Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: V prvom zápase finálovej play off NHL vyhral tesne Pittsburgh

Hokejisti Pittsburghu počas tréningu v Pittsburghu 29. mája 2016. Foto: TASR/AP

Domáci slávili tesné víťazstvo tímu, ktorý bol v odpočte celého zápasu iniciatívnejší a nebezpečnejší.

Pittsburg 31. mája (TASR) - Hokejisti Pittsburghu Penguins vyhrali v prvom zápase finálovej série play off NHL nad tímom San Jose Sharks 3:2. Rozhodnutie padlo 153 sekúnd pred treťou sirénou z hokejky Nicka Bonina.

Záverečné boje o Stanleyho pohár pokračujú v stredu večer (v noci na štvrtok SELČ) opäť v Pittsburghu.

Vo frenetickej atmosfére klasického štadióna modernej NHL sa rozpútala neúprosná bitka dvoch "tempo-tímov", v ktorej šance sprvoti neprichádzali. Prvú tutovku mal po piatich minútach Hörnqvist a ten bol aj na konci druhej jedovatej akcie prvého útoku domácich. Vzápätí sa po výnimočnej chybe pri striedaní dostal na druhej strane do gólovky Dumoulin, ale Pens vcelku evidentne pridávali plyn a ich nápor naberal na intenzite. Medzitým síce veterán Thornton rozohral v pásme dve svoje typické "návratky" na modrú, ale boli z toho len náznaky nebezpečných striel. Ostatné formácie "žralokov" prakticky nehrýzli. Hostia ešte dobre eliminovali oslabenie, ale krátko po ňom inkasovali. Všetko odštartovala výborná robota Malkina v obrannom pásme, jeho spoluhráči sa bleskovo presunuli pred Jonesa a Rust aj so šťastím otvoril skóre. Onedlho bolo 2:0, keď podobne rýchlu kontru z pravej strany finalizoval skvelým krížnym bekhendom Crosby a iba 23-ročný Sheary zavesil v štýle najostrieľanejších. Tím Pittsburghu neustával v nájazdoch, obrovské šance mali Bonino i Hagelin, na druhej strane významnejšie pohrozil iba Zubrus a pomer striel 15:4 vcelku odzrkadľoval dianie na ľade.



Neočakávaný útlm "tučniakov" na začiatku druhého dejstva úplne zmenil tvár zápasu. Trochu nešťastné oslabenie síce najprv odbránili vzorovo, keď úplne odstavili špeciálne kombinovanú palebnú silu Burns-Pavelski-Marleau, ale v závere presilovky San Jose udrel individuálnym prienikom spoza bránky Hertl. Po ňom mohli postupne vyrovnať Pavelski i Donskoi a až potom sa trochu potešili domáci diváci. Malkinov individuálny kúsok po takmer deviatich minútach bol len druhou strelou na bránku, pričom súper ich v tejto fáze mal na konte štyrikrát viac. Pittsburghu sa potom podarilo hru vyrovnať a obaja brankári predviedli niekoľko výborných zákrokov, ale z dynamiky zápasu ubudlo. V závere tretiny sa pohotovým zásunom spoza bránky blysol veterán Marleau a do kabín sa šlo za stavu 2:2.

V tretej tretine Penguins prehajdákali dve presilovky a mali šťastie pri nápore súperovej prvej formácie. Marleau im hrubým zákrokom vyradil z hry strelca úvodného gólu Rusta, ale domáci dokázali vyvážiť rady a Crosby s Hörnqvistom vyrobili dve gólovky. Jones žiaril aj pri jedovatom zakončení Kessela. Ten istý hráč mal v 55. minúte na čepeli rozhodnutie a v protiútoku sa z dobrej pozície nepresadil Thornton. Lenže aktívny Kessel vymyslel akciu, po ktorej traja jeho spoluhráči dopravili puk do siete a Pens sa ujali vedenia 3:2. Pri góle im nechtiac "asistoval" aj charizmatický obranca Brent Burns, ktorý svoj výborný 57-minútový výkon zmazal v závere, keď mu navyše nevyšla ani záverečná power play v plnej dvojminútovej početnej výhode. Žraloci hrali v situácii šiestich na štyroch takmer bezradne a domáci slávili tesné víťazstvo tímu, ktorý bol v odpočte celého zápasu iniciatívnejší a nebezpečnejší.

