Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

NHL: Trh s voľnými hráčmi sa otvoril, pozrite si prekvapujúce prestupy

Darren Helm v súboji s Bartkowskym. Foto: TASR/AP

Hneď v prvých minútach kluby ulovili tie najväčšie "ryby".

Detroit 1. júla (TASR) - V piatok 1. júla sa na poludnie (o 18.00 SELČ) otvoril v zámorskej hokejovej NHL trh s voľnými hráčmi. Hneď v prvých minútach kluby ulovili tie najväčšie "ryby". Skúsený krídelník Andrew Ladd sa ako neobmedzený voľný hráč upísal na sedem rokov New Yorku Islanders, kde za toto obdobie zarobí v súčte 38,5 milióna dolárov, čo predstavuje priemer 5,5 mil. USD za sezónu.

Ladd zastával takmer päť rokov funkciu kapitána Winnipegu, Jets sa však v minulej sezóne rozhodli nepredĺžiť s 30-ročným útočníkom spoluprácu a ročník tak dokončil v Chicagu. S ním už v roku 2010 získal slávny Stanleyho pohár, ktorý predtým dobyl aj s Carolinou. V uplynulej sezóne nazbieral na svoje pomery chudobných 46 bodov (25+21), "ostrovania" však veria, že Ladd sa v Brooklyne ešte ofenzívne rozbehne.

Detroit si udržal Helma a Marčenka

Vedenie klubu NHL Detroit Red Wings sa tesne pred otvorením trhu s voľnými hráčmi dohodlo na predĺžení spolupráce s dvojicou svojich hokejistov. Center Darren Helm podpísal s "červenými krídlami" nový päťročný kontrakt v celkovej hodnote 19,25 milióna dolárov a ruský obranca uzavrel s klubom dvojročnú zmluvu na 2,9 mil. USD. Informoval o tom portál CBSSports.com.

Dvadsaťdeväťročný Helm sa tak vyhol voľnému trhu, kde by mal štatút neobmedzeného hráča. Spoľahlivý obranár, ktorý vyniká rýchlosťou a bojovnosťou, odohral v minulej sezóne zväčša v treťom útoku Red Wings 77 zápasov s bilanciou 13 gólov a 13 asistencií. O päť rokov mladší Marčenko si v uplynulom ročníku vybojoval stabilné miesto v zostave Detroitu, ktorého dres obliekajú aj slovenskí útočníci Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo. V 66 dueloch si ruský bek, ktorý bude reprezentovať svoju krajinu aj na septembrovom Svetovom pohári, pripísal dva góly a deväť asistencií.

Detroit úspešne lovil aj na voľnom trhu, kde získal dánskeho reprezentanta Fransa Nielsena. Tridsaťdvaročný center, ktorý dosiaľ pôsobil v NY Islanders, dostal od Red Wings šesťročný kontrakt na 31,5 milióna dolárov. Nielsen sa v uplynulých rokoch vypracoval medzi stabilné opory "ostrovanov", v minulom ročníku nazbieral v 81 zápasoch 52 bodov (20+32).

Halla by mal v Edmontone nahradiť Lucic, Oilers mu dali 42-miliónovú zmluvu

Novým spoluhráčom slovenského obrancu Andreja Sekeru v Edmontone sa stal útočník Milan Lucic, ktorý tesne po otvorení trhu s voľnými hráčmi v zámorskej hokejovej NHL podpísal s Oilers lukratívnu sedemročnú zmluvu na 42 miliónov dolárov. Informovala o tom stanica TSN.

Lucic by mal na ľavom krídle zaplátať dieru, ktorá vznikla po výmene Taylora Halla do New Jersey. Dvadsaťosemročný krídelník by mal dodať útoku "olejárov" potrebnú tvrdosť, teda atribút, ktorý v Edmontone doteraz výrazne absentoval. Lucic si spravil meno najmä počas pôsobenia v Bostone, s ktorým vybojoval v roku 2011 Stanleyho pohár. Minulú sezónu strávil v Los Angeles, kde v 81 dueloch zaznamenal 55 bodov za 20 gólov a 35 asistencií.

