Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Daňo s bilanciou 2+1 režíroval triumf Winnipegu nad Vancouverom

Hokejista Winnipegu Jets Slovák Marko Daňo sa teší po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Vancouver Canucks - Winnipeg Jets vo Vancouveri 14. marca 2016. Foto: TASR/AP

Pre Daňa to boli presné zásahy s poradovými číslami 3 a 4. Okrem toho má v prebiehajúcej sezóne na konte tri asistencie a spolu sedem kanadských bodov.

New York 15. marca (TASR) - Slovenský hokejista Marko Daňo sa stal v noci na utorok hlavným hrdinom súboja zámorskej NHL, v ktorom dvoma gólmi a asistenciou pomohol Winnipegu k víťazstvu 5:2 na ľade Vancouveru.

Dvadsaťjedenročný útočník v 5. minúte otvoril skóre zápasu, keď si v útočnom pásme vymenil puk s obrancom Tylerom Myersom a zblízka pohotovo usmernil jeho prudkú prihrávku do siete. Na konci druhej tretiny potom asistoval aj pri zásahu Alexandra Burmistrova, ktorý zvýšil už na 3:0 pre Jets. V 47. minúte prišiel druhý Daňov gól, keď odviedol výbornú prácu pred súperovou bránkou a aj so šťastím zrazil strelu Burmistrova za chrbát Jacoba Markströma. Hostia si tak vytvorili päťgólový náskok, v závere dovolili domácim už iba kozmeticky upraviť výsledok. Pre Daňa to boli presné zásahy s poradovými číslami 3 a 4. Okrem toho má v prebiehajúcej sezóne na konte tri asistencie a spolu sedem kanadských bodov.

Slovenský reprezentant, ktorý prišiel do Winnipegu pred uzávierkou výmen namiesto Andrewa Ladda, tak začína na novom pôsobisku ukazovať svoje ofenzívne kvality. "S každým zápasom a každým striedaním sa cítim na ľade stále viac komfortnejšie," priznal Daňo pre nhl.com. Mladý útočník vyšiel v prvých piatich dueloch v drese "tryskáčov" bodovo naprázdno, no výrazne ožil, keď ho tréneri zaradili do druhej lajny k Mathieuovi Perreaultovi a Alexandrovi Burmistrovovi. "Moji spoluhráči boli dnes dobrí. Mal som šťastie pri druhom góle, ale odohrali sme dobrý zápas. Začína to medzi nami ako lajnou fungovať, začíname mať chémiu na ľade a takisto sme boli schopní vyťažiť z toho. Dnes sa nám podarilo streliť pár gólov a dúfam, že to bude takto pokračovať aj v ďalšom zápase," uviedol Daňo na svojom facebookovom konte. Posun do druhého útoku mu viditeľne prospel. "Keď som sem prišiel, snažil som sa zapôsobiť a asi som až príliš tlačil na pílu. Ak sa snažíte príliš, nič vám tam nepadne. Musíte prestať na to myslieť a hrať jednoducho. Potom prídu góly aj samé, ani neviete ako," poznamenal bývalý hráč Columbusu či Chicaga, ktorý odohral vyše 14 minút a nazbieral aj tri plusové body. "S pribúdajúcimi minútami sa cítim stále lepšie. Cením si 'icetime', aký mi bol dopriaty. Snažím sa odviesť čo najlepší výkon a dať trénerovi dôvod, aby ma posielal na ľad ešte častejšie. Verím, že sa mu bude moja hra páčiť," dodal. Gólovo sa za hostí presadil aj center Mark Scheifele, ktorý tak natiahol svoju bodovú šnúru už na osem stretnutí. Winnipeg aj napriek druhému triumfu v rade už dávnejšie stratil reálnu postupovú šancu, v tabuľke Západnej konferencie stráca na ôsmu priečku 11 bodov, pričom do konca základnej časti odohrá už iba 13 zápasov.

Noc priniesla až tri hetriky. Nashville prehrával s Edmontonom 0:1 i 1:2, ale napokon sa mu podarilo zvrátiť nepriaznivé skóre a zvíťazil 3:2. Na triumfe "predátorov" mal výraznú pečať trojgólový James Neal. Slovenský obranca Andrej Sekera bol s časom 25:52 min. najvyťaženejším hráčom svojho tímu, prezentoval sa aj dvoma strelami. Hráči St. Louis ťahali v profilige šesťzápasovú víťaznú sériu, no v noci si popálili prsty na "plameňoch" z Calgary. Na triumfe Flames v pomere 7:4 mal výrazný podiel český krídelník Michael Frolík, dva góly strelil v oslabení a záverečný dal do prázdnej bránky pri neúspešnej power play hostí. Ofenzívu kanadského tímu ťahal aj Sean Monahan, ktorý zaznamenal dva góly a asistenciu.

Premiérový hetrik v NHL dosiahol švédsky útočník v službách Anaheimu Jakob Silfverberg. Pridal k nemu aj jednu asistenciu a priviedol tak Ducks k suverénnej výhre 7:1 nad New Jersey. Darilo sa aj jeho spoluhráčom z útoku, Ryan Kesler a Andrew Cogliano sa na demontáži súpera podieľali zhodne gólom a dvoma asistenciami. K piatej výhre nad Devils v sérii pomohol 24 úspešnými zákrokmi dánsky brankár Frederik Andersen, ako jediný ho prekonal bývalý hráč "káčerov" Devante Smith-Pelly.

