Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

VIDEO: Obrovská radosť Hossu: S Chicagom získal tretí Stanley Cup

Na snímke Slovák Marián Hossa bozkáva víťaznú trofej po šiestom finálovom zápase série o Stanley Cup v pondelok 15. júna 2015 v Chicagu. Foto: TASR/AP/Nam Y. Huh

Čierni jastrabi v noci na utorok zdolali Tampu Bay 2:0. Marián Hossa sa tak stal prvým Slovákom s tromi prsteňmi pre držiteľov pohára.

Chicago 16. júna (TASR) - Hokejisti Chicaga sa stali víťazmi finálovej série play off NHL v pomere 4:2, keď v noci na utorok SELČ zdolali Tampu Bay 2:0. "Čierni jastrabi" v tíme so Slovákom Mariánom Hossom triumfovali v bojoch o Stanleyho pohár tretíkrát v uplynulých šiestich rokoch.



Blackhawks získali celkovo šiesty Stanley Cup v 89-ročnej histórii klubu, ale tretí za posledných šesť rokov. Na domácom ľade dokonca ukončili finálovú sériu prvýkrát od roku 1938, kedy zdolali Toronto Maple Leafs. "Je úžasný pocit dvihnúť nad hlavu pohár pred plným hľadiskom. Myslím si, že v meste sa rozpútajú obrovské oslavy. Teším sa na víťazný marš mestom," povedal pre tsn.ca útočník Brandon Saad. Na slávny pohár si viac ako 22.000 divákov muselo počkať vyše hodiny, pre zlé počasie ho totiž musela do haly doviezť policajná eskorta. Napokon sa dočkali a zažili prvé oslavy v hale United Center. "Mám pocit, že snívam a že sa mi to všetko len zdá. Je to neskutočne krásny pocit," vyznal sa pre zámorské médiá kapitán Chicaga Jonathan Toews.

6. zápas finálovej série o Stanleyho pohár:

Zdroj: nhl.com
CHICAGO BLACKHAWKS - TAMPA BAY LIGHTNING 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Góly: 38. Keith (Kane, Richards), 55. Kane (Richards, Saad). Rozhodcovia: O'Halloran, Sutherland - Heyer, Racicot, vylúčení: 1:3 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, strely na bránku: 32:25, 22.424 divákov.
Chicago: Crawford - Hjalmarsson, Keith, Seabrook, Oduya, Timonen, van Riemsdyk - Hossa, Toews, Sharp - Kane, Richards, Saad - Vermette, Teräväinen, Versteeg - Shaw, Kruger, Desjardins.
Tampa: Bishop - Stralman, Hedman, Garrison, Coburn, Šustr, Carle - Stamkos, Filppula, Killorn - Kučerov, Johnson, Palát - Callahan, Paquette, Brown - Boyle, Morrow, Drouin.
Slovák v zápase:MARIÁN HOSSA - minutáž 18:11, 0 gólov, 0 asistencií, +/- 0, 2 strely, 0 tr. minút.


Tampa nastúpila aj s ruským útočníkom Nikitom Kučerovom, ktorý nedohral piaty zápas po náraze do bránky a v úvode mala o niečo viac z hry. Kapitán Steven Stamkos trafil žrď a potom v úvode druhej časti neprekonal v sólovom nájazde výborného Coreyho Crawforda. Obaja brankári držali svoje tímy a dlho si držali čisté konto. V závere druhej časti však domáci našli recept na Bena Bishopa. Po zlom striedaní Tampy sa k puku dostal Duncan Keith, jeho prvú strelu ešte Bishop vyrazil, ale na dorážku už nestačil. Tridsaťjedenročný Kanaďan potvrdil skvelú bilanciu v play off a ako deviaty obranca v histórii získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča nadstavby. "Cítim sa fantasticky a som rád, že som súčasťou takýchto skvelých vecí. Ocenenie si vážim, ale nezískal by som ho bez mojich skvelých spoluhráčov. Som hrdý na túto partiu, sme vynikajúci tím," povedal Keith, ktorý sa po Bobbym Orrovi stal druhým obrancom a držiteľom Conn Smythe Trophy, ktorý dal víťazný gól v poslednom zápase finálovej série. Orrovi sa to v drese Bostonu Bruins podarilo dvakrát v rokoch 1970 a 1972. V závere druhej časti ešte mohol zvýšiť obranca Brent Seabrook, ale po jeho tvrdej strele zazvonila žrď.