Perron sa po troch rokoch vracia do St. Louis

Kanadský hokejista David Perron sa po troch rokoch vracia do klubu NHL St. Louis Blues. Ako v piatok informovala agentúra AP, 28-ročný krídelník sa tesne po otvorení trhu s voľnými hráčmi dohodol s "bluesmanmi" na dvojročnej zmluve v celkovej hodnote 7,5 milióna dolárov.

Perrona draftovali Blues v roku 2007 v 1. kole z 26. miesta, v tíme St. Louis pôsobil až do roku 2013. Nasledujúce tri sezóny obliekal dresy Edmontonu, Pittsburghu a Anaheimu, v minulom ročníku odohral za Penguins a Ducks 71 zápasov s bilanciou 12 gólov a 24 asistencií. V staronovom mužstve by mal nahradiť na pravom krídle Troya Brouwera, ktorý sa rozhodol takisto otestovať voľný trh.

Buffalo ulovilo Okposa, Američan ročne zarobí šesť miliónov dolárov

Klub NHL Buffalo Sabres posilnil svoju ofenzívu o amerického hokejistu Kylea Okposa, ktorý ako voľný hráč uzavrel so "šabľami" sedemročný kontrakt v celkovej výške 42 miliónov dolárov. Dvadsaťosemročný krídelník, ktorý dosiaľ celú svoju profiligovú kariéru strávil v NY Islanders, si tak ročne zarobí šesť miliónov USD. Informovala o tom agentúra AP.

Okposo patril medzi najžiadanejších hráčov na trhu. Boj o šikovného krídelníka, ktorý nastupoval u "ostrovanov" v útoku s Johnom Tavaresom, vyhralo napokon ambiciózne Buffalo. Sabres postupne renovujú svoj káder, už vlani naznačili progres a v budúcej sezóne by chceli po dlhšej prestávke aj s pomocou Okposa opäť preniknúť do play off. Viacnásobný reprezentant USA, ktorý sa však nezmestil do amerického výberu pre Svetový pohár, nastúpil v minulej sezóne na 79 zápasov základnej časti s bilanciou 22 gólov a 42 asistencií.

Kanonier Eriksson na šesť rokov k Sedinovcom do Vancouveru za 36 miliónov

Na snímke vľavo hráč Detroitu Red Wings Kyle Quincey bráni pred hráčom Bostonu Bruins Louiom Erikssonom. V bránke Jimmy Howard z Detroitu.
Foto: TASR/AP


Hokejový útočník Loui Eriksson rozšíri švédsku légiu v klube zámorskej NHL Vancouver Canucks, s ktorým sa ako voľný hráč v piatok dohodol na šesťročnom kontrakte v celkovej hodnote 36 miliónov dolárov. Informovala o tom stanica TSN.

Eriksson tak obnoví úspešnú spoluprácu s krajanmi Henrikom a Danielom Sedinovcami z MS 2013, kde ničivý trojzáprah doviedol "tri korunky" v domácom prostredí k zlatu. Renomovaný kanonier by mal ťažiť z prihrávok skúsených dvojičiek a pomôcť kanadskému klubu po ročnej pauze vrátiť sa do play off. Tridsaťročný krídelník odštartoval svoju profiligovú kariéru v Dallase, uplynulé tri roky strieľal góly v Bostone, v minulej sezóne dosiahol v 80 stretnutiach v drese Bruins 63 bodov (30+33).

Backes a Chudobin do Chárovho Bostonu, Bruins predĺžili aj s Lilesom

Klub NHL Boston Bruins získal krátko po otvorení trhu s voľnými hráčmi dvojicu skúsených hokejistov. Ofenzívu posilnil útočník David Backes a do bránkoviska angažoval Rusa Antona Chudobina. Takisto predĺžil spoluprácu so zadákom Johnom-Michaelom Lilesom. Informoval o tom webový portál kanadskej televíznej stanice TSN.

