Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

NHL: Hossa čakal na 500. gól od marca: Som rád, že to mám za sebou

Marián Hossa. Foto: TASR /AP

Významný kariérny míľnik dosiahol slovenský útočník v domácom dueli s Philadelphiou, v ktorom jedným presným zásahom pomohol k výhre Chicaga 7:4.

New York 19. októbra (TASR) - Marián Hossa sa definitívne zaradil medzi velikánov zámorskej NHL. Slovenský hokejista strelil v noci na stredu svoj 500. gól v základnej časti profiligy. Pred ním to dokázalo iba šesť Európanov, celkovo sa stal 44. hráčom v histórii NHL s päťstovkou na svojom konte.

Hossa svojím jubilejným gólom prispel k výhre Chicaga Blackhawks nad Philadelphiou Flyers 7:4. Tridsaťsedemročného krídelníka vyhlásili za prvú hviezdu zápasu. Ten však nedohral pre zranenie po tom, čo ho v tretej tretine zasiahol puk pri blokovaní strely.

Hossa sa dočkal vytúženej méty vo svojom 1240. profiligovom súboji. V 26. minúte v presilovke za stavu 3:0 pre Blackhawks sa po prihrávke Arťoma Anisimova pretlačil cez súperovho obrancu a bekhendom z uhla prekonal Michala Neuvirtha v bránke "letcov". Po zahlásení jubilejného gólu hlásateľom sa vrátil na ľadovú plochu a so zdvihnutou hokejkou sa poďakoval fanúšikom, ktorí mu aplaudovali postojačky. "Ak mám povedať pravdu, je to jednoducho skvelý pocit. Musím sa poďakovať fanúšikom za úžasnú reakciu. Som rád, že môžem byť súčasťou takej významnej spoločnosti a ďakujem všetkým spoluhráčom, s ktorými som počas kariéry hral," vyznal sa Hossa pre zámorské médiá.

Na prekonanie hranice čakal takmer sedem mesiacov, predtým naposledy skóroval 29. marca v súboji proti Minnesote. "Som rád, že to mám za sebou. Môžem sa opäť sústrediť len na zápasy a myslím si, že rovnako aj vy," povedal novinárom. Gólov už strelil veľa, na svoj prvý v NHL si však pamätal. "Také chvíle si zapamätáte navždy. Bolo to do siete Floridy v ich hale," reagoval Hossa, ktorý si otvoril gólový účet v profilige ako hráč Ottawy Senators v sezóne 1998/99.

Stal sa 44. hráčom histórie, ktorému sa podