Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Nezdolaná Plzeň nastúpi v EKL proti vlaňajšiemu finalistovi Fiorentine

Erik Jirka, archívna snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Za Plzeň zrejme nenastúpi slovenský stredopoliar Erik Jirka pre zranenie slabín.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Vlaňajšieho finalistu futbalovej Európskej konferenčnej ligy (EKL) Fiorentinu čaká vo štvrtok úvodný štvrťfinálový zápas v tejto súťaži na pôde Plzne. Za tú zrejme nenastúpi slovenský stredopoliar Erik Jirka pre zranenie slabín. Jeho krajan Marián Tvrdoň by mal byť na lavičke ako náhradný brankár.

Fiorentina nezvládla vlaňajšie pražské finále proti West Hamu (1:2), ktorý momentálne pôsobí v Európskej lige. Víťaz jej nadchádzajúceho zápasu v Plzni nastúpi v boji o finále proti lepšiemu zo stretnutia Club Bruggy - PAOK Solún. Fiorentina bojuje o svoju prvú trofej od roku 2001, keď získala Taliansky pohár. Ďalší spolufavorit tejto sezóny EKL Aston Villa nastúpi proti Lille. To bolo v základnej A-skupine so Slovanom Bratislava a v predošlej fáze vyradilo Strum Graz, na ktorý nestačil slovenský majster v play off o osemfinále. Vo francúzskom tíme pôsobí aj slovenský brankár Adam Jakubech, ktorý však nenastúpil v ostrom zápase od svojho príchodu v júni 2021. Fenerbahce Istanbul, súper Spartaka Trnava z H-skupiny, čaká duel na pôde Olympiakosu Pireus.

Plzeň začala svoje pôsobenie v súťaži v druhom predkole a doposiaľ neťahala za kratší koniec. Znamená to sériu štrnástich zápasov bez prehry a prvé miesto v C-skupine bez straty bodu so skóre 9:1. To sa nepodarilo v tejto sezóne žiadnemu inému tímu v EKL. V predošlej fáze nestačila Plzeň v počte striel na Servette Ženeva, no podržal ju brankár Martin Jedlička. Po remíze 0:0 v úvodnom zápase mal veľký podiel na rovnakom výsledku v domácej odvete, ktorú jeho tím vyhral po úspešnom jedenástkovom rozstrele (3:1).

Dvojzápas so švajčiarskym tímom bol výnimka ohľadom ofenzívnej aktivity českého zástupcu - celkovo skóroval v jedenástich zo štrnástich duelov v súťaži. Tím má na konte 23 presných zásahov so štvorgólovým ťahúňom Tomášom Chorým. Favorizovaná Fiorentina začala až v štvrtom predkole a má tak o štyri zápasy menej než Plzeň, ale neskórovala len v jednom. Zároveň však nemá najlepšiu štatistiku v inkasovaných góloch na ihriskách súperov - v piatich stretnutiach udržala čisté konto len raz.



Prvé zápasy štvrťfinále Európskej konferenčnej ligy 2023/24

ŠTVRTOK 11. apríla


18.45 h Olympiakos Pireus - Fenerbahce Istanbul /rozhodca: Schärer (Švaj.)/

18.45 h Viktoria Plzeň - ACF Fiorentina /rozhodca: Grinfeeld (Izr.)/

21.00 h Club Bruggy - PAOK Solún /rozhodca: Siebert (Nem.)

21.00 h Aston Villa - OSC Lille /rozhodca: Eskaas (Nór.)/