Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Galavečer NHL: Mladá hviezda McDavid si uchmatol až dve trofeje

Hokejista Connor McDavid z Edmonton Oilers získal počas galavečera NHL nasledovné trofeje: trofej Arta Rossa (vľavo), Hartovu pamätnú trofej (uprostred) a cenu Teda Lindsayho (vpravo). Las Vegas, 21. júna 2017. Foto: TASR/AP

Dvadsaťročný hráč získal svoju prvú Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča uplynulej sezóny profiligy. Pridal aj cenu Teda Lindsayho pre najužitočnejšieho hráča podľa Hráčskej asociácie NHLPA.



Las Vegas 22. júna (TASR) - Galavečer udeľovania sezónnych ocenení zámorskej hokejovej NHL ovládol Connor McDavid. Dvadsaťročný kapitán Edmontonu Oilers získal svoju prvú Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča uplynulej sezóny profiligy, keď ho asociácia profesionálnych hokejových novinárov uprednostnila pred Sidneym Crosbym a Sergejom Bobrovským.

Jeden z najväčších talentov svetového hokeja navyše v noci na štvrtok na slávnosti v sídle nového tímu NHL Las Vegas Golden Knights T-Mobile Aréne pridal aj cenu Teda Lindsayho pre najužitočnejšieho hráča podľa Hráčskej asociácie NHLPA. Už predtým získal Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti sezóny, keď v 82 dueloch nazbieral 100 bodov (30+70). "Vidieť tieto trofeje tak zblízka a osobne, dotýkať sa ich, odfotiť sa s nimi, je to niečo úžasné. Dnes je veľmi špeciálny deň v mojom živote," povedal pre agentúru AP.

McDavid, najvyššie draftovaný hráč v roku 2015, priviedol vo svojej druhej sezóne v profilige Edmonton späť do play off, čo sa stalo prvýkrát po jedenástich rokoch. "Olejári" nakoniec vypadli v druhom kole, keď podľahli Anahiemu Ducks tesne 3:4 na zápasy a McDavid zaznamenal v 13 dueloch päť gólov a štyri asistencie. "Som hrdý na to, že som v Edmontone. Som hrdý na to, že som 'olejár' a že môžem hrať s týmito chalanmi," uviedol tretí najmladší hráč histórie, ktorý získal Hart Trophy. Ako tínedžeri to dokázali len Crosby a Wayne Gretzky. Cenu mu na ceremoniáli odovzdal do rúk práve najslávnejší hráč histórie. "Je neuveriteľné prijať túto trofej z jeho rúk."

Najlepším brankárom uplynulej sezóny sa stal Bobrovskij z Columbusu Blue Jackets, pre ktorého to bolo už druhé prestížne individuálne ocenenie. Vezinovu trofej získal prvýkrát v sezóne 2013/14. V hlasovaní dostal 25 z 30 prvých miest na lístkoch a na druhú a tretiu priečku odsunul Bradena Holtbyho z Washingtonu a Careyho Pricea z Montrealu. Dvadsaťosemročný Rus viedol štatistiky ligy v priemer 2,06 gólov na zápas a 93,1% úspešnosti zákrokov.




Premiérovú Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu získal Brent Burns zo San Jose Sharks, ktorý bol so 76 bodmi najproduktívnejší bek ZČ. O cenu súperil najmä s ďalším sedemdesiatbodovým zadákom (71) Erikom Karlssonom z Ottawy. "To je môj štýl. Ak chcem byť úspešný, ak chcem pomôcť tímu, musím pomáhať aj pri tvorbe ofenzívy a dostávať sa do šancí," povedal.

Cenu pre najlepšieho brániaceho útočníka Selke Trophy vyhral už štvrtýkrát v kariére center Patrice Bergeron z Bostonu Bruins, čo sa doteraz podarilo iba Bobovi Gaineymu. Cenu mu odovzdal práve niekdajší defenzívny špecialista Montrealu Canadiens. "Vždy hral tvrdo a nadoraz a vždy bol na správnom mieste. Nie len na ľade, ale aj mimo neho ako vzor pre ostatných, ako osobnosť. Vždy som ho za to rešpektoval. Takže je pre mňa špeciálne, že som dostal cenu práve od neho," povedal Bergeron. Tridsaťjedenročný center sa z prestížnej trofeje radoval aj v rokoch 2012, 2014 a 2015. Vo finálovom súboji dostal viac hlasov ako Ryan Kesler z Anaheimu.

Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika získal podľa očakávania Auston Matthews z Toronta. Devätnásťročný center odohral v premiérovej sezóne všetkých 82 duelov základnej časti a nazbieral 69 bodov za 40 gólov a 29 asistencií. V šiestich dueloch play off pridal štyri góly a jednu prihrávku. Pre "javorové listy" je to prvý držiteľ Calder Trophy od roku 1966, keď ju získal Brit Selby.

