Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hawks s prispením Hossu vyhrali 9-gólovú drámu, vyrovnali sériu na 2:2

Marián Hossa zakončuje pred brankárom Ducks Andersenom. Foto: TASR/AP

Hráči Anaheimu strelili v tretej tretine tri góly za 37 sekúnd, ale Chicago napokon skóre otočilo.

Chicago 24. mája (TASR) - Hokejisti Chicaga triumfovali v noci na nedeľu v štvrtom zápase finále Západnej konferencie NHL doma nad Anaheimom 5:4 po predĺžení a stav série vyrovnali na 2:2. Na víťazstve sa jednou asistenciou podieľal aj slovenský útočník Marián Hossa.



Zostrih 4. zápasu série


Vermette v predchádzajúcom zápase ostal na tribúne ako zdravý náhradník, svoj návrat do zostavy oslávil najlepšie, ako mohol. Po nahrávke Patricka Sharpa spoza bránky sa ocitol v dobrej pozícii medzi kruhmi. Jeho strelu obrana zblokovala, ale na dorážku už brankár Frederik Andersen nestačil. Tridsaťdvaročný útočník dal svoj druhý gól v play off a Blackhawks tak vyhrali aj svoje štvrté predĺženie vo vyraďovacích bojoch. Podľa štatistických zápisov sa Chicago stalo prvým tímom, ktorý vyhral štyri viacnásobné predĺženia v jednom play off. "Nebudem klamať, bol som sklamaný, že som v treťom zápase nehral. V tejto časti sezóny však už nie sú dôležité príbehy jednotlivcov, ale ide o tím. Som rád, že som späť na ľade, ale hlavne som rád, že sme vyhrali," povedal Vermette, ktorý prišiel pred uzávierkou prestupov z Arizony Coyotes, pre zámorské médiá. "Teší ma, že to rozhodol práve on. Bol to veľmi dôležitý gól. Veľmi, veľmi dôležitý," povedal tréner Chicaga Joel Quenneville.

Po dvoch tretinách bol stav 1:1, v divokej tretej časti padlo šesť gólov. Najskôr Jonathan Toews po Hossovej 8. asistencii v play off dostal domáci tím do vedenia a potom v 48. minúte zvýšil Brent Seabrook na 3:1. Z vedenia sa však Blackhawks netešili dlho, pretože 64 sekúnd po Seabrookovom zásahu spustili Ducks nevídanú kanonádu. V priebehu 37 sekúnd strelili Ryan Kesler, Matt Beleskey a Corey Perry tri góly a "káčeri" otočili na 4:3 vo svoj prospech. V histórii play off NHL ide o druhý najrýchlejší čas, počas ktorého padol takýto počet presných zásahov. Držiteľom historického zápisu ostáva Toronto Maple Leafs, ktoré v roku 1979 potrebovalo na rovnaký kúsok proti Atlante Flames 23 sekúnd. Na posledný z troch gólov vtedy prihral práve Quenneville. Ten si po góle na 3:3 zobral time out, ale Perry o pár sekúnd skóroval. "Myslím, že to bol najhorší time out v kariére. Hovoril som si, ó bože. Prehrávame o gól, 10 minút do konca a už nemám timeout. Našťastie sme našli cestu, ako sa z toho dostať a chlapci opäť ukázali, že sú skvelý tím," povedal Quenneville. Anaheim vedenie 4:3 neudržal a do predĺženia poslal duel svojím 9. gólom Patrick Kane, ktorý v 53. minúte využil presilovku. Po štyroch dueloch ostáva všetko otvorené a séria sa sťahuje do Anaheimu, kde je v pondelok na programe piaty zápas.

"Nič sa nedeje, udržali sme si výhodu domáceho ľadu," povedal kanonier Ducks Perry, ktorý je s bilanciou 9+8 druhý v produktivite play off. Kapitán Ducks Ryan Getzlaf zaznamenal už 15. asistenciu, čím vylepšil nielen svoje osobné maximum, ale postaral sa aj o klubový rekord. Obranca Francois Beauchemin zaznamenal svoju 27. asistenciu v kariére v play off a v klubových zápisoch Ducks sa dostal na čelo, keď prekonal Scotta Niedermayera. Víťaz najbližšieho zápasu bude už len jeden triumf od postupu do finále. "S takýmito zápasmi máme skúsenosti. Viackrát sme boli v podobnej situácii. Sme pokojní a sústredíme sa na dôležitý súboj," povedal Kane.

Marián Hossa asistuje pri góle kapitána Toewsa.
Foto: TASR/AP


Semifinále play off NHL - štvrtý zápas finále Západnej konferencie:
CHICAGO - ANAHEIM 5:4 po 2. predĺžení (1:0, 0:1, 3:3 - 0:0, 1:0)
Góly: 20. Saad, 43. Toews (HOSSA, Saad), 48. Seabrook (Saad, Toews), 53. Kane (Richards, Keith), 86. Vermette (Sharp, Teravainen) - 39. Etem (Palmieri, Beauchemin), 49. Kesler (Silfverberg, Cogliano), 50. Beleskey, 51. Perry (Getzlaf). Brankári: Crawford - Andersen, strely na bránku: 40:51, 22.404 divákov.
/stav série: 2:2/