Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

VIDEO: Edmonton so Sekerom zvíťazil na Floride 4:2

Andrej Sekera bojuje o puk s Jonathanom Huberdeauom Foto: TASR/AP

Slovenský obranca Andrej Sekera odohral v drese hostí 19:14 min., pripísal si dva strelecké pokusy, odsedel jeden menší trest a zaznamenal jednu mínusku.

New York 19. januára (TASR) - Hokejisti Edmontonu Oilers zvíťazili v noci na utorok v zámorskej NHL na ľade Floridy Panthers 4:2 a dosiahli tak prvý triumf na klzisku súpera od 14. decembra 2015. Z výhry sa tešil aj slovenský obranca Andrej Sekera, ktorý odohral v drese hostí 19:14 min., pripísal si dva strelecké pokusy, odsedel jeden menší trest a zaznamenal jednu mínusku, keď po jeho chybe znížila Florida na 1:3. Edmonton napriek víťazstvu figuruje v tabuľke Západnej konferencie stále na poslednom 14. mieste, "panteri" po dlhej víťaznej sérii prehrali už štvrtý zápas v rade, naďalej však vedú Pacifickú divíziu.

Hviezdou duelu bol Taylor Hall, ktorý sa blysol dvomi gólmi a asistenciou. "Je to príjemný pocit. Neodohrali sme síce najlepší zápas, ale boli sme produktívni," povedal pre nhl.com ľavý krídelník prvej formácie Oilers, ktorý prelomil šesťzápasové gólové mlčanie. Radosť z prehry však kalí strata Ryana Nugenta-Hopkinsa, ktorý si poranil ruku. Dvadsaťdvaročného produktívneho centra zasiahla v druhej tretine v oslabení strela obrancu Panthers Dmitrija Kulikova a zápas nedohral. Podľa trénera Todda McLellana bude pravdepodobne mimo hry dlhšie obdobie. Edmonton obchádza smola, veď v minulom súboji v Calgary si pri blokovaní strely zranil nohu ďalší útočník Lauri Korpikoski.

"Olejárom" sa na ľade Panthers darí, vyhrali siedmy zápas za sebou, pričom úspešná séria trvá už od sezóny 2002/03. Hostia viedli po dvoch častiach 3:0 a hoci Florida v úvodných minútach tretej časti znížila po góloch Reillyho Smitha a Quintona Howdena na 2:3, na viac sa už nezmohla a nezastavila sériu prehier. Udalosťou stretnutia bol aj návrat útočníka Oilers Matta Hendricksa do zostavy po tom, ako si odpykal trojzápasový dištanc. Ten dostal za nepríjemný bodyček práve v zápase s Floridou, po ktorom sa zranil obranca Aaron Ekblad a stále nehrá. Už po pár minútach po úvodnom buly si s Hendricksom vybavil účty robustný obranca Erik Gudbranson a pustil sa s ním do bitky. V druhej tretine však pre zranenie chrbta Gudbranson zo zápasu odstúpil. "Vedel som, že mi chcú dať odkaz a čakal som to. Po bitke sa už však všetci venovali hokeju a bolo to vybavené," povedal Hendricks.

V ďalšom dueli St. Louis zdolal Pittsburgh 5:2 aj zásluhou gólu a troch asistencií Paula Šťastného. Štvorbodový večer zažil syn slovenskej legendy Petra Šťastného v NHL prvýkrát od 2. decembra 2009, keď sa mu to podarilo ešte v službách Colorada Avalanche. Predchádzajúce dva zápasy hral po zranení tváre s "košíkom", ale mal problémy s orientáciou a preto si ho dal dole. "Bolo to oveľa lepšie. Mal som väčší prehľad a cítil som sa perfektne," povedal Šťastný pre nhl.com. Blues po sérii piatich prehier vyhrali štyri z uplynulých piatich zápasov. Spoľahlivý výkon podal brankár Brian Elliott, ktorý chytil 36 striel Penguins. "Takéto zápasy by sme mali vyhrávať. Mali sme to rozbehnuté dobre," smútil kapitán "tučniakov" Sidney Crosby. Pittsburgh po 20. góle v sezóne Jevgenija Malkina viedol v druhej tretine 2:1, ale krátko na to vyrovnal Vladimir Tarasenko a v záverečnej časti už skórovali len domáci Blues.