Dlhoročný kapitán St. Louis Backes sa nedohodol s Blues na novej zmluve a tak zamieril na voľný trh, kde dostal od Bostonu päťročný kontrakt na 30 miliónov dolárov. Tridsaťdvaročný Američan, ktorý bude reprezentovať USA na septembrovom Svetovom pohári, môže hrať v strede útoku i na krídle. Backes strávil u "bluesmanov" celú svoju doterajšiu kariéru, v minulej sezóne nazbieral v základnej časti 45 bodov (21+24) v 79 zápasoch, svoje výkony vygradoval v play off, kde v 20 dueloch nastrieľal sedem gólov a pridal rovnaký počet asistencií.

O dva roky mladší Chudobin sa vracia do Bostonu po troch rokoch, s Bruins podpísal dvojročný kontrakt v celkovej výške 2,4 mil. dolárov. Ruský brankár v minulosti chytal aj za Minnesotu, Carolinu či Anaheim. V tíme "medveďov" by mal robiť brankársku dvojku, jasnou jednotkou je Fín Tuukka Rask. Bruins, ktorých kapitánom je slovenský obranca Zdeno Chára, takisto podpísali novú ročnú zmluvu na dva milióny dolárov s Lilesom.

Eric Staal sa stal "divochom", Minnesota angažovala aj Stalocka a Stewarta

Eric Staal
Foto: TASR/AP


Kanadský hokejový útočník Eric Staal spojil svoju budúcnosť s klubom Minnesota Wild, s ktorým uzavrel ako voľný hráč trojročný kontrakt v celkovej hodnote 10,5 milióna dolárov. Informoval o tom oficiálny portál zámorskej NHL.

Tridsaťjedenročný center strávil väčšinu svojej profiligovej kariéry v Caroline, s ktorou vybojoval v roku 2006 Stanleyho pohár a potom dlhé roky zastával u "hurikánov" aj funkciu kapitána. Jeho produktivita však išla v uplynulých rokoch postupne dolu, Hurricanes ho v závere minulej sezóny vymenili do NY Rangers, kde sa však tiež neuchytil. Kedysi stobodový hráč dosiahol v uplynulom ročníku v 83 zápasoch základnej časti iba 39 bodov za 13 gólov a 26 asistencií. Najslávnejší z bratov Staalovcov tak zamieril na voľný trh s vedomím, že si platovo pohorší, dosiaľ zarábal 8,250 amerických dolárov za sezónu, v Minnesote sa musí uspokojiť s 3,5 mil. USD.

Vedenie Wild takisto v piatok podpísalo ročnú zmluvu s brankárom Alexom Stalockom, ktorý by mal robiť dvojku Devanovi Dubnykovi. Dvojročný kontrakt na 2,3 mil. dolárov uzavrel s "divochmi" ďalší voľný hráč, krídelník Chris Stewart.

Flames podpísali štvorročný kontrakt s Brouwerom, do bránky získali Johnsona

Vedenie klubu NHL Calgary Flames podpísalo štvorročnú zmluvu na 18 miliónov dolárov s hokejovým útočníkom Troyom Brouwerom. Podľa TSN sa takisto dohodlo na ročnom kontrakte s brankárom Chadom Johnsonom, ktorý bude bojovať o miesto medzi žŕdkami so skúseným Brianom Elliottom.

Brouwer naposledy pôsobil v St. Louis, kde v minulej sezóne zaujal svojimi skvelými výkonmi vo vyraďovačke. Tridsaťročný krídelník výrazne pomohol "bluesmanom" k postupu do finále Západnej konferencie, keď v 20 zápasoch play off nazbieral 13 bodov za osem gólov a päť asistencií. Predtým obliekal aj dresy Washingtonu a Chicaga, s ktorým získal Stanleyho pohár.

Hedman dostal v Tampe novú vylepšenú zmluvu

Po kanonierovi Stevenovi Stamkosovi sa vedeniu Tampy Bay podarilo dlhodobo zaviazať ďalšiu tímovú oporu. Švédsky hokejový obranca Victor Hedman podpísal s floridským klubom novú osemročnú zmluvu na 63 miliónov dolárov a zaradí sa tak medzi najlepšie platených zadákov NHL. Súčasný kontrakt mu vyprší budúci rok.

