Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Ovečkin sa konečne dočkal: Washington získal Stanleyho pohár

Gary Bettman odovzdal Stanleyho pohár kapitánovi Washontonu Alenadrovi Ovečkinovi. Foto: TASR/AP

Hráči z hlavného mesta USA sa dočkali premiérového titulu po 43 rokoch od vstupu do profiligy.

Las Vegas 8. júna (TASR) - Hokejisti Washingtonu Capitals získali prvýkrát v klubovej histórii Stanleyho pohár. V noci na piatok zvíťazili v piatom súboji finále play off NHL na ľade Vegas Golden Knights 4:3 a v celej sérii triumfovali 4:1 na zápasy. "Zlatým rytierom" nepomohla ani asistencia slovenského útočníka Tomáša Tatara, ktorý bodoval prvýkrát vo finálovej sérii.

Hráči z hlavného mesta USA sa dočkali premiérového titulu po 43 rokoch od vstupu do profiligy. Dosiaľ ich najväčším úspechom bol postup do finále v roku 1998. Nováčik z Las Vegas prienikom do finále vo svojej prvej sezóne v NHL šokoval hokejovú verejnosť, na prvú trofej si však bude musieť ešte počkať.

Hokejisti Washingtonu so Stanleyho pohárom.
Foto: TASR/AP


Alexander Ovečkin sa tak po trinástich sezónach v NHL dočkal vytúženého pohára, ako kapitán Washingtonu mohol po záverečnej siréne ako prvý zdvihnúť strieborný grál nad hlavu. Ruský útočník zároveň získal aj Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off. "Dokázali sme to," nechal sa počuť Ovečkin. "To je jediné, na čom záleží. Pozrite sa na úsmevy na tvárach mojich spoluhráčov. Dosiahli sme niečo, na čo nikdy nezabudneme. Je to moment, ktorý si budem pamätať do konca života. Som taký šťastný. Je to niečo neuveriteľné," vyhlásil 32-ročný kanonier, ktorý prispel k víťazstvu v piatom zápase jedným gólom. Bol to už jeho 15. presný zásah v tohtoročných vyraďovacích bojoch, čím prekonal klubový rekord Johna Drucea z roku 1990 (14). "Je to absolútne úžasné. Splnil sa nám sen, títo chlapci sú skvelí. Neviem sa dočkať návratu do Washingtonu," vyznal sa brankár "Caps" Braden Holtby.

Po bezgólovej prvej dvadsaťminútovke priniesla tá druhá až päť presných zásahov. Knights najprv dvakrát zmazali súperov náskok a v závere tretiny sa dokázali dostať do vedenia. Pod druhý gól domácich sa výrazne podpísal Tatar, slovenský krídelník v 33. minúte umne tečoval strelu obrancu Colina Millera a puk dopravil do siete dôrazný David Perron. Washington ale šiel v lasvegaskej T-Mobile Arene tvrdo za triumfom, v 50. minúte vyrovnal Devante-Smith Pelly a o tri minúty neskôr sa postaral o víťazný zásah hostí dánsky center Lars Eller.

"Čo ten gól pre mňa znamená? Všetko. Ten príbeh sa nedal napísať krajšie. Ak už musíte získať titul na klzisku súpera, potom je Las Vegas to najlepšie miesto," citovala autora víťazného gólu agentúra AP. "Ťažko sa slovami opisuje, čo práve cítim. Je to obrovská úľava, parádny pocit. O tomto sme všetci snívali," povedal v prvej televíznej reakcii center "Caps" Nicklas Bäckström. "Dokázali sme to! Je to najkrajší pocit, aký som dosiaľ zažil v živote," rozplýval sa jeho spoluhráč T.J. Oshie.



Knights prvýkrát v play off prehrali zápas, v ktorom viedli po druhej tretine. Po víťazstve v prvom finálovom dueli neuspeli v ďalších štyroch a pohár im unikol. Rovnako aj Tatarovi, slovenský krídelník, ktorý dostal druhýkrát vo finále šancu v zostave Vegas, odohral 12:08 minúty a okrem asistencie si pripísal aj dva bodyčeky a dvojminútový trest za hákovanie. Domáci hráči sa s prehrou iba ťažko vyrovnávali. "Je to ťažké, keď ste blízko pohára a nedosiahnete naň. Som veľmi sklamaný," smútil brankár "rytierov" Marc-Andre Fleury.

