Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

NHL: Boston začal sériu 1. kola play off prehrou s Torontom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obhajca titulu Washington Capitals si poradil s Carolinou 4:2. Základ víťazstva položil v prvej tretine, keď si vybudoval trojgólový náskok.

New York 12. apríla (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins s kapitánom Zdenom Chárom vstúpili do štvrťfinálovej série play off Východnej konferencie zámorskej NHL domácou prehrou 1:4 s Torontom Maple Leafs. Brankár Bostonu Jaroslav Halák nechytal a šancu v zostave Maple Leafs nedostal ani obranca Martin Marinčin.

Bruins sa ujali vedenia v 10. minúte presilovkovým presným zásahom Patricea Bergerona, ale v ďalšom priebehu už domáci hokejisti nenašli recept na výborne chytajúceho Frederika Andersena, ktorý zaznamenal 37 zásahov. Obrat hostí režíroval dvojgólový Mitchell Marner. V prvej tretine vyrovnal a na začiatku druhej strelil z trestného strieľania rozdielový gól. Ďalší zásah pridal William Nylander a triumf hostí spečatil do prázdnej bránky John Tavares. Toronto ničilo domácich smrtiacimi protiútokmi. "Sme rýchly tím a z toho ťažíme. Keď hráme dobre, tak je ťažké nás zastaviť. Všetky formácie hrali dnes zodpovedne v obrane a Frederik bol neskutočný. Čakajú nás ešte ťažké zápasy, toto bol len začiatok," povedal pre nhl.com dvojgólový strelec Marner.

Dvadsaťjedenročný krídelník sa stal len piatym hráčom histórie a druhým v drese Toronta, ktorý v play off skóroval z trestného strieľania v oslabení. V službách "javorových listov" sa to podarilo naposledy Matsovi Sundinovi vo finále Východnej konferencie v roku 1999 proti Buffalu Sabres. Kapitán Bruins Chára bol vo svojom 160. zápase v play off na ľade 19 a pol minúty, zaznamenal mínusový bod, jedno vylúčenie a dva strelecké pokusy. Druhý duel série je na programe v noci na nedeľu znovu v Bostone. "Hrali sme príliš profesorsky, čo nie je náš štýl. Musíme hrať rýchlejšie," povedal útočník Bostonu Brad Marchand, ktorý zaznamenal asistenciu. Boston aj Toronto sa stretli v prvom kole aj minulý rok a Bruins vyhrali v siedmich zápasoch.

Obhajca titulu Washington Capitals si poradil s Carolinou 4:2. Základ víťazstva položil v prvej tretine, keď si vybudoval trojgólový náskok. Dva góly strelil švédsky center Nicklas Bäckström, obranca John Carlson vyrovnal rekord v play off NHL, keď zaznamenal tri asistencie v jednej dvadsaťminútovke. Carolina znížilia z 0:3 na 2:3 zásluhou dvoch gólov 19-ročného nováčika Andreja Svečnikova, ktorý zažil debut v play off, ale triumf Caps poistil do prázdnej bránky Lars Eller. "Po tom, ako sme strelili tri góly, nám chýbala energia. Oni majú dobrý tím, sú agresívni a veľa nám nedovolili. Som rád, že sme vyhrali, ale mali sme šťastie a musíme hrať lepšie," povedal pre nhl.com Bäckström. Na 3:0 zvýšil kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin a jeho zásah bol napokon víťazný. Najlepší strelec základnej časti dal svoj 62. gól v play off a v historických tabuľkách vyrovnal na 27. mieste zápis Bobbyho Hulla. Washingtonu stačilo na víťazstvo len 18 striel, brankár Hurricanes Petr Mrázek si pripísal 14 zásahov. "Bol to náročný zápas. Spravili sme veľa dobrých vecí, ale rozhodli špeciálne tímy," povedal tréner Caroliny Rod Brind'Amour a narážal na to, že dva góly strelili domáci v početnej výhode. Carolina odohrala prvý zápas v play off od 26. mája 2009.

Calgary v prvom zápase štvrťfinálovej série Západnej konferencie zdolalo Colorado 4:0. Čistým kontom a asistenciou sa na triumfe "plameňov" podieľal brankár Mike Smith, dvakrát sa do streleckej listiny zapísal Matthew Tkachuk. Smith zneškodnil 26 striel "lavín" a zaznamenal štvrtú nulu v play off. Bol to jeho prvý zápas vo vyraďovacích bojoch od 22. mája 2012, keď si obliekal dres Arizony Coyotes. Skóre duelu otvoril po krásnej individuálnej akcii nováčik Andrew Mangiapane. "Mal som priestor a snažil som sa ho využiť. Chcel som si prehodiť puk na bekhend, čo sa mi podarilo a som rád, že to vyšlo," opísal svoj gól, ktorý bol napokon víťazný, 23-ročný Mangiapane.

Flames ubránili päť presiloviek, viacerými skvelými zákrokmi lapačkou sa prezentoval Smith a jeho meno skandovali fanúšikovia v zaplnenej hale Scotiabank Saddledome. "Nikdy som niečo podobné nezažil. Je to veľmi príjemné, dodáva to sebavedomie," povedal Smith pre tsn.ca. "Plamene" sa do play off vrátili po štyroch rokoch, na domácom ľade začínajú sériu prvýkrát od roku 2006. Prvý zápas v bojoch o Stanleyho pohár zažil aj tréner Calgary Bill Peters, ktorý predtým viedol štyri sezóny Carolinu a do play off ju nedostal.

NHL - 1. kolo play off:


štvrťfinále Východnej konferencie - 1. zápasy:

BOSTON BRUINS - TORONTO MAPLE LEAFS 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Góly:
10. Bergeron (Marchand, Krug) - 17. Marner (Muzzin, Tavares), 23. Marner z tr. str., 39. Nylander (Kadri, Marleau), 59. Tavares. Brankári: Rask - Andersen, strely na bránku: 38:33, 17.565 divákov
/stav série 0:1/

WASHINGTON CAPITALS - CAROLINA HURRICANES 4:2 (3:0, 0:0, 1:2)
Góly:
10. Bäckström (Carlson, Orpik), 14. Bäckström (Kuznecov, Carlson), 19. Ovečkin (Wilson, Carlson), 60. Eller - 46. Svečnikov (Wallmark, Hamilton), 48. Svečnikov (Wallmark, Faulk). Brankári: Holtby - Mrázek, strely na bránku: 18:29, 18.506 divákov
/stav série 1:0/

štvrťfinále Západnej konferencie - 1. zápas:

CALGARY FLAMES - COLORADO AVALANCHE 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Góly:
35. Mangiapane, 39. Tkachuk (Giordano, Lindholm), 58. Backlund (Bennett, Andersson), 58. Tkachuk (Smith). Brankári: Smith - Grubauer, strely na bránku: 32:26, 19.289 divákov
/stav série 1:0/

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 19:32 0 0 0 -1 2 2
_________________________________
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/