Dvadsaťpäťročný Hedman pravidelne nastupuje spolu s krajanom Antonom Stralmanom v prvej obrannej dvojici Lightning a na starosť vždy dostane brániť najlepších útočníkov súperovho tímu. Severan si platovo výrazne polepší, dosiaľ bral u "bleskov" v priemere štyri milióny dolárov za sezónu, v novej zmluve bude mať "cap hit" až 7,875 mil. USD. Jeden z najkomplexnejších obrancov súťaže si v uplynulej sezóne pripísal v 78 dueloch 47 bodov za 10 gólov a 37 asistencií.

Kontroverzný Radulov sa druhýkrát vracia do profiligy, ulovil ho Montreal

Na snímke hráč CSKA Moskva Alexander Radulov sa raduje z gólu na 1:1 počas štvrtého stretnutia 1. kola play off KHL HC Slovan Bratislava - CSKA Moskva 27. februára 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok


Ruský hokejista Alexander Radulov sa druhýkrát vo svojej kariére vracia do zámorskej NHL. Kontroverzný útočník a jedna z najväčších hviezd KHL vyskúša tentoraz šťastie v Montreale, s Canadiens podpísal v piatok ako voľný hráč ročný kontrakt na 5,75 milióna dolárov.

Radulov pôsobil v uplynulých štyroch rokoch v CSKA Moskva, v lete sa však nechal počuť, že to opäť skúsi za oceánom. V profilige už pôsobil v rokoch 2006-2008 ako hráč Nashvillu. Hoci mal na neho zámorský klub naďalej práva, šikovný krídelník sa v roku 2008 rozhodol bez vedomia predstaviteľov Predators "utiecť" do KHL, kde sa zaradil medzi najväčšie ligové osobnosti. "Dravci" mu dali druhú šancu v roku 2012, keď ho pred play off zlákali späť do svojho mužstva. Jeho návrat sa však skončil neslávne, Radulov nielenže nebol prínosom pre mužstvo, ale si vyslúžil aj dvojzápasovú suspendáciu za porušenie večierky.

Dvojnásobný majster sveta v drese zbornej by mal teraz pomôcť vylepšiť ofenzívu Canadiens, v septembrovom predsezónnom kempe by sa mal stretnúť aj s mladým slovenským reprezentantom Martinom Réwayom. Redaktor Slava Malamud z Russian sports informoval, že Radulov sa musel vykúpiť zo zvyšku kontraktu s CSKA, čo ho údajne stálo v prepočte približne jeden milión amerických dolárov.

Dallas vystužil defenzívu, získal skúseného Hamhuisa

Klub NHL Dallas Stars sa rozhodol v lete prebudovať svoju defenzívu a jedným z dôležitých nových stavebných kameňov sa stal v piatok skúsený kanadský zadák Dan Hamhuis. Ako informovala stanica TSN, olympijský víťaz zo Soči sa ako voľný hráč dohodol s "hviezdami" na dvojročnej zmluve v celkovej hodnote 7,5 milióna dolárov.

Dallas po sezóne nepredĺžil zmluvy s Alexom Goligoským, Krisom Russellom a ani Jasonom Demersom a rozhodol sa dať šancu v obrane viacerým nádejným mladíkom ako sú Patrik Nemeth, Jamie Oleksia či Stephen Johns. Tých by mal usmerňovať ostrieľaný Hamhuis, 33-ročný bek začal svoju profiligovú dráhu v Nashville a uplynulých šesť sezón pôsobil vo Vancouveri, kde patril medzi najviac vyťažovaných obrancov. V ročníku 2016/2017 nazbieral za Canucks 13 bodov (3+10) v 58 stretnutiach.

Hurricanes vsadili na Stempniaka a Stalberga

Klub NHL Carolina Hurricanes získal v piatok na voľnom trhu dvojicu hokejových útočníkov. Lee Stempniak podpísal s "hurikánmi" dvojročný kontrakt v celkovej hodnote päť miliónov dolárov a Švéd Viktor Stalberg sa dohodol na ročnej zmluve na 1,5 milióna USD. Informoval o tom portál tsn.ca.