"Ťažko sa slovami opisuje, čo práve cítim. Je to obrovská úľava, parádny pocit. O tomto sme všetci snívali," povedal v prvej televíznej reakcii center "Caps" Nicklas Bäckström. "Dokázali sme to! Je to najkrajší pocit, aký som dosiaľ zažil v živote," rozplýval sa jeho spoluhráč T.J. Oshie.

Hráči Vegas prvýkrát v play off prehrali zápas, v ktorom viedli po druhej tretine. Po víťazstve v prvom finálovom dueli neuspeli v ďalších štyroch a pohár im unikol. Rovnako aj Tatarovi, slovenský krídelník, ktorý dostal druhýkrát vo finále šancu v zostave Vegas, odohral 12:08 min a okrem asistencie si pripísal aj dva bodyčeky a dvojminútový trest za hákovanie.

Piaty zápas finálovej série play off NHL:

VEGAS GOLDEN KNIGHTS - WASHINGTON CAPITALS 3:4 (0:0, 3:2, 0:2)
Góly:
30. Schmidt (Smith, Marchessault), 33. Perron (TATAR, Miller), 40. Smith (Tuch, Theodore) - 27. Vrána (Wilson, Kuznecov), 31. Ovečkin (Bäckström, Carlson), 50. Smith-Pelly (Orpik), 53. Eller (Connolly, Burakovsky). Rozhodovali: McCauley, Joannette – MacPherson, J. Murray, vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 31:33, 18.529 divákov.

Vegas: Fleury – Engelland, McNabb, Schmidt, Theodore, Miller, Sbisa – Smith, Karlsson, Marchessault – Neal, Haula, Tuch - TATAR, Eakin, Perron - Carrier, Bellemare, Nosek
Washington: Holtby – Carlson, Kempný, Niskanen, Orlov, Djoos, Orpik – Wilson, Kuznecov, Ovečkin – Oshie, Bäckström, Vrána – Connolly, Eller, Burakovsky – Smith-Pelly, Beagle, Stephenson

/konečný stav série: 1:4, Washington získal Stanleyho pohár/


Tréner Vegas Gallant urobil oproti štvrtému finálovému duelu dve zmeny v zostave, vypadli z nej Carpenter a Reaves, ktorých v útoku nahradili Perron a Carrier. Washington nastúpil bez zmien.

Zápas sa začal v ohromnom tempe, mužstvá predvádzali fyzický hokej plný tvrdých osobných stretov, v ktorých sa vyžíval najmä útočník hostí Wilson. Oba tímy vychádzali zo zabezpečenej obrany, prioritou bolo nedopustiť sa žiadnej vážnej chyby, diváci tak nevideli v prvej tretine veľa prvotriednych šancí. Domáceho brankára Fleuryho prvýkrát nebezpečne ohrozil v 2. minúte Ovečkin, na druhej strane pálil zo zaujímavej pozície obranca Engelland iba do Holtbyho. Capitals výraznejšie zatlačili súpera pri prvej presilovke, nápor vygradoval žŕdkou, ktorú zo svojej tradičnej palebnej pozície orazítkoval Ovečkin.

Ďalšiu presilovku hrali hostia v úvode druhej tretiny, zaujal v nej najmä teč Kuznecova po nahodení Carlsona, pri ktorom sa zaskvel Fleury. Prvý gólový moment prišiel v 27. min, Engelland v sľubnej pozícii mieril mimo a potom chýbal vzadu pri následnej rýchlej kontre hostí, ktorú po vysunutí od Wilsona zakončil parádnou strelou do ľavého horného rohu Vrána - 0:1. Vzápätí sa prekľučkoval až pred súperovu bránku obranca Djoos, Fleury výborne zasiahol. Domáci dokázali odpovedať v polovici stretnutia, keď si strelu Schmidta zrazil do siete korčuľou Niskanen. Z vyrovnania sa však Knights dlho netešili, už o 34 sekúnd využil nádherný pas Bäckströma v presilovke Ovečkin, ktorý aj so šťastím prestrelil Fleuryho. Potom prišla Tatarova chvíľa. V 33. min šikovne tečoval nahodenie Millera a puk skončil až za chrbtom Holtbyho. Ako ukázal videozáznam, do siete ho dopravil korčuľou Perron. Situáciu ešte musel odobriť videorozhodca, keďže hostia reklamovali nedovolené bránenie v hre Holtbymu, podľa arbitrov si však Perron počínal v bránkovisku v rámci pravidiel. Zápas sa parádne rozbehol, Fleuryho od ďalšieho inkasovaného gólu zachránila žŕdka, ktorú trafil Stephenson. Domácich dostal potom prvýkrát do vedenia Smith po nezištnej prihrávke Tucha. Po góle nasledovala hromadná šarvátka, ktorú vyprovokoval Orpik, a rozhodcovia tak mali plné ruky práce. V závere tretiny sa Tatar blysol ukážkovým pasom na Perrona, jeho strelu ale ukryl v lapačke Holtby.

