Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Šport

NHL: Hossa gólom v predĺžení rozhodol o výhre Chicaga nad Edmontonom

Marián Hossa strieľa rozhodujúci gól v zápase s Edmontonom. Foto: TASR/AP

Brankár Canadiens Peter Budaj sledoval stretnutie len zo striedačky.

New York 26. februára (TASR) -Slovenský útočník Chicaga Blackhawks Marián Hossa v zámorskej hokejovej NHL v noci na utorok rozhodol gólom v predĺžení o víťazstve svojho tímu nad Edmontonom 3:2. Hossova bilancia po 19 zápasoch sa tak vyšplhala už na 15 bodov (9+6) a po zápase ho vyhlásili za prvú hviezdu duelu.

Hossa sa presadil po 104 sekundách predĺženia, keď si pred gólmanom Nikolajom Chabibulinom počkal na svoju šancu a po dvoch neúspešných strelách Patricka Sharpa sám dorážkou na druhý pokus zblízka rozhodol. "Jastrabi" tak natiahli rekordnú sériu duelov od začiatku sezóny, v ktorých zaznamenali aspoň bod, už na devätnásť a po šiestom víťazstve za sebou s 35 bodmi jasne kraľujú celej profilige.

"Jasné, že je to skvelý pocit," tešil sa po zápase Hossa. "Ale je úplne jedno, kto z nás dá gól. Raz sa presadí ten, druhýkrát niekto iný, hlavne sa snažíme si užívať a tešiť sa z našej série. Hráme jednoducho a hľadáme cestu ako vyhrať," dodal slovenský krídelník, ktorého tím vyhral 9 z uplynulých desiatich stretnutí a celkovo získal 35 z 38 možných bodov. "Odohrali sme skvelú tretiu tretinu i predĺženie. V ňom si zaslúži 'Sharpie' veľkú pochvalu za ťah na bránku a Hossa za výber miesta i trpezlivosť pri zakončení," vrátil sa k rozhodujúcemu gólu kouč Chicaga Joel Quenneville.

Montreal bez Budaja

Montreal bez slovenského gólmana Petra Budaja neuspel v kanadskom derby na ľade Ottawy, hoci mal jasnú hernú i streleckú prevahu. "Senátori" sužovaní zraneniami prišli aj o svoju brankársku jednotku Craiga Andresona, ale Ben Bishop ho nahradil vo veľkom štýle, keď kryl 44 striel súpera a výrazne sa tak podieľal na triumfe Ottawy 2:1 po nájazdoch. V piatom kole "rozstrelu" rozhodol zápas Peter Regin, ktorý sa mohol tešiť už v závere predĺženia, ale jeho strela skončila na žŕdke bránky Careyho Pricea. Ottawa vyhrala už piaty zápas za sebou a jej kouč Paul MacLean priznal, že tentoraz uspel šťastnejší: "Bolo to celé o Bishopovi...".

Až nadstavený čas musel rozhodnúť aj o víťazstve Nashville 5:4 nad Dallasom, keď v drese domácich zažiaril švajčiarsky obranca Roman Josi. Rodák z Bernu zaznamenal v najlepšom zápase kariéry štyri body za dva góly a dve asistencie, mal aj tri plusové body a šesť striel na bránku. "Proste som iba puk chcel dostať do bránky," povedal o svojom víťaznom zásahu v predĺžení Josi. Nervózny duel sprevádzalo viacero bitiek i nepekné zranenie na tvári kapitána "predátorov" Sheu Webera. "Bolo tam príliš veľa krvi," lakonicky komentoval zápas tréner Nashvillu Barry Trotz, ktorý si mohol vydýchnuť, že jeho mužstvo prerušilo gólový pôst po 133 minútach a 43 sekundách.

Voráček v skvelej forme

V skvelej forme hrajúci český útočník Jakub Voráček natiahol svoju šnúru produktivity už na šesť zápasov, ale ani jeho gól a asistencia nezabránili domácej prehre Philadelphie 2:4 s Torontom. Hostia v tretej tretine čelili aj štvorminútovému oslabeniu po vylúčení svojej opory Jamesa van Riemsdyka, pre ktorého mal návrat do Philadelphie špeciálnu príchuť, pretože v drese "letcov" strávil pred júnovým trejdom tri sezóny.

Hráči Los Angeles prerušili šesťzápasovú víťaznú vlnu Anaheimu triumfom 5:2. "Králi" sa tešili z dvoch bodov štvrtýkrát za sebou aj vďaka gólu i 200. kariérnej asistencii Dustina Browna i trom gólovým prihrávkam Anžeho Kopitara. Tridsaťročný nováčik v NHL v bránke Anaheimu Švéd Viktor Fasth prehral po ôsmich víťazstvách za sebou od vstupu do profiligy, čo je najdlhšia séria v tejto sezóne.


výsledky:
PHILADELPHIA - TORONTO 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Góly:
38. Hartnell, 52. Voráček - 18. Kessel, 36. Kulemin, 48. Grabovskij, 60. McClement. Brankári: Bryzgalov - Scrivens, strely na bránku: 25:22. Diváci: 19.645.



OTTAWA - MONTREAL 2:1 pp a sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
27. Dziurzynski, rozh. nájazd Markov - 40. Markov. Brankári: Bishop - Price, strely na bránku: 24:45. Diváci: 19.218.



NASHVILLE - DALLAS 5:4 pp (1:0, 2:4, 1:0 - 1:0)
Góly
: 14. C. Smith, 24. Josi, 34. Hornqvist, 49. Fisher, 61. Josi - 22. Fraser, 22. R. Smith, 28. Fiddler, 30. Eriksson. Brankári: Rinne - Nilstorp, strely na bránku: 31:24. Diváci: 17.113.



CHICAGO - EDMONTON 3:2 pp (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)
Góly:
6. Kane, 43. Stalberg, 62. HOSSA - 5. Petry, 35. Jakupov. Brankári: Emery - Chabibulin, strely na bránku: 34:19. Diváci: 21.127.



LOS ANGELES - AHANEIM 5:2 (0:0, 2:2, 3:0)
Góly:
24. Penner, 38. Brown, 45. Vojnov, 47. Muzzin, 60. Carter - 21. Cogliano, 26. Koivu. Brankári: Quick - Fasth, strely na bránku: 25:26. Diváci: 18.118.