Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Doug Weight pokračuje v NY Islanders, vymenovali ho za hlavného kouča

Doug Weight. Foto: TASR/AP

Štyridsaťšesťročný bývalý center klubu sa stal dočasným trénerom tímu 17. januára po tom, čo vedenie vyhodilo jeho predchodcu Jack Capuana pre neuspokojivé výsledky.

New York 11. apríla (TASR) - Doug Weight zostáva na poste hlavného trénera klubu zámorskej hokejovej NHL New Yorku Islanders.

Štyridsaťšesťročný bývalý center klubu sa stal dočasným trénerom tímu 17. januára po tom, čo vedenie vyhodilo jeho predchodcu Jack Capuana pre neuspokojivé výsledky. "Ostrovania" vtedy figurovali na poslednej priečke v Metropolitnej divízii, no s Weightom na čele sa ich forma obrátila. Pod jeho vedením mali bilanciu 24 výhier, 12 prehier a štyri prehry po predĺžení a takmer sa prebojovali do play off. To im nakoniec ušlo iba o jediný bod.

"Som poctený, že ma vymenovali za nového hlavného trénera takejto historickej organizácie, ktorá má jedných z najvášnivejších fanúšikov v NHL. Spravím všetko, čo je v mojich silách, aby sa klub vrátil do play off a k úspechom," povedal pre oficiálnu stránku.

V závere ZČ povolal späť do prvého tímu slovenského brankára Jaroslava Haláka, ktorý má s Islanders platný kontrakt aj na budúcu sezónu. Jeho pozícia v tíme je však nejasná.

Weight je devätnásty tréner v histórii Islanders. Zároveň zostáva aj na poste asistenta generálneho manažéra klubu, ktorý vykonáva od roku 2011. Vtedy aj ukončil aktívnu kariéru, posledné tri sezóny strávil práve v tíme "ostrovanov", kde vykonával aj funkciu kapitána.

"Doug si zaslúžil túto príležitosť za svoju úžasnú prácu, ktorú odvádzal posledných päť rokov ako manažér a špeciálne, odkedy prebral prvý tím ako dočasný hlavný tréner. Jeho vodcovské schopnosti a skúsenosti z hráčskych čias i spoza striedačky sú veľmi cenné, no nie každý tréner ich dokáže transformovať do víťaznej formy. Získal si dôveru a rešpekt celého nášho tímu," povedal prezident a generálny manažér klubu Garth Snow.

Štvornásobný účastník All-star víkendu Weight odohral v základnej časti NHL 1238 duelov a nazbieral 1033 bodov (278+755). V 97 dueloch play off pridal 72 bodov (23+49). Počas hráčskej kariéry obliekal dresy NY Rangers, Edmontonu Oilers, St. Louis Blues, Caroliny Hurricanes, Anaheimu Ducks a na jej konci Islanders. Weighta uviedli do hokejovej Siene slávy USA v roku 2013. V roku 2006 získal s Carolinou Stanleyho pohár. Na konte má aj olympijské striebro z roku 2002 a zlatú medailu z MS 1996.