Knights sa po vedúcom góle uvoľnili a v úvode tretieho dejstva sa zahryzli do súpera. Smith a Miller mali možnosť zvýšiť skóre, ale v koncovke neuspeli. Z tempa "rytierov" potom vyhodilo vylúčenie Tatara za hákovanie, v oslabení sa však v pohode ubránili. Hra sa opäť vyrovnala, po akcii Ovečkina mohol vyrovnať Kuznecov. Podarilo sa to ale až v 50. minúte Smith-Pellymu, ktorý si pristavil korčuľou puk po strele Orpika a zasunul ho za Fleuryho. Následne domáci brankár iba s námahou vyrazil bekhendové zakončenie Vránu zo vzduchu. V 53. min už Capitals viedli, Fleury neudržal zrazenú strelu Connollyho, Eller si našiel nepokrytý puk a pohodlne ho dorazil do opustenej bránky - 3:4. Napriek obrovskej snahe si už Knights nedokázali vynútiť predĺženie, nepomohla im ani power play bez brankára. Holtby podporovaný obetavou obranou v závere podržal hostí, ktorí mohli ešte zvýšiť svoj náskok, ale Bäckström netrafil prázdnu bránku. Nič to nezmenilo na tom, že po záverečnej siréne mohli vypuknúť na ľade majstrovské oslavy Washingtonu.

Slovák v akcii:

Tomáš Tatar (Vegas) 12:08 0 1 1 0 0 2
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


Najproduktívnejší v play off bol Kuznecov, Ovečkin najlepším strelcom


Najproduktívnejším hokejistom play off NHL bol Rus Jevgenij Kuznecov z Washingtonu Capitals. V 24 zápasoch nazbieral 32 bodov za 12 gólov a 20 asistencií. Druhý skončil jeho krajan a spoluhráč Alexander Ovečkin s počtom 27 bodov (15+12), ktorý sa s 15 gólmi stal najlepším strelcom. Tretí je ďalší hráč víťaza Stanleyho pohára Nicklas Bäckström. Švéd vo vyraďovačke nazbieral 23 bodov (5+18).

Najproduktívnejší slovenský hokejista v play off bol obranca Bostonu Bruins Zdeno Chára. V 12 zápasoch strelil jeden gól a pridal dve asistencie. Útočník zdolaného finalistu Vegas Tomáš Tatar nazbieral v 8 zápasoch dva body za gól a asistenciu.

Individuálne štatistiky play off NHL:



1. Jevgenij Kuznecov (Washington) 24 12 20 32 +12 89 16
2 Alexander Ovečkin (Washington) 24 15 12 27 +8 99 8
3. Nicklas Bäckström (Washington) 20 5 18 23 -1 36 6
4. Reilly Smith (Vegas) 20 5 17 22 +5 46 10
5. Jake Guentzel (Pittsburgh) 12 10 11 21 +10 34 8
6. Sidney Crosby (Pittsburgh) 12 9 12 21 +7 29 6
7. T.J. Oshie (Washington) 24 8 13 21 +5 55 31
8. Jonathan Marchessault (Vegas) 20 8 13 21 +8 86 10
9. Blake Wheeler (Winnipeg) 17 3 18 21 +2 49 10
10. Mark Scheifele (Winnipeg) 17 14 6 20 +6 45 10

Individuálne štatistiky Slovákov v play off NHL:

1. Zdeno Chára (Boston) 12 1 2 3 +7 26 4
2. Tomáš Tatar (Vegas) 8 1 1 2 +1 7 2

/legenda: za menom hráča nasleduje jeho klubová príslušnosť, počas odohratých zápasov, góly, asistencie, body, hodnotenie v štatistike +/-, strely a trestné minúty/

Ohlasy médií po finále: Na Ovečkina s pohárom sa dá pozerať stále


Ohlasy svetových médií po víťazstve hokejistov Washingtonu Capitals vo finále play off NHL:

nhl.com: "Ovečkin a jeho spoluhráči si konečne v šatni zaspievali skladbu od skupiny Queen - We are the champions."

