Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Budaj dostane v bránke Canadiens priestor, na nový kontrakt nemyslí

Narodil sa v Banskej Bystrici hokejový brankár, slovenský reprezentant PETER BUDAJ, hráč Colorada Avalanche (NHL). Foto: TASR/Milan Kapusta

Počas lockoutu Ján Budaj nezamieril na starý kontinent, ako to spravila väčšina európskych hokejistov z NHL, ale sa rozhodol pripravovať na sezónu v zámorských podmienkach.

Montreal 11. januára (TASR) - Zhustený program skrátenej sezóny 2012/2013 v zámorskej hokejovej NHL by mohol Petrovi Budajovi pomôcť, aby odchytal za Montreal percentuálne vyšší počet zápasov, než tomu bolo v minulom profiligovom ročníku.

Podľa zámorských médií bude brankárska jednotka Canadiens Carey Price potrebovať v náročnej základnej časti viac odpočinku, a tak by sa slovenský gólman mohol objaviť medzi troma žrďami častejšie.

"Zatiaľ sme nevideli rozpis zápasov, no vyzerá to tak, že sa vyskytnú šnúry, keď budeme hrať jeden deň za druhým. Samozrejme, nie som schopný chytať v každom stretnutí. Budem potrebovať nejakú pomoc," cituje denník Montreal Gazette slová Pricea.

Dvadsaťpäťročný Kanaďan nastúpil v minulom ročníku na 65 duelov, o päť rokov staršieho Budaja pustil do bránky len 17-krát. "Určite nás čaká náročný program," povedal banskobystrický rodák, ktorý sa v súčasnosti pripravuje spolu s ďalšími hráčmi Canadiens v Montreale na štart ročníka. "Pre každého hráča bude dôležité, aby zostal sviežy. Bude na tréneroch, aby zvolili spôsob, akým rozložia sily. Som si istý, že sa rozhodnú správne."

Počas lockoutu Budaj nezamieril na starý kontinent, ako to spravila väčšina európskych hokejistov z NHL, ale sa rozhodol pripravovať na sezónu v zámorských podmienkach. "Zostal som v Denveri," prezradil slovenský brankár, ktorý pred príchodom do Montrealu pôsobil šesť rokov v tíme Colorado Avalanche. "Dúfal som, že lockout bude oveľa kratší. Každý mesiac hovorili, že sa blíži dôležitá schôdzka, no nič sa nestalo. Tak som mohol aspoň stráviť viac času s mojím synom a zatrénovať si v Denveri s chalanmi ako Marek Svatoš, Milan Hejduk, Jan Hejda, J.S. Giguere či Tyler Bozak. Dva-trikrát za týždeň sme si zakorčuľovali na ľadovej ploche Denverskej univerzity," pokračoval Budaj, podľa ktorého bolo najväčším problémom zohnať dostatočný počet hráčov na modelovaný zápas: "Museli sme si rozdeliť ihrisko na polovicu. Trénovali sme dovtedy, pokiaľ nás z klziska nevyhnali miestni študenti."

Kým konkurent Price má v Montreale ešte šesť rokov platnú zmluvu, Budajovi vyprší dvojročný kontrakt po konci tejto sezóny. "Nemyslím si, že to vytvára väčší tlak na moju osobu. Nemôžete sa trápiť myšlienkami o budúcom kontrakte. Vždy vás budú hodnotiť na základe výkonov, musíte sa preto sústrediť na správnu vec," tvrdí dvojnásobný účastník majstrovstiev sveta (2008, 2010) a účastník zimných olympijských hier 2006 v Turíne. Podľa Budaja by po štvormesačnej výluke mal každý hráč klásť dôraz na to, aby sa postaral fanúšikom o dobrú šou a snažil sa ich pritiahnuť späť na štadióny, najmä na tie v USA. "Máme desaťročnú kolektívnu zmluvu, ktorá je výhodná pre obe strany. Musíme sa starať o rozvoj hokeja," dodal.