Hráč Chicaga Blackhawks Duncan Keith (vpravo) sa raduje po góle na 1:0 brankárovi Tampy Bay Benovi Bishopovi v šiestom súboji finále play off NHL 15. júna 2015 v Chicagu. Hokejisti Chicaga sa stali víťazmi finálovej série play off NHL v pomere 4:2, keď zdolali Tampu Bay 2:0.
Foto: TASR/AP


V tretej časti sa "blesky" márne pokúšali o prekonanie Crawforda, ktorý chytil všetkých 25 striel a v posledných troch zápasoch inkasoval len dva góly. A to bola Tampa v základnej časti najviac skórujúcim tímom. V tohtoročnej play off vychytal Crawford svoj druhý shutout. Vo finále chytil 151 zo 161 striel. Chicago hrozilo z brejkov, po jednom z nich mohol streliť svoj prvý gól vo finále aj Marián Hossa, ale v skrumáži nepretlačil puk do bránky. Blackhawks napokon 5 minút a 14 sekúnd pridali gólovú poistku a definitívne pochovali nádeje Tampy na získ druhého Stanley Cupu v histórii klubu a prvého od roku 2004. Rýchly brejk troch proti dvom zakončil po výbornej prihrávke Brada Richardsa kanonier Patrick Kane a dal svoj 11. gól v play off, no prvý vo finále. "Chcel som odohrať svoj najlepší zápas, čo najviac kontrolovať puk a pomôcť tímu. Veľmi sa tešíme a užijeme si oslavy. Budeme mať krátko leto, ale presne to sme chceli. Myslím si, že v najbližších dňoch toho veľa nenaspíme," smial sa Kane. Richards, ktorý v poslednom zápase zaznamenal dve asistencie, sa v roku 2004 tešil zo zisku Stanley Cupu ako hráč Tampy a získal dokonca aj Conn Smythe Trophy.



Náskok už Chicago udržalo a dokonalo obrat v sérii z 1:2 na 4:2. Tampa v tejto sezóne vôbec prvýkrát počas základnej časti aj play off prehrala tri zápasy za sebou. "Pokojne sme teraz mohli oslavovať my. Bola to veľmi tesná séria. Som z toho veľmi smutný, pretože cítim, že sme boli blízko. Ťažko sa o tom rozpráva," povedal Bishop. Prvých päť zápasov finálovej série rozhodol len jeden gól, čo sa predtým stalo naposledy v roku 1951. Len v poslednom zápase sa niektorý z tímov dostal do dvojgólového náskoku, stalo sa tak po takmer 355 minútach série, keď Kane zvýšil na 2:0. "Je to najlepší pocit na svete. Keď raz získate Stanley Cup, chcete ho získať znovu. Bolo krásne vyhrať pred domácim publikom. Atmosféra v hale bola eketrizujúca," povedal tréner Chicaga Joel Quenneville, ktorý na pozápasovej tlačovke dostal aj otázku, aké má vyhliadky na budúcu sezónu. "Dostať sa do play off," rozosmial novinárov.