Za najlepšieho trénera (Jack Adams Award) zvolili Johna Tortorellu z Columbusu, cenu pre najlepšieho generálneho manažéra získal David Poile z Nashvillu Predators, ktorý ho priviedol k prvému titulu pre víťaza Západnej konferencie v histórii organizácie.

Cenu Billa Mastertona za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju dostal Craig Anderson. Brankár Ottawy počas sezóny opustil káder "senátorov", aby podporil svoju manželku Nicholle v boji so zákernou rakovinou, no vrátil sa späť a v uplynulej sezóne sa stal historickým lídrom klubu v počte víťazstiev. Lady Byng Trophy pre gentlemanstvo sa ušla Johnnymu Gaudreauovi z Calgary Flames.

Crosby síce v noci na štvrtok nezískal žiadnu individuálnu trofej, no už predtým sa tešil z Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca ZČ a Conn Smythe Trophy pre najužitočnejší hráča play off. Kapitán "tučniakov" bol MVP sezóny v rokoch 2007 a 2014. "Ak mám byť úprimný, ani som nemyslel na to, že by som vyhral Hartovu trofej," uviedol.

Vedenie NHL oznámilo aj zloženie All star tímov. V prvom sa k centrovi McDavidovi postavili na krídla vlaňajší MVP Patrick Kane z Chicaga a Brad Marchand z Boston, v obrane je víťaz Norrisovej trofeje Burns s finalistom Karlsson a v bránke Bobrovskij. Druhý All Star tím tvoria Holtby, obrancovia Victor Hedman (Tampa Bay) a Duncan Keith (Chicago) a v útoku trio Nikita Kučerov (Tampa Bay), Crosby a Artemij Panarin z Chicaga.

Vedenie NHL zároveň počas slávnosti oznámilo aj rozširovací draft, v ktorom si 31. účastník súťaže Vegas Golden Knights vybral svoj káder.

Zoznam výročných cien NHL:



Hart Memorial Trophy (najužitočnejší hráč podľa Asociácie profesionálnych hokejových novinárov): Connor McDavid (Edmonton Oilers)

Ted Lindsay Award (najužitočnejší hráč podľa NHLPA): Connor McDavid (Edmonton Oilers)

Vezina Trophy (najlepší brankár): Sergej Bobrovskij (Columbus Blue Jackets)

James Norris Memorial Trophy (najlepší obranca): Brent Burns (San Jose Sharks)

Frank J. Selke Trophy (najlepšie brániaci útočník): Patrice Bergeron (Boston Bruins)

Calder Memorial Trophy (najlepší nováčik): Auston Matthews (Toronto Maple Leafs)

Jack Adams Award (nsjlepší tréner): John Tortorella (Columbus Blue Jackets)

Generálny manažér roku: David Poile (Nashville Predators)

Lady Byng Memorial Trophy (gentlemanstvo): Johnny Gaudreau (Calgary Flames)

Bill Masterton Memorial Trophy (vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju): Craig Anderson (Ottawa Senators)

NHL Foundation Player Award (charitatívny prínos): Travis Hamonic (New York Islanders)

King Clancy Memorial Trophy (osoba spájajúca hráčske a ľudské kvality): Nick Foligno (Columbus Blue Jackets)

Mark Messier Leadership Award (vodcovstvo): Nick Foligno (Columbus Blue Jackets)

Už predtým udelené trofeje:



Stanleyho pohár (víťaz play off): Pittsburgh Penguins

Prezidentská trofej (víťaz ZČ): Washington Capitals

Prince of Wales Trophy (víťaz Východnej konf.): Pittsburgh Penguins

Clarence S. Campbell Bowl Trophy (víťaz Západnej konferencie): Nashville Predators

Conn Smythe Trophy (najužitočnejší hráč play off): Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins)

Art Ross Trophy (najviac bodov): Connor McDavid (Edmonton Oilers) 100 bodov (30+70)

Maurice Richard Trophy (najviac gólov): Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins) 44 gólov

William M. Jennings Trophy (brankár/brankári z tímu s najmenej inkasovanými gólmi): Braden Holtby (Washington Capitals)

Zloženie All Star tímov:



prvý All Star tím: Sergej Bobrovskij (Columbus) - Brent Burns (San Jose), Erik Karlsson (Ottawa) - Patrick Kane (Chicago), Connor McDavid (Edmonton), Brad Marchand (Boston)

druhý All Star tím: Braden Holtby (Washington) - Victor Hedman (Tampa Bay), Duncan Keith (Chicago) - Nikita Kučerov (Tampa Bay), Sidney Crosby (Pittsburgh), Artemij Panarin (Chicago)