Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

NHL: Boston zdolal Philadelphiu 3:2, Chára dvakrát asistoval

Na snímke zľava Zdeno Chára, R.J. Umberger a Patrice Bergeron počas zápasu. Foto: TASR/AP

Bez kanadských bodov, no s víťazstvom skončili Tomášovia Tatar a Jurčo v nočnom stretnutí Detroitu.

New York 26. januára (TASR) - Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára prispel dvomi asistenciami k tesnému víťazstvu svojho Bostonu na ľade Philadelphie 3:2. Tridsaťosemročný kapitán "medveďov" prihral v 18. minúte na presný zásah Brada Marchanda a v 59. na víťazný gól Bretta Connollyho. V 46 dueloch prebiehajúcej sezóny nazbieral 26 bodov (6+20).

Chára si za svoj výkon vyslúžil honor tretej hviezdy zápasu. Prvý kanadský bod v zápase získal na konci prvej tretiny, keď si v presilovke potiahol puk popri ľavom mantineli a fantastickou krížnou prihrávkou vyzval k 20. gólu v sezóne Brada Marchanda. Bruins viedli 2:0, ale hostia vďaka dvom zásahom Waynea Simmondsa vyrovnali a zdalo sa, že sa o víťazovi v riadnom čase nerozhodne. Necelé dve minúty pred koncom však Boston umlčal domácich priaznivcov. Kapitán Chára od modrej čiary nahodil puk pred bránku, kde ho Connolly tečoval za chrbát Michala Neuvirtha. Gól ešte musel potvrdiť videorozhodca, ktorý skúmal, či útočník "medveďov" nehral so zdvihnutou hokejkou. Connolly strelil len svoj druhý gól z posledných 24 zápasov, brankára prekonal prvýkrát od 27. novembra. "Bolo to frustrujúce. Mal som šance, ale nevedel som dať gól. Som rád, že som to konečne zlomil a že to prišlo v takomto dôležitom momente," povedal Connolly pre nhl.com. Boston vyhral piaty z posledných šiestich duelov a v Atlantickej divízii sa dostal na tretie miesto pred Tampu Bay.

Bez kanadských bodov, no s víťazstvom skončili Tomášovia Tatar a Jurčo v nočnom stretnutí Detroitu. "Červené krídla" triumfovali na ľade New Yorku Islanders 4:2. V bránke domácich zaznamenal 22 zákrokov a 88% úspešnosť Jaroslav Halák. Detroit pokračuje v úspešnom ťažení na súperových ľadoch, keď z posledných ôsmich zápasov vonku vyhral sedem. Tatar s Jurčom ohrozili svojho krajana v bránke Islanders dohromady tromi strelami. Halák dostal tri góly, pretože posledný bol do prázdnej bránky, ale ani v jednom prípade za inkasovaný gól nemohol. "Ostrovania" pykali za chyby a slabý dôraz pred bránkou a prehrali v riadnom čase prvýkrát po piatich zápasoch. "V druhej tretine sme hrali veľmi slabo. Súper sa dostal do vedenia a už sme to nedotiahli," povedal pre nhl.com kapitán Islanders John Tavares. V bránke Red Wings podáva výborné výkony Čech Petr Mrázek, ktorý nedostal viac ako dva góly vo ôsmich zápasoch za sebou. "Myslím, že Tomáš Tatar raz o ňom povedal, že chytá rovnako v bojoch o Stanley Cup, alebo v nejakom letnom zápase. Má rovnaký prístup ku každému duelu, či sme doma, alebo vonku," chválil Mrázeka tréner Jeff Blashill. Pre oba tímy to bol posledný duel pred Zápasom hviezd.

Arizona zvíťazila na ľade Minnesoty 2:1 po predĺžení a nájazdoch a poskočila na ôsmu priečku Západnej konferencie. Nerozhodný stav zlomil v 51. minúte Charlie Coyle a poslal domácich do vedenia. Wild mali zápas perfektne rozbehnutý, ale napokon prišli v závere o vedenie a navyše vo vlastnej presilovke. Brankár Devan Dubnyk stratil za bránkou puk s Tobiasom Riederom a Antoine Vermette 74 sekúnd pred treťou sirénou v oslabení vyrovnal. V nájazdoch sa presadil len Anthony Duclair a rozhodol o triumfe Coyotes.