Hráči Chicago Blackhawks sa tešia po šiestom zápase finálovej série o Stanley Cup nad Tampou Bay v pondelok 15. júna 2015 pred domácim publikom v Chicagu. Na snímke v strede Slovák Marián Hossa.
Foto: TASR/AP/Nam Y. Huh


Tampa inkasovala vo finále len 13 gólov, ale zlyhala v koncovke. "Vyschol nám pušný prach. Snažili sme sa, ale triafali sme žŕdky a míňali prázdne bránky. Jednoznačne sme to prehrali pre slabú streleckú efektivitu," povedal tréner Lightning Jon Cooper. "Vo finále som zlyhal a neodviedol som si svoju prácu. Neviem čo sa stalo, ale prestali sme strieľať góly. Ťažko hľadať nejaké pozitíva," povedal kanonier "bleskov" Stamkos. Fanúšikovia Tampy verili, že sa ich miláčikovia vrátia domov na siedmy duel. Ten šiesty sledovalo na obrazovkách priamo v hale Amalie Arena takmer 17.000 divákov. Tretí Stanley Cup za posledných šesť rokov získalo v drese Blackhawks osem hráčov, ako aj tréner Quenneville. Na tomto zozname úspešných hráčov nechýba ani Hossa, ako ani Toews, Kane, Keith, Seabrook, Niklas Hjalmarsson, Bryan Bickell a Patrick Sharp. Prvýkrát získali pohár Timonen, Antoine Vermette, Andrew Desjardins a nováčikovia Teuvo Teräväinen a Trevor van Riemsdyk. Ich triumf sledoval priamo v United Center aj legendárny obranca Chris Chelios.

Hráči Chicago Blackhawks sa tešia po šiestom zápase finálovej série o Stanley Cup nad Tampou Bay v pondelok 15. júna 2015 pred domácim publikom v Chicagu.
Foto: TASR/AP


Marián Hossa sa stal prvým slovenským hokejistom v histórii, ktorý dokázal trikrát vyhrať slávny Stanleyho pohár. Trofej pre víťaza zámorskej NHL získal 36-ročný krídelník zakaždým ako hráč Chicaga, okrem toho bol od roku 2008, teda za uplynulých sedem rokov ešte dvakrát vo finále.



Starší z hokejových bratov Hossovcov vybojoval Stanley Cup s Chicagom už v rokoch 2010 a 2013, tretím triumfom sa v historickom poradí slovenských víťazov odpútal od Tomáša Kopeckého, ktorý má v zbierke dva prstene za zisk pohára. Práve s Kopeckým podpísali v lete 2009 kontrakty s čiernymi jastrabmi a na konci prvej sezóny sa spolu tešili z triumfu. Hossa na tretí pokus v rade, keď najprv bol smoliarom v drese Pittsburghu proti Detroitu, s ktorým sa tešil práve jeho krajan a o rok neskôr bol v rovnakom zložení finále opäť na strane zdolaných, tentoraz v tíme Detroitu. V Chicagu si však všetko vynahradil a stal sa výraznou súčasťou ďalšej z slávnych klubových dynastií v NHL.

Na snímke Patrick Kane podáva víťaznú trofej spoluhráčovi Mariánovi Hossovi po šiestom finálovom zápase série o Stanley Cup v pondelok 15. júna 2015 v Chicagu.
Foto: TASR/AP/Nam Y. Huh


"Je to úžasné takto vyhrať pred vlastnými divákmi. Sme úžasná partia. V týchto chvíľach myslím na moju rodinu a pozdravujem všetkých priaznivcov. Som hrdý, že som mohol potešiť našu krajinu tým, že som súčasťou fantastického tímu. Bola to ťažká sezóna, na ktorej konci sa tešíme," vyhlásil slovenský šampión NHL v televíznom prenose.

Zásluhou Hossu sa najslávnejšia hokejová trofej ukáže v prázdninovom období opäť v Trenčíne, už šiestykrát v priebehu ôsmich rokov. Po prvý raz získal Stanleyho pohár slovenský rodák v roku 1961, keď sa radoval s Chicagom Stan Mikita. Odvtedy ho vybojovali ešte ďalší ôsmi Slováci - Jiří Bicek, Martin Cibák, Tomáš Kopecký (2x), Miroslav Šatan, Marián Hossa (3x), Zdeno Chára, Michal Handzuš a Marián Gáborík.