Washington Post: "Po rokoch frustrácie sa fanúšikovia Capitals dočkali. Ich tváre zaliali slzy radosti."

ESPN: "Štrnásťročné čakanie Ovečkina na pohár sa skončilo."

championat.ru: "Ovečkin so Stanleyho pohárom. Na tento obrázok sa dá pozerať stále."

Izvestija: "Ovečkin obohatil svoju kariéru ziskom prvého Stanleyho pohára."

BBC: "V roku 1992 vyhrali NFL Washington Redskins. Odvtedy žiadny klub z hlavného mesta USA nezískal titul v jednej z prestížnych líg. Až teraz to dokázali Capitals v NHL."

Profil Washingtonu Capitals:


Názov klubu: Washington Capitals
Konferencia: Východná
Divízia: Metropolitná
Webová stránka: capitals.nhl.com
Hala: Capital One Arena (kapacita 18.506 divákov)
Klubové farby: červená, biela, modrá
Farmárske kluby: Hershey Bears (AHL), South Carolina Stingrays (ECHL)
Prvá sezóna v NHL: 1974/75
Najväčšie úspechy klubu: zisk Stanleyho pohára v roku 2018, postup do finále play off v roku 1998
Počet Stanleyho pohárov: 1 (2018)
Počet víťazstiev v konferencii (v play off): 2 (1998, 2018)
Počet Prezidentských trofejí (víťaz zákl. časti): 3 (2009/2010, 2015/2016, 2016/2017)
Majiteľ klubu: Monumental Sports & Entertainment (prezident Ted Leonsis)
Generálny manažér: Brian MacLellan (od roku 2014)
Hlavný tréner: Barry Trotz (2014)
Asistenti trénera: Todd Reirden, Blaine Forsythe, Lane Lambert, Scott Murray, Mitch Korn
Kapitán: Alexander Ovečkin
Najväčšie osobnosti v histórii klubu: Mike Gartner, Dennis Maruk, Bobby Carpenter, Rod Langway, Dale Hunter, Olaf Kölzig, Calle Johansson, Peter Bondra, Sergej Gončar, Alexander Ovečkin, Nicklas Bäckström

Káder šampióna 2017/18:


Brankári: Braden Holtby, Philipp Grubauer, Pheonix Copley
Obrancovia: John Carlson, Matt Niskanen, Dmitrij Orlov, Brooks Orpik, Michal Kempný, Christian Djoos, Madison Bowey, Jakub Jeřábek
Útočníci: Alexander Ovečkin, Jevgenij Kuznecov, Nicklas Bäckström, T.J. Oshie, Lars Eller, Andre Burakovsky, Tom Wilson, Brett Connolly, Jakub Vrána, Jay Beagle, Devante Smith-Pelly, Chandler Stephenson, Alex Chiasson, Nathan Walker, Travis Boyd, Shane Gersich, Brian Pinho


Ovečkin získal cenu pre najužitočnejšieho hráča play off


Kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin získal prvýkrát v kariére Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off NHL. Ruský hokejista prispel k triumfu Capitals vo vyraďovačke 27 bodmi, s 15 gólmi sa stal najlepším strelcom v bojoch o Stanleyho pohár.

Ovečkin prevzal trofej po piatom finálovom súboji, v ktorom Washington vyhral na ľade Vegas 4:3. Capitals triumfovali v celej sérii 4:1 na zápasy. Ruský útočník dostal v hlasovaní o MVP play off prednosť pred krajanom Jevgenijom Kuznecovom, ktorý sa stal s 32 bodmi (12+20) najproduktívnejším hráčom vyraďovacej časti, i pred ďalším spoluhráčom brankárom Bradenom Holtbym.

