Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NFL: Brady od aféry Deflategate až k piatemu triumfu v Super Bowle

Tom Brady z New England Patriots. Foto: FOTO TASR/AP

Rozohrávač New England dostal trest za účasť v afére Deflategate spred dvoch rokov, podľa vyšetrovania pravdepodobne vedel o vypustení lôpt vo finále konferencie AFC proti Indianapolisu.

Houston 6. februára (TASR) - Tom Brady odštartoval sezónu amerického futbalu v NFL štvorzápasovým dištancom a zakončil ju ziskom svojej piatej Trofeje Vincea Lombardiho.

Rozohrávač New England dostal trest za účasť v afére Deflategate spred dvoch rokov, podľa vyšetrovania pravdepodobne vedel o vypustení lôpt vo finále konferencie AFC proti Indianapolisu. A hoci to nikto nevyslovil naplno, po historickom Super Bowle LI, v ktorom Patriots zdolali Atlantu 34:28 po predĺžení, viacero vyjadrení odkazovalo práve na túto kauzu. "Päť prsteňov. To sa nedá spľasnúť," napísal na twitteri bývalý basketbalista Kobe Bryant.



"Keď sme pred dvoma rokmi vybojovali štvrté celkové prvenstvo, povedal som našim fanúšikom, že je najsladšie. Odvtedy sa však udialo mnohé a teraz chcem našim priaznivcom, brilantnému realizačnému tímu i úžasným hráčom povedať, že toto je ešte sladšie. Patriots sú po piaty raz svetoví šampióni a napĺňa ma hrdosťou, že my všetci sme Patriots," vyhlásil majiteľ organizácie Robert Kraft. Konfetami zasypaný Brady sa však v pozápasovom rozhovore na NRG Stadium v Houstone rozhodol opomenúť Deflategate. "Využili sme veľa rôznych schém. Tréneri zakaždým hovoria, že nikdy neviete, akú budete potrebovať v záverečnom zápase sezóny, teraz ich bolo asi tridsať. Ak by akákoľvek hra dopadla inak, aj výsledok by bol odlišný. Som nesmierne hrdý na týchto chalanov, je to neuveriteľné. Berieme túto potvoru domov," uviedol 39-ročný quarterback, keď v ruke držal víťaznú trofej.

Ešte v tretej štvrtine sa pritom zdalo, že sa k nej ani nepriblíži. "Patrioti" zaostávali až o 25 bodov a nič im nevychádzalo. Zápas sa však zlomil v pár kľúčových okamihoch štvrtého dejstva. Bradyho náprotivok a ligový MVP Matt Ryan si najprv nechal vyraziť loptu z ruky a Falcons potom neskórovali ani s pomocou špičkového zachytenia hviezdneho wide receivera Julia Jonesa. Naopak, tím New England odrazu začal fungovať bezchybne. V posledných piatich držaniach lopty riadneho času dosiahol štyri touchdowny a trojbodový kop a manko bolo minulosťou. Posledné držanie malo desať hier a 91 yardov, nažive ho udržal aj reciever Julian Edelman zázračným zachytením lopty pár centimetrov nad trávnikom. "Nemohol som tomu uveriť. Bolo to jedno z najlepších zachytení vôbec, predtým sa nám to stávalo skôr v opačnom garde," povedal Brady a Edelman mu kompliment vrátil: "Je česť nastúpiť po boku takéhoto chlapíka."

Patriots napokon skórovali 31 bodov za sebou, z toho dvadsať si pripísal jeden z mužov duelu James White. Ten bol aj autorom víťaznej šestky, ktorú dal v historicky premiérovom predĺžení Super Bowlu po ôsmich hrách a 75 yardoch. Dokonal ňou najväčší finálový obrat. White by sa stal Najužitočnejším hráčom SB51, nebyť Bradyho. Ten si rekordnú štvrtú poctu vyslúžil 466 nahádzanými yardmi, čo je takisto nové maximum SB, v závere skompletizoval 27 z 34 prihrávok (79,4-percentná úspešnosť) pre dva touchdowny vzduchom.

Pozornosť sa sústredila najmä na Bradyho, Edelmana či hlavného kouča Billa Belichicka, ktorý bol spoločne so svojím quarterbackom pri všetkých tituloch New England. Pats však mali aj utajenejších hrdinov, jedným z nich bol člen špeciálneho tímu Matthew Slater. "Takto to v našom prípade chodí v play off - tesné zápasy, nerváky. Otočilo sa to pár akciami, mali sme aj dosť šťastia, čo nám, pochopiteľne, nevadilo. Bolo to jedno z top predstavení dejín NFL, keď sme prehrávali, pozreli sme jeden druhému do očí a nikto nepanikáril. Bojovali sme ďalej a verili sme skvelej útočnej formácii s Julianom Edelmanom, Dannym Amendolom, Malcolmom Mitchellom, Chrisom Hoganom, Martellusom Bennettom a Jamesom Whiteom," citovala Slatera oficiálna stránka zámorskej súťaže.

Atlante sa šanca na triumf rozplynula omnoho rýchlejšie, než si ju celú sezónu budovala. Nestačili Ryan, Jones, najlepší tréner roka Dan Quinn ani nositeľ ocenenia pre najlepšieho asistenta Kyle Shanahan. Nestačil ani výrazný náskok. Keď Falcons stále viedli o osem bodov, namiesto zvýšenia rozdielu aspoň na jedenásť ich Patriots vytlačili až mimo vzdialenosti trojbodového kopu. Ofenzívny koordinátor Shanahan, ktorý preberie San Francisco, priznal, že mohli ísť častejšie po zemi: "Pokiaľ to je možné, vždy sa snažíte behať. Chceli sme skórovať, priblížili sme sa, ale zloženie rozohrávača a penalta nám zavarili." Ryan si po zápase želal, aby pri osudnej akcii stihol odhodiť loptu: "Prial by som si, aby nedošlo k tej strate yardov, to by pre nás bolo dôležité. Je sklamanie, že sme v takej blízkosti konečnej zóny oponenta nevyťažili žiadne body."