Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Marinčin s Torontom vyhral v Detroite 1:0

Hokejista Toronta Maple Leafs Slovák Martin Marinčin (vľavo) a hráč Detroitu Red Wings Teemu Pulkkinen v zápase zámorskej hokejovej NHL Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs v Detroite 13. marca 2016. Foto: TASR/AP

Slovenskí útočníci Red Wings Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo sa nepresadili, Tatar odohral vyše 16 minút, resp. Jurčo vyše 7 minút.

New York 14. marca (TASR) - Hokejisti Toronta zvíťazili v noci na pondelok v zámorskej NHL na ľade Detroitu 1:0 vďaka 38 úspešným zákrokom brankára Jonathana Berniera. V drese víťazov si jeden plusový bod zapísal do štatistík slovenský obranca Martin Marinčin, ktorý odohral takmer 30 minút. Slovenskí útočníci Red Wings Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo sa nepresadili, Tatar odohral vyše 16 minút, resp. Jurčo vyše 7 minút.

Pre Berniera to bolo tretie čisté konto v sezóne a dvanáste v kariére. Stal sa tak prvým brankárom Toronta so shutoutom proti Detroitu od 6. decembra 2000, keď to dokázal Curtis Joseph. "Od úvodného momentu som sa cítil výborne. Od začiatku sme dominovali na ľade a veľmi sme chceli vyhrať," vyznal sa pre zámorské médiá hrdina zápasu Bernier. O výhre Maple Leafs rozhodol v závere druhej tretiny Michael Grabner, jeho prvý gól po 31 zápasoch musel odobriť videorozhodca. Marinčin zaznamenal najdlhší pobyt na ľade v kariére, pričom bol aj pri jedinom góle zápasu, okrem plusky si pripísal aj jeden strelecký pokus a tri zblokované strely.

"Červené krídla" sa usilujú o svoj 25. postup do play off v rade, tabuľkovú situáciu si však prehrou mierne skomplikovali. Aktuálne si držia vo Východnej konferencii poslednú voľnú kartu, keď na deviatu Philadelphiu majú trojbodový náskok, Flyers však majú dva zápasy k dobru. Tréner Maple Leafs Mike Babcock, ktorý pred letným príchodom do Toronta desať sezón kormidloval Detroit, tak zdolal svoj bývalý tím. Skúsený kouč však veľmi túži, aby sa Red Wings prebojovali do vyraďovačky. "Ak mám byť úprimný, držím im palce. Detroit je pre mňa dôležitým klubom a chcem ich vidieť v play off," priznal Babcock, ktorého súčasný tím už postupovú šancu dávnejšie stratil.



Pittsburgh zvíťazil v úvodnom zápase nedeľňajšieho programu na ľade New Yorku Rangers 5:3. Lídrom ofenzívy Penguins bol nováčik Conor Sheary, ktorý ako člen štvrtého útoku zaznamenal prvý dvojgólový zápis v profilige. "Je úžasným mladíkom, ktorý na sebe tvrdo pracuje. Je skvelé vidieť, ako sa mu to vypláca. Jeho snaha je inšpirujúca," povedal tréner Mike Sullivan o Shearym, ktorého klub v deň zápasu povolal z AHL ako náhradu za zraneného Jevgenija Malkina. Výsledok spečatil v závere strelou do prázdnej bránky dvojbodový kapitán "tučniakov" Sidney Crosby, ktorý si tak predĺžil bodovú sériu na osem stretnutí.

Tampa Bay po troch prehrách zabodovala naplno, keď triumfovala na ľade Columbusu 4:0. Významnou mierou sa o to zaslúžil brankár Ben Bishop, ktorý pri svojom štvrtom čistom konte v sezóne a 16. v kariére zneškodnil 37 súperových striel, z toho 16 v tretej tretine. Dva góly vrátane víťazného vsietil kapitán Lightning Steven Stamkos, ktorý pridal aj jednu asistenciu. Po piaty raz v kariére tak dosiahol hranicu 30 gólov v sezóne, čím vyrovnal zápis Vincenta Lecavaliera na druhom mieste klubovej histórie. Prvý Martin St. Louis to dokázal šesťkrát. "Blesky" tak vyhrali aj tretí vzájomný súboj s Blue Jackets v prebiehajúcom ročníku, prišli však o útočníkov Valtteriho Filppulu a Nikitu Kučerova, ktorí odstúpili z hry v druhej tretine.

výsledky:

NEW YORK RANGERS - PITTSBURGH PENGUINS 3:5 (1:1, 1:2, 1:2)
Góly:
19. Kreider (Stepan, Klein), 29. Brassard (Yandle, Stepan), 46. McDonagh (Fast, Miller) - 12. Hörnqvist (Crosby, Letang), 28. Sheary (Schultz), 36. Sheary (Kühnhackl, Fehr), 52. Cullen (Simon, Dumoulin), 60. Crosby (Kühnhackl, Rust). Brankári: Lundqvist - Fleury, strely na bránku: 27:33, 18.006 divákov.


COLUMBUS BLUE JACKETS - TAMPA BAY LIGHTNING 0:4 (0:0, 0:1, 0:3)
Góly:
26. Stamkos (Kučerov), 49. Namestnikov (Johnson), 51. Stamkos (Palát), 55. Palát (Stamkos). Brankári: Bobrovskij - Bishop, strely na bránku: 37:37, 14.701 divákov.


DETROIT RED WINGS - TORONTO MAPLE LEAFS 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Gól:
40. Grabner (Parenteau). Brankári: Mrázek - Bernier, strely na bránku: 38:27, 20.027 divákov.


Slováci v akcii:
Martin Marinčin (Toronto) 29:45 0 0 0 +1 1 0
Tomáš Tatar (Detroit) 16:07 0 0 0 0 4 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 7:05 0 0 0 0 0 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/