Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Olympijský víťaz Hejduk ukončil profesionálnu kariéru

Milan Hejduk Foto: TASR/AP

Olympijský víťaz z Nagana odohral v zámorskej NHL 14 sezón, všetky v drese Colorada.

Colorado 24. februára (TASR) - Český hokejista Milan Hejduk ukončil v pondelok vo veku 38 rokov profesionálnu kariéru. Olympijský víťaz z Nagana odohral v zámorskej NHL 14 sezón, všetky v drese Colorada. V prebiehajúcej sezóne čakal na ponuku, tá však neprišla a preto sa definitívne rozhodol s hokejom skončiť.

"Som šťastný, že som dlhé roky mohol hrať na takej úrovni v dobre organizovanom tíme s neuveriteľnými spoluhráčmi. Splnil som si dlhoročný sen, keď som vyhral Stanley Cup. Spoločne s rodinou sme hrdí na to, že môžeme Denver nazvať našim domovom," cituje portál nhl.com slová Hejduka.

Skúsený útočník odohral na scéne profiligy 1020 zápasov, v ktorých strelil 375 gólov a pridal k nim aj 430 asistencií. V roku 1994 ho draftoval v 4. kole z 87. miesta Quebec, ktorý sa o rok neskôr presťahoval do Denveru. Hejduk odštartoval zámorskú kariéru v roku 1998 už v Colorade Avalanche a po 14 sezónach sa stal v histórii klubu druhým hráčom v počte štartov v NHL a štvrtým v počte získaných bodov.

V ročníku 2000/2001 získal s "lavínami" Stanley Cup, o dva roky neskôr získal Trofej Mauricea Richarda za najvyšší počet gólov v základnej časti NHL (50). Na medzinárodnom fóre získal s českou reprezentáciou zlato na olympiáde v Nagane 1998, z Turína o osem rokov neskôr si priniesol bronz.