vyrovnal tak klubový rekord Nikolaja Chabibulina. Štvrtý zápas série je na programe v noci na sobotu opäť v Brooklyne.

Nashville prehrával po prvej tretine so San Jose 0:1, ale potom roztočil ofenzívny kolotoč a vyhral 4:1. Predators tak znížili stav semifinálovej série Západnej konferencie na 1:2. Skóre duelu otvoril hosťujúci veterán Patrick Marleau, keď využil zaváhanie obrancov aj brankára Pekku Rinneho a po individuálnej akcii strelil svoj druhý gól v tohtoročnom play off a 62. v kariére. Domáci vyrovnali v 26. minúte zásluhou presilovkového gólu Jamesa Neala, ktorý parádnou strelou z pravého kruhu prekonal Martina Jonesa. "Verili sme si, pretože aj v San Jose sme hrali dobrý hokej. Potrebovali sme sa len trochu zlepšiť, čo sa podarilo a sústredíme sa na ďalší dôležitý zápas," povedal pre nhl.com Neal. Do vedenia dostal domácich kapitán Shea Weber, keď použil svoju najväčšiu zbraň strelu príklepom a bombou trafil vymietol pavučiny v bránke Sharks. Bol to jeho 13. gól v play off, čím vyrovnal Davida Legwanda na čele historických zápisov klubu. V záverečnej časti ešte skórovali Colin Wilson a v presilovke Filip Forsberg. Tréner Predators Peter Laviolette spravil zmenu v zostave, keď posadil Mikea Ribeira a šancu dostal mladý Švéd Pontus Aberg. "Mal to ťažké, ale svoju úlohu si zastal veľmi dobre," pochválil 22-ročného nováčika. Sharks prehrali v tohtoročnom play off prvýkrát na ľade súpera. "Nemôžeme vyhrať každý zápas, toto je play off. Séria môže trvať aj sedem zápasov, pretože hráme proti silnému súperovi. Nashville dnes vyhral súboj špeciálnych tímov a zaslúžene sa teší," povedal po zápase tréner "žralokov" Peter DeBoer. Séria pokračuje v noci na piatok opäť v Nashville.

Hokejisti St. Louis sa v sérii s Dallasom ujali vedenia 2:1, keď v prvom z dvojice domácich duelov vyhrali jasne 6:1. Gól a dve asistencie zaznamenal ruský útočník Vladimir Tarasenko, ktorý skóroval piatykrát v play off, ale premiérovo v sérii so Stars. Po dva zásahy pridali Alexander Steen a kapitán David Backes. Dallas aj v treťom zápase série otvoril skóre, keď sa presadil Colton Sceviour, ale v ďalšom priebehu už Briana Elliotta neprekonali a brankár Blues zaznamenal 25 zásahov. "Presne takýto zápas sme potrebovali. Mali sme výborný prechod do útoku, tlačili sme sa do ofenzívy a na ľade sme dominovali," povedal pre nhl.com útočník Troy Brouwer, ktorý po krásnej akcii zvýšil na 3:1 a pridal aj asistenciu. Blues opäť vyhnali súperovho brankára, tentokrát išiel dole na začiatku druhej tretiny Antti Niemi po tom, ako inkasoval tri góly z 12 striel a nahradil ho Kari Lehtonen. "Nebolo to o brankároch, chýbal nám väčší dôraz v súbojoch a vôbec sme im nepomohli. Hnevať sa musíme na našu defenzívnu hru," povedal obranca Stars Alex Goligoski. Blues dosiahli svoje najvyššie víťazstvo vo vyraďovacích bojoch tento rok. "Pochvalu si zaslúži každý jeden hráč nášho tímu. Bol to asi náš najlepší a najkomplexnejší výkon v play off," povedal pre espn.com Backes. Tarasenko zaznamenal trojbodový zápas aj v sérii 1. kola proti Chicagu. Naposledy zažil v drese Blues viac ako jeden trojbodový zápas v play off Doug Weight v roku 2003. "Play off je obrovská skúsenosť," povedal 24-ročný ruský krídelník.

NHL - play off - 2. kolo /na štyri víťazstvá/:

tretí zápas semifinále Východnej konferencie

NEW YORK ISLANDERS - TAMPA BAY LIGHTNING 4:5 pp (1:1, 1:1, 2:2 - 0:1)
Góly:
8. Bailey (Kuľomin, Hamonic), 35. Leddy (Clutterbuck, Cizikas), 43. Bailey (Hickey, Prince), 52. Clutterbuck (Cizikas) - 20. Callahan (Killorn, Filppula), 29. Hedman (Johnson), 44. Namestnikov (Filppula, Killorn), 60. Kučerov (Drouin, Hedman), 63. Boyle (Hedman, Callahan). Brankári: Greiss - Bishop, strely na bránku: 39:41, 15.795 divákov.
/na zápasy 1:2/


tretie zápasy semifinále Západnej konferencie

NASHVILLE PREDATORS - SAN JOSE SHARKS 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)
Góly:
26. Neal (Ekholm, Johansen), 35. Weber, 47. Wilson (Ellis, Fisher), 56. Forsberg (Josi, Weber) - 14. Marleau (Hertl, Vlasic). Brankári: Rinne - Jones, strely na bránku: 25:27, 17.163 divákov.
/na zápasy 1:2/


ST. LOUIS BLUES - DALLAS STARS 6:1 (2:1, 3:0, 1:0)
Góly:
6. Steen (Šťastný, Brouwer), 17. Backes (Shattenkirk, Tarasenko), 23. Brouwer (Bouwmeester, Pietrangelo), 24. Tarasenko (Berglund, Fabbri), 39. Steen (Tarasenko, Schwartz), 59. Backes (Gunnarsson) - 5. Sceviour (Spezza, Oduya). Brankári: Elliott - Niemi (23. Lehtonen), strely na bránku: 39:26, 19.323 divákov.
/na zápasy 2:1/


Zdroj videí: nhl.com