Columbus zdolal Montreal 5:2, keď sa tretím hetrikom v kariére blysol Cam Atkinson. Všetky góly mu pripravili Brandon Dubinsky a Boone Jenner. Dvadsaťšesťročný krídelník zavŕšil hetrik 25 sekúnd pred koncom po krásnej kombinácii celého útoku. "Som rád, že nás tréner ešte na konci poslal na ľad a vyšiel nám brejk. Z hetriku mám radosť," povedal Atkinson, ktorý predtým strelil tri góly 5. apríla 2012 proti Coloradu a 27. marca 2015 proti Chicagu. Hráčov Blue Jackets viedol v zápase asistent Craig Hartsburg, pretože hlavný tréner John Tortorella sa zotavuje so zlomených rebier. Podobne ako útočník Ottawy Bobby Ryan aj on potešil mladú fanynku, ktorá prišla na zápas s transparentom: "Ocko ak dá číslo 13 gól, tak dostanem na narodeniny psíka." Pri otázke či dostane dievčatko troch psíkov sa pousmial. "To záleží od rodičov. Ale dúfam, že psíka pomenuje po mne."

Päťbodový Derick Brassard sa hlavnou mierou zaslúžil o triumf New Yorku Rangers 6:3 nad Buffalom. Brassard strelil dva góly, pridal tri asistencie a vyrovnal svojej maximum v kariére. Päť kanadských bodov zaznamenal aj v minuloročnom play off proti Tampe Bay (3+2). V základnej časti mal doteraz maximum štyri body, čo sa mu podarilo 3. apríla 2013 vo svojom prvom zápase po výmene z Columbusu Blue Jackets.

Dallas zdolal Calgary tesne 2:1, keď 24 zákrokov zaznamenal fínsky brankár Antti Niemi. Skóre otvoril kapitán Stars Jamie Benn a s 28 gólmi sa vyrovnal druhému Alexandrovi Ovečkinovi z Washingtonu. Najlepším strelcom NHL je útočník Chicaga Patrik Kane s 30 gólmi

výsledky:

COLUMBUS BLUE JACKETS - MONTREAL CANADIENS 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Góly:
15. Atkinson (Dubinsky, Jenner), 23. Atkinson (Dubinsky, Jenner), 50. Saad (Falk, Hartnell), 59. Saad (Wennberg), 60. Atkinson (Dubinsky, Jenner) - 11. Gallagher (Subban, Petry), 29. Subban (Markov, Gallagher). Brankári: Korpisalo - Condon, strely na bránku: 25:34, 11.927 divákov.



NEW YORK ISLANDERS - DETROIT RED WINGS 2:4 (1:1, 0:2, 1:1)
Góly:
17. Nelson (Tavares), 56. Grabovskij (Martin, Strait) - 11. Richards (Dacjuk), 34. Abdelkader (Zetterberg, Larkin), 35. DeKeyser, 60. Glendening (Helm, Quincey). Brankári: HALÁK - Mrázek, strely na bránku: 29:26, 12.086 divákov.



PHILADELPHIA FLYERS - BOSTON BRUINS 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)
Góly:
24. Simmonds (Schenn, Gostisbehere), 53. Simmonds (Voráček, Del Zotto) - 6. Bergeron (Spooner, Krejčí), 18. Marchand (CHÁRA, C. Miller), 59. Connolly (CHÁRA, K. Miller). Brankári: Neuvirth - Rask, strely na bránku: 36:31, 19.738 divákov.



NEW YORK RANGERS - BUFFALO SABRES 6:3 (1:1, 1:0, 4:2)
Góly:
6. McIlrath (Yandle, Brassard), 35. Stalberg (Hayes, Lindberg), 42. Brassard (Fast, Klein), 47. Miller (Fast, Brassard), 50. Zuccarello (Stepan, Brassard), 60. Brassard - 17. Gionta (Foligno, Bogosian), 45. Girgensons (Eichel, Moulson), 46. Girgensons (Eichel). Brankári: Lundqvist - Johnson, strely na bránku: 33:26, 18.006 divákov.



DALLAS STARS - CALGARY FLAMES 2:1 (0:0, 2:0, 0:1)
Góly:
23. Jamie Benn (Ničuškin, Goligoski), 25. Spezza (Klingberg, Sharp) - 42. Colborne (Hudler, Engelland). Brankári: Niemi - Rämö, strely na bránku: 30:24, 18.532 divákov.



MINNESOTA WILD - ARIZONA COYOTES 1:2 pp a sn (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
51. Coyle (Niederreiter, Koivu) – 59. Vermette (Rieder), rozh. náj. Duclair. Brankári: Dubnyk - Domingue, strely na bránku: 35:24, 19.020 divákov.

Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 25:10 0 2 2 0 0 0
Tomáš Tatar (Detroit) 15:08 0 0 0 -1 1 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 9:06 0 0 0 0 2 0
Jaroslav Halák (NY Islanders) 59:37 3/25 88,0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/