Colorado vyhralo na ľade Winnipegu 2:1, keď rozdielový gól strelil veterán Jarome Iginla. Bol to jeho 602. presný zásah v kariére, čím prekonal fínsku legendu Jariho Kurriho a osamostatnil sa na 18. mieste najlepších strelcov histórie NHL. Iginla zvýšil v presilovke 17,3 sekundy pred druhou sirénou na 2:0. "Bol to dôležitý gól, ktorý nás upokojil. V tretej tretine sme robili to, čo sme mali," povedal 38-ročný útočník. Skvelý výkon podal brankár Semjon Varlamov, hoci prišiel 41,6 sekundy pred koncom o druhé čisté konto v sezóne. Celkovo pochytal 37 striel domácich a stal sa prvou hviezdou duelu.

Buffalo sa po neúspešnej sérii šiestich prehier dostalo na víťaznú vlnu. Sabres si odniesli body po triumfe 2:1 na ľade Arizony a vyhrali štvrtý z uplynulých piatich duelov. Oba góly strelili "šable" v presilovke a pri oboch boli Jack Eichel (1+1) s Rasmusom Ristolainenom (1+1). "Dnes rozhodli špeciálne tímy. Presilovky nám vyšli, na druhej strane chalani perfektne bránili v oslabení," povedal Eichel, ktorý 5 zo 14 gólov strelil v početnej výhode a v tejto štatistike je najlepším nováčikom v NHL. V úvode druhej tretiny nevyužil útočník Sabres Evander Kane za stavu 0:0 trestné strieľanie, ale napokon ho to nemuselo mrzieť. Po záverečnom hvizde sa na ľade spustila hromadná bitka, ktorú vyprovokoval najmä obranca Sabres Zach Bogosian a postupne sa do nej zapojili všetci desiati korčuliari na ľade. Celkovo v pozápasovom incidente udelili arbitri 61 trestných minút.

Hokejisti San Jose prehrali doma s Ottawou 3:4 po nájazdoch a prišli o päťzápasovú víťaznú sériu. Sharks boli lepším tímom, dominovali aj na strely a otočili priebeh z 0:2 na 3:2, keď po nádhernej kombinácii skóroval Matt Nieto. V závere však domácim vo vlastnej presilovke ušiel Zack Smith a po faule Brenta Burnsa nariadili rozhodcovia trestné strieľanie. Smith ho premenil, hoci mu jeho gól museli odobriť až na videu a poslal duel do predĺženia. Napokon zápas dospel až do nájazdov a v nich sa presadil len Mika Zibanejad. Skúsený center San Jose Joe Thornton zaznamenal 927. asistenciu v kariére, čím prekonal slovenského rodáka Stana Mikitu a osamostatnil sa na 17. mieste historických tabuliek NHL.

Sumáre NHL:

FLORIDA PANTHERS - EDMONTON OILERS 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)
Góly:
43. R. Smith, 46. Howden (Thornton, Campbell) - 6. Hall (Purcell), 18. Eberle (Nugent-Hopkins, Pouliot), 25. Hall (Purcell, Draisaitl), 59. Purcell (Hall). Brankári: Montoya - Talbot, strely na bránku: 33:24, 14.897 divákov.


ST. LOUIS BLUES - PITTSBURGH PENGUINS 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Góly:
12. Steen (Šťastný, Brouwer), 38. Tarasenko (Edmundson, Fabbri), 43. Brouwer (Šťastný, Parayko), 52. Šťastný (Brouwer, Bouwmeester), 60. Shattenkirk (Steen, Šťastný) - 19. Kunitz (Letang, Crosby), 36. Malkin (Hagelin, Letang). Brankári: Elliott - Zatkoff, strely na bránku: 25:38, 19.312 divákov.


WINNIPEG JETS - COLORADO AVALANCHE 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Góly:
60. Armia (Perreault, Ehlers) - 22. Söderberg (Holden, Comeau), 40. Iginla (Söderberg, Tanguay). Brankári: Hellebuyck - Varlamov, strely na bránku: 37:34, 15.294 divákov.


ARIZONA COYOTES - BUFFALO SABRES 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Góly:
49. Vermette (Doan, Rieder) - 31. Eichel (Ristolainen, O'Reilly), 38. McGinn (Eichel, Ristolainen). Brankári: Domingue - Johnson, strely na bránku: 27:28, 11.134 divákov.


SAN JOSE SHARKS - OTTAWA SENATORS 3:4 pp a sn (0:1, 1:1, 2:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
25. Hertl (Thornton, Burns), 43. Couture (Ward, Vlasic), 48. Nieto (Donskoi, Tierney) – 12. McCormick (Ceci, Neil), 25. Ryan (Zibanejad, Karlsson), 55. Z. Smith (z tr. strieľania), rozh. nájazd Zibanejad. Brankári: Stalock - Anderson, strely na bránku: 35:17, 16.619 divákov.


Slovák v akcii:
Andrej Sekera (Edmonton) 19:14 0 0 0 -1 2 2
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/