Tretiu prehru v rade utrpelo Chicago. Nepomohol mu ani návrat na domáci ľad a s Los Angeles prehral hladko 0:5. Základom víťazstva "kráľov" bol výkon brankára Jonathana Quicka, ktorý zlikvidoval všetkých 32 striel "jastrabov" a vychytal 41. nulu v profiligovej kariére, čím vytvoril nový americký rekord. "Bol to tímový výkon. Za všetky čisté kontá som vďačný mojim spoluhráčom," vyhlásil Quick. Zo Slovákov v drese Blackhawks sa objavil na ľade iba Marián Hossa, ktorý odohral vyše 16 minút so ziskom mínusky a jednej strely. Jeho spoluhráč Richard Pánik sledoval duel z tribúny ako zdravý náhradník. V zostave LA pre zranenie kolena stále chýba slovenský krídelník Marián Gáborík.

Rovnako pauzuje aj Jaroslav Halák, ktorý pre problémy so slabinami vynechá zrejme celú základnú časť. V bránke Islanders tak dostáva šancu Nemec Thomas Greiss, ktorý 23 zákrokmi pomohol "ostrovanom" k víťazstvu 3:2 nad Floridou. Newyorčania prehrávali po dvoch tretinách už 0:2, ale v záverečnej osemminútovke Kyle Okposo, Josh Bailey a Cal Clutterbuck skórovali v rozmedzí necelých šiestich minút a Islanders dokonale otočili zápas. Florida tak prehrala štvrtý duel z ostatných šiestich.

NHL - sumáre:

NEW YORK ISLANDERS - FLORIDA PANTHERS 3:2 (0:1, 0:1, 3:0)
Góly:
53. Okposo (Nielsen, Hamonic), 55. Bailey (Tavares, Cizikas), 59. Clutterbuck - 16. Barkov (Petrovic, Huberdeau), 29. Bjugstad (Barkov, Huberdeau). Brankári: Greiss - Luongo, strely na bránku: 28:25, 14.106 divákov.


CHICAGO BLACKHAWKS - LOS ANGELES KINGS 0:5 (0:2, 0:1, 0:2)
Góly:
4. Versteeg (McNabb, Schenn), 4. Lucic (Versteeg, Kopitar), 36. Lecavalier (Lewis, Pearson), 52. Brown, 57. Toffoli (Schenn). Brankári: Crawford - Quick, strely na bránku: 32:25, 22.170 divákov.


CALGARY FLAMES - ST. LOUIS BLUES 7:4 (2:2, 3:0, 2:2)
Góly:
11. Colborne (Bouma, Hamilton), 17. Frolík (Backlund), 26. Monahan (Gaudreau), 32. Giordano (Gaudreau, Hamilton), 34. Monahan (Hamilton, Jokipakka), 57. Frolík (Giordano), 60. Frolík (Monahan, Gaudreau) - 11. Upshall (Parayko, Reaves), 13. Šťastný (Brouwer, Fabbri), 44. Shattenkirk (Schwartz, Lehterä), 54. Šťastný (Pääjärvi, Brouwer). Brankári: Ortio - Allen (32. Nilsson), strely na bránku: 32:35, 19.107 divákov.


EDMONTON OILERS - NASHVILLE PREDATORS 2:3 (1:1, 1:1, 0:1)
Góly:
7. Eberle (McDavid), 21. Pakarinen (Draisaitl, Fayne) - 9. Neal (Bitetto, Johansen), 21. Neal (Weber, Järnkrok), 45. Neal (Ekholm, Järnkrok). Brankári: Brossoit - Rinne, strely na bránku: 30:25, 16.839 divákov.


ANAHEIM DUCKS - NEW JERSEY DEVILS 7:1 (0:0, 4:1, 3:0)
Góly:
21. Cogliano (Silfverberg, Kesler), 24. Kesler (Manson, Cogliano), 26. Silfverberg (Manson, Stoner), 30. Silfverberg (Kesler, Cogliano), 43. Perry (Holzer, Rakell), 47. Ritchie (Holzer, Horcoff), 48. Silfverberg (Lindholm, Despres) - 22. Smith-Pelly (Kennedy, Moore). Brankári: Andersen - Kinkaid (47. Danis), strely na bránku: 27:25, 15.423 divákov.


VANCOUVER CANUCKS - WINNIPEG JETS 2:5 (0:2, 0:1, 2:2)
Góly:
49. McCann (Hamhuis, Tanev), 60. Virtanen - 5. DAŇO (Myers, Perreault), 17. Myers, 38. Burmistrov (Perreault, DAŇO), 43. Scheifele (Wheeler, Enström), 47. DAŇO (Burmistrov, Chiarot). Brankári: Markström - Hutchinson, strely na bránku: 28:29, 18.361 divákov.


Slováci v akcii:
Marko Daňo (Winnipeg) 14:06 2 1 3 +3 4 2
Andrej Sekera (Edmonton) 25:52 0 0 0 0 2 0
Marián Hossa (Chicago) 16:16 0 0 0 -1 1 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/