Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Pre Gáboríka je Columbus výzvou, Tortorella: Bude mi chýbať

Marián Gáborík Foto: TASR/AP

Marián Gáborík je v predposlednom roku z jeho päťročného kontraktu v hodnote 37,5 milióna dolárov. V tomto ročníku zaťaží platový strop sumou 7,5 milióna dolárov.

Columbus 4. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Marián Gáborík bude pokračovať v zámorskej kariére v drese Columbusu Blue Jackets.

Jeho doterajší zamestnávateľ v NHL New York Rangers ho vytrejdoval krátko pred stredajšou uzávierkou prestupov za útočníkov Dericka Brassarda, Dereka Dorsetta a obrancu Johna Moorea a výber v 6. kole draftu.

Meno tridsaťjedenročného Gáboríka sa už niekoľko týždňov skloňovalo v súvislosti s prestupom, keďže slovenskému kanonierovi sa v prebiehajúcej sezóne príliš nedarilo a v 35 dueloch nazbieral len deväť gólov a desať asistencií.

"Prekvapilo ma to. Počul som mnoho dohadov, no nesústredil som sa na to. Nemôžem kontrolovať, čo robia kluby, takže som bol prekvapený. No je to pre mňa nová výzva a teším sa na ňu. Pôsobenie v New Yorku som si užíval, no keď sa vás snažia vymeniť, je dobré, že vás niekto iný chce v tíme. Takže som sa rozhodol takto," uviedol pre TSN.

"Je v perfektnom zdravotnom stave a kondícii. Výpadky formy sú normálne, každý športovec nimi občas prechádza. A on teraz," uviedol na adresu svojej novej akvizície generálny manažér Jarmo Kekalainen.

Gáborík je v predposlednom roku z jeho päťročného kontraktu v hodnote 37,5 milióna dolárov. V tomto ročníku zaťaží platový strop sumou 7,5 milióna dolárov. Kouča NY Rangers Johna Tortorellu výmena Gáboríka do iného klubu neprekvapila. Priznal však, že mu skúsený útočník bude chýbať.

"S Gabbym spolu vychádzame veľmi dobre a na tom nič nezmení ani jeho trejd. Je to fajn chalan a bude mi naozaj chýbať. Počas pôsobenia v našom klube dozrel a má u mňa rešpekt. Dúfam, že mu výmena pomôže a že sa v Columbuse strelecky chytí. V posledných zápasoch nedokázal premieňať gólové šance, no v NHL určite ešte nepovedal posledné slovo. Jeho čas ešte príde. Získaním Brassarda a Dorsetta sme získali v útoku určitú flexibilitu," povedal Tortorella pre nhl.com.

Gáborík odštartoval kariéru v Minnesote, ktorá ho v roku 2000 draftovala z celkovo tretieho miesta. V doterajšej zámorskej kariére odohral 757 duelov, strelil 333 gólov a pridal rovnaký počet asistencií. V 54 zápasoch play off strelil 18 gólov a 17-krát asistoval. Trikrát sa predstavil v Zápase hviezd, pričom vlani v Ottawe ho vyhlásili za MVP duelu. V sezóne 2011/12 ho zaradili do druhého All-star tímu sezóny.

Gáborík je doteraz historickým rekordérom v počte dosiahnutých gólov a bodov v drese Minnesoty.

Columbus sa momentálne nachádza na 11. priečke Západnej konferencie, no na postupové pozície stráca jediný bod. Gáborík by mal v tíme nahradiť góly a produktivitu kapitána Ricka Nasha, ktorý pred sezónou odišiel práve do NY Rangers.

"Sme nadšení, že ho máme v tíme. Počas svojej kariéry dokázal, že vie dávať góly a presne to tu potrebujeme. Navyše si myslím, že pre neho bude výborné, že tu má Vinnyho Prospala, Arťoma Anisimova a aj mňa, keďže nás všetkých pozná," potešil sa "Gabbyho" bývalý spoluhráč z Rangers Brandon Dubinsky, ktorého citoval nydailynews.com.

Columbus sa v poslednej hodine pred uzávierkou posilnil aj o útočníka Blakea Comeaua z Calgary za výber v 5. kole draftu. Dvadsaťsedemročný krídelník nazbieral v 33 dueloch prebiehajúcej sezóny sedem bodov (4+3). Celkovo odohral v dresoch Calgary s NY Islanders 352 duelov a zaznamenal 143 bodov (65+78). Z tímu odišiel brankár Steve Mason, ktorý zamieril do Philadelphie.

Columbus získal spolu s Gáboríkom aj dvojicu mladíkov z nižších zámorských súťaží Stevena Delislea a Blakea Parletta, keďže Rangers museli dodržať limit, podľa ktorého nemôžu mať viac ako 50 hráčov pod kontraktom.