Prehľad slovenských víťazov Stanleyho pohára:
1961 - Stan Mikita (Chicago)
2003 - Jiří Bicek (New Jersey)
2004 - Martin Cibák (Tampa Bay)
2008 - Tomáš Kopecký (Detroit)
2009 - Miroslav Šatan (Pittsburgh)
2010 - Marián Hossa a Tomáš Kopecký (Chicago)
2011 - Zdeno Chára (Boston)
2013 - Marián Hossa a Michal Handzuš (Chicago)
2014 - Marián Gáborík (Los Angeles)
2015 - Marián Hossa (Chicago)


Komisár ligy Gary Bettman vyhlásil chicagský tím tohto desaťročia za "dynastiu" v NHL. Cenu pre najužitočnejšieho hráča vyraďovacej fázy (MVP) dostal Duncan Keith. O jeho mene sa v súvislosti s Conn Smythe Trophy hovorilo už pred zápasom. Charizmatický kanadský obranca strelil v rozhodujúcom zápase víťazný gól a tento štatút mali aj jeho dva predchádzajúce. Okrem toho nazbieral aj 18 asistencií a stal sa piatym najproduktívnejším hráčom play off, medzi bekmi nemal konkurenciu. Nikto z celého menoslovu nadstavby sa ani len nepriblížil k jeho 16 plusovým bodom v "tabuľke pravdy".

Hráči Chicaga Blackhawks pózujú so Stanleyho pohárom po tom, čo zvíťazili nad Tampu Bay v šiestom súboji finále play off NHL doma 2:0 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy, 15. júna 2015 v Chicagu. Uprostred vľavo nad pohárom slovenský hokejista Marián Hossa.
Foto: TASR/AP


Stanleyho pohár ako prvý zdvihol nad hlavu kapitán Jonathan Toews, ale hneď ho odovzdal Kimovi Timonenovi. Fínsky veterán sa trofeje dočkal vo veku 40 rokoch po 1213 zápasoch v zámorskej profilige. "Keď som sa ráno zobudil, cítil som, že tento zápas vyhráme. Je to pre mňa nádherná rozlúčka s kariérou v NHL," povedal Timonen v televíznom prenose priamo počas osláv na ľade.