Prehľad víťazov NHL podľa počtu titulov


24 - Montreal Canadiens
13 - Toronto Maple Leafs
11 - Detroit Red Wings
6 - Boston Bruins, Chicago Blackhawks
5 - Edmonton Oilers, Pittsburgh Penguins
4 - New York Islanders, New York Rangers
3 - New Jersey Devils
2 - Colorado Avalanche, Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers
1 - Anaheim Ducks, Carolina Hurricanes, Calgary Flames, Dallas Stars, Tampa Bay Lightning, Washington Capitals


Prehľad doterajších víťazov Stanleyho pohára:



2018 Washington Capitals
2017 Pittsburgh Penguins
2016 Pittsburgh Penguins
2015 Chicago Blackhawks (Marián Hossa)
2014 Los Angeles Kings (Marián Gáborík)
2013 Chicago Blackhawks (Marián Hossa, Michal Handzuš)
2012 Los Angeles Kings
2011 Boston Bruins (Zdeno Chára)
2010 Chicago Blackhawks (Marián Hossa, Tomáš Kopecký)
2009 Pittsburgh Penguins (Miroslav Šatan)
2008 Detroit Red Wings (Tomáš Kopecký)
2007 Anaheim Ducks
2006 Carolina Hurricanes
2005 výluka
2004 Tampa Bay Lightning (Martin Cibák)
2003 New Jersey Devils (Jiří Bicek)
2002 Detroit Red Wings
2001 Colorado Avalanche
2000 New Jersey Devils
1999 Dallas Stars
1998 Detroit Red Wings
1997 Detroit Red Wings
1996 Colorado Avalanche
1995 New Jersey Devils
1994 New York Rangers
1993 Montreal Canadiens
1992 Pittsburgh Penguins
1991 Pittsburgh Penguins
1990 Edmonton Oilers
1989 Calgary Flames
1988 Edmonton Oilers
1987 Edmonton Oilers
1986 Montreal Canadiens
1985 Edmonton Oilers
1984 Edmonton Oilers
1983 New York Islanders
1982 New York Islanders
1981 New York Islanders
1980 New York Islanders
1979 Montreal Canadiens
1978 Montreal Canadiens
1977 Montreal Canadiens
1976 Montreal Canadiens
1975 Philadelphia Flyers
1974 Philadelphia Flyers
1973 Montreal Canadiens
1972 Boston Bruins
1971 Montreal Canadiens
1970 Boston Bruins
1969 Montreal Canadiens
1968 Montreal Canadiens
1967 Toronto Maple Leafs
1966 Montreal Canadiens
1965 Montreal Canadiens
1964 Toronto Maple Leafs
1963 Toronto Maple Leafs
1962 Toronto Maple Leafs
1961 Chicago Black Hawks (Stan Mikita)
1960 Montreal Canadiens
1959 Montreal Canadiens
1958 Montreal Canadiens
1957 Montreal Canadiens
1956 Montreal Canadiens
1955 Detroit Red Wings
1954 Detroit Red Wings
1953 Montreal Canadiens
1952 Detroit Red Wings
1951 Toronto Maple Leafs
1950 Detroit Red Wings
1949 Toronto Maple Leafs
1948 Toronto Maple Leafs
1947 Toronto Maple Leafs
1946 Montreal Canadiens
1945 Toronto Maple Leafs
1944 Montreal Canadiens
1943 Detroit Red Wings
1942 Toronto Maple Leafs
1941 Boston Bruins
1940 New York Rangers
1939 Boston Bruins
1938 Chicago Black Hawks
1937 Detroit Red Wings
1936 Detroit Red Wings
1935 Montreal Maroons
1934 Chicago Black Hawks
1933 New York Rangers
1932 Toronto Maple Leafs
1931 Montreal Canadiens
1930 Montreal Canadiens
1929 Boston Bruins
1928 New York Rangers
1927 Ottawa Senators
1926 Montreal Maroons
1925 Victoria Cougars
1924 Montreal Canadiens
1923 Ottawa Senators
1922 Toronto St. Pats
1921 Ottawa Senators
1920 Ottawa Senators
1919 Toronto Arenas
1918 Toronto Arenas
1917 Seattle Metropolitans
1916 Montreal Canadiens
1915 Vancouver Millionaires
1914 Toronto Blueshirts
1913 Quebec Bulldogs
1912 Quebec Bulldogs
1911 Ottawa Senators
1910 Montreal Wanderers
1909 Ottawa Senators
1908 Montreal Wanderers
1907 Montreal Wanderers
1906 Montreal Wanderers
1905 Ottawa Silver Seven
1904 Ottawa Silver Seven
1903 Ottawa Silver Seven
1902 Montreal A. A. A.
1901 Winnipeg Victorias
1900 Montreal Shamrocks
1899 Montreal Shamrocks
1898 Montreal Victorias
1897 Montreal Victorias
1896 Montreal Victorias
1895 Montreal Victorias
1894 Montreal A. A. A.
1893 Montreal A. A. A.