Tridsaťtriročný Stempniak vystriedal počas svojej kariéry dresy deviatich profiligových klubov. Uplynulú sezónu začal v New Jersey a dokončil ju v Bostone, pričom v 82 súbojoch zaznamenal 51 bodov za 19 gólov a 32 asistencií. O tri roky mladší Stalberg má za sebou zastávky v Chicagu, Nashville či NY Rangers, vlani si v 75 zápasoch v mužstve "jazdcov" pripísal 20 bodov (9+11).

Veterán Campbell sa vrátil do Chicaga

Hokejový veterán Brian Campbell sa vracia do Chicaga. V piatok sa ako voľný hráč upísal Blackhawks na jeden rok, informovala oficiálna webstránka zámorskej NHL.

Tridsaťsedemročný obranca pôsobil v Chicagu už v rokoch 2008-2011, pričom v sezóne 2009/2010 zakončil úspešné vystúpenie v play off ziskom slávneho Stanleyho pohára. Pre napätý platový strop ho o rok neskôr museli "jastrabi" vymeniť do Floridy, kde hral až do konca ročníka 2015/2016, v ktorom si zapísal 31 bodov (6+25) v 82 dueloch. Podľa ESPN by mal Campbell poberať v Chicagu základný plat 1,5 milióna dolárov, ďalších 750-tisíc dolárov dostane, ak odohrá v sezóne aspoň 10 zápasov.

Rakúšania dostali druhú šancu - Vanek do Detroitu, Grabner k NY Rangers

Dvojica rakúskych útočníkov, ktorá v uplynulých rokoch zažila hokejový pád, dostala novú šancu na voľnom trhu. Niekdajší skvelý kanonier Thomas Vanek skúsi šťastie v Detroite a ďalší krídelník Michael Grabner sa upísal NY Rangers.

Tridsaťdvaročný Vanek, ktorého po nepresvedčivých výkonoch vykúpila Minensota zo zmluvy, podpísal s Red Wings ročný kontrakt na 2,6 milióna dolárov. "Červené krídla" dúfajú, že Rakúšan so slovenskou a českou krvou si zaspomína na svetlé časy, keď ešte ako hráč Buffala zaznamenal dve 40-gólové sezóny. Grabner naposledy pôsobil v Toronte, so ziskom iba 18 bodov (9+9) však tiež nenaplnil očakávania. S "jazdcami" uzavrel dvojročnú zmluvu v celkovej výške 3,3 mil. dolárov. Informácie priniesla stanica TSN.

Colorado aktívne na trhu - angažovalo trio Colborne, Ťutin a Wiercioch

Mimoriadne aktívne bolo v piatok na trhu s voľnými hráčmi Colorado, ktoré síce nezlákalo žiadne veľké meno, ale posilnilo svoj káder o niekoľkých zaujímavých hráčov. Dvojročnú zmluvu podpísal s Avalanche útočník Joe Colborne a dvojica obrancov Fjodor Ťutin a Patrick Wiercioch sa upísala klubu z Denveru na jeden rok. Informovala o tom oficiálna internetová stránka NHL.

Colborne dosiaľ obliekal dres Calgary, ktoré ale nedokázali nájsť pre neho miesto pod platovým stropom a nedali mu ako obmedzenému voľnému hráčovi ani kvalifikovanú ponuku. Dvadsaťšesťročný útočník, ktorý v uplynulej sezóne strelil v 73 zápasoch 19 gólov a pridal 25 asistencií, dostane v Colorade ročne 2,5 milióna dolárov. Ťutin sa stal nechceným v Columbuse, ktorý pred pár dňami vyplatil skúseného ruského beka zo zmluvy. V tíme Avalanche by si mal v nadchádzajúcom ročníku zarobiť dva milióny dolárov. Wiercioch dostal od Colorada 800-tisícovú zmluvu. Klub spod Skalnatých hôr takisto v piatok uzavrel dvojcestné kontrakty s obrancom Ryanom Stantonom a útočníkom Turnerom Elsonom.