Prehľad výsledkov doterajších finálových sérií NHL:
2015 - Chicago Blackhawks - Tampa Bay Lightning 4:2 na zápasy
2014 - Los Angeles Kings - New York Rangers 4:1
2013 - Chicago Blackhawks - Boston Bruins 4:2
2012 - Los Angeles Kings - New Jersey Devils 4:2
2011 - Boston Bruins - Vancouver Canucks 4:3
2010 - Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers 4:2
2009 - Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 4:3
2008 - Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 4:2
2007 - Anaheim Ducks - Ottawa Senators 4:1
2006 - Carolina Hurricanes - Edmonton Oilers 4:3
2005 - výluka
2004 - Tampa Bay Lightning - Calgary Flames 4:3
2003 - New Jersey Devils - Mighty Ducks of Anaheim 4:3
2002 - Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes 4:1
2001 - Colorado Avalanche - New Jersey Devils 4:3
2000 - New Jersey Devils - Dallas Stars 4:2
1999 - Dallas Stars - Buffalo Sabres 4:2
1998 - Detroit Red Wings - Washington Capitals 4:0
1997 - Detroit Red Wings - Philadelphia Flyers 4:0
1996 - Colorado Avalanche - Florida Panthers 4:0
1995 - New Jersey Devils - Detroit Red Wings 4:0
1994 - New York Rangers - Vancouver Canucks 4:3
1993 - Montreal Canadiens - Los Angeles Kings 4:1
1992 - Pittsburgh Penguins - Chicago Blackhawks 4:0
1991 - Pittsburgh Penguins - Minnesota North Stars 4:2
1990 - Edmonton Oilers - Boston Bruins 4:1
1989 - Calgary Flames - Montreal Canadiens 4:2
1988 - Edmonton Oilers - Boston Bruins 4:0
1987 - Edmonton Oilers - Philadelphia Flyers 4:3
1986 - Montreal Canadiens - Calgary Flames 4:1
1985 - Edmonton Oilers - Philadelphia Flyers 4:1
1984 - Edmonton Oilers - New York Islanders 4:1
1983 - New York Islanders - Edmonton Oilers 4:0
1982 - New York Islanders - Vancouver Canucks 4:0
1981 - New York Islanders - Minnesota North Stars 4:1
1980 - New York Islanders - Philadelphia Flyers 4:2
1979 - Montreal Canadiens - New York Rangers 4:1
1978 - Montreal Canadiens - Boston Bruins 4:2
1977 - Montreal Canadiens - Boston Bruins 4:0
1976 - Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers 4:0
1975 - Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres 4:2
1974 - Philadelphia Flyers - Boston Bruins 4:2
1973 - Montreal Canadiens - Chicago Blackhawks 4:2
1972 - Boston Bruins - New York Rangers 4:2
1971 - Montreal Canadiens - Chicago Blackhawks 4:3
1970 - Boston Bruins - St. Louis Blues 4:0
1969 - Montreal Canadiens - St. Louis Blues 4:0
1968 - Montreal Canadiens - St. Louis Blues 4:0
1967 - Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens 4:2
1966 - Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 4:2
1965 - Montreal Canadiens - Chicago Blackhawks 4:3
1964 - Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings 4:3
1963 - Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings 4:1
1962 - Toronto Maple Leafs - Chicago Blackhawks 4:2
1961 - Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings 4:2
1960 - Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 4:0
1959 - Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs 4:1
1958 - Montreal Canadiens - Boston Bruins 4:2
1957 - Montreal Canadiens - Boston Bruins 4:1
1956 - Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 4:1
1955 - Detroit Red Wings - Montreal Canadiens 4:3
1954 - Detroit Red Wings - Montreal Canadiens 4:3
1953 - Montreal Canadiens - Boston Bruins 4:1
1952 - Detroit Red Wings - Montreal Canadiens 4:0
1951 - Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens 4:1
1950 - Detroit Red Wings - New York Rangers 4:3
1949 - Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings 4:0
1948 - Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings 4:0
1947 - Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens 4:2
1946 - Montreal Canadiens - Boston Bruins 4:1
1945 - Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings 4:3
1944 - Montreal Canadiens - Chicago Blackhawks 4:0
1943 - Detroit Red Wings - Boston Bruins 4:0
1942 - Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings 4:3
1941 - Boston Bruins - Detroit Red Wings 4:0
1940 - New York Rangers - Toronto Maple Leafs 4:2
1939 - Boston Bruins - Toronto Maple Leafs 4:1
1938 - Chicago Blackhawks - Toronto Maple Leafs 3:1
1937 - Detroit Red Wings - New York Rangers 3:2
1936 - Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs 3:1
1935 - Montreal Maroons - Toronto Maple Leafs 3:0
1934 - Chicago Black Hawks - Detroit Red Wings 3:1
1933 - New York Rangers - Toronto Maple Leafs 3:1
1932 - Toronto Maple Leafs - New York Rangers 3:0
1931 - Montreal Canadiens - Chicago Black Hawks 3:2
1930 - Montreal Canadiens - Boston Bruins 2:0
1929 - Boston Bruins - New York Rangers 2:0
1928 - New York Rangers - Montreal Maroons 3:2
1927 - Ottawa Senators - Boston Bruins 2-0-2