HLASY PO ZÁPASE:

Sidney Crosby, útočník a kapitán Pittsburgh: "Je to ešte len prvý zápas, no myslím si, že sme ukázali množstvo dobrých vecí. V prvej a tretej tretine sme boli naozaj silní a vytvorili sme si množstvo šancí. V druhej zase ukázali svoju silu oni, ako vedia dostať puky pred bránku a držať nás pod tlakom. Sú naozaj dosť rýchli. Oba tímy sa snažia hrať podobný hokej."

Kris Letang, obranca Pittsburghu: "Pri rozhodujúcom góle som si za bránkou všimol, že Brent Burns stratil hokejku, alebo ju zlomil. Takže som mal trochu viac času, aby som rozohral a našiel som Bonina."

Nick Bonino, útočník a strelec rozhodujúceho gólu Pittsburghu: "Nebola to moja najvydarenejšia a ani moja najtvrdšia strela. No nejako som našiel cestu za jeho chrbát. Od Krisa to bola skvelá prihrávka."

Peter DeBoer, tréner San Jose: "Tak, ako sme mali hrať od začiatku zápasu, sme začali až v druhej tretine, keď sme ich prestrieľali 27:13. Vtedy sme predviedli, čo dokážeme."

Logan Couture, útočník San Jose: "Od začiatku na nás vyleteli. Vyzeralo to, akoby sme zapadli v bahne. To by sa nám nemalo stávať. Možno je to pre to, že veľa chlapcov hrá svoje prvé finále. Sú to príliš dôležité zápasy, aby sme si ich mohli dovoliť takto odštartovať."

Prvý zápas finálovej série:

PITTSBURGH PENGUINS - SAN JOSE SHARKS 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)

Góly:
13. Rust (Schultz, Kunitz), 14. Sheary (Crosby, Määttä), 59. Bonino (Letang, Hagelin) - 24. Hertl (Donskoi, Burns), 39. Marleau (Burns, Couture). Strely na bránku: 41:26, rozhodcovia: O'Halloran, O'Rourke - Amell, Murray, vylúčení: 3:4 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 18.596 divákov. Stav série: 1:0.




Pittsburgh:
Murray - Letang, Dumoulin, Lovejoy, Määttä, Schultz, Cole - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kessel, Bonino, Hagelin - Rust, Malkin, Kunitz - Fehr, Cullen, Kühnhackl

San Jose: Jones - Burns, Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - Pavelski, Thornton, Hertl - Donskoi, Couture, Marleau - Ward, Tierney, Karlsson - Wingels, Spaling, Zubrus.


Pittsburghskí nováčikovia zopakovali takmer 100 rokov starý kúsok Morenza

Tohtoroční nováčikovia hokejového Pittsburghu Penguins Bryan Rust a Conor Sheary sa postarali o prvé dva góly úvodného finále play off zámorskej NHL proti San Jose (3:2). Takýto kúsok sa podaril naposledy pred dlhými 92 rokmi Howiemu Morenzovi z Montrealu Canadiens pri výhre svojho tímu nad Calgary Tigers 6:1.

"Myslím si, že je to zaujímavé a že sa zapíšeme do histórie," povedal Sheary. Spolu s Rustom sú navyše prví dvaja nováčikovia, ktorí skórovali v jednom finálovom zápase NHL od roku 2009. Vtedy sa to podarilo Justinovi Abdelkaderovi a Jonathanovi Ericssonovi z Detroitu v druhom stretnutí s Pittsburghom.

"Neprekvapuje ma to, už dlhšie sú významnou súčasťou nášho tímu. Majú svoju kvalitu a dodávajú do našej hry nový element, energiu a entuziazmus. Máme tu peknú kombináciu veteránov a mladých hráčov, ktorí sa vzájomne dopĺňajú," uviedol pre nhl.com tréner "tučniakov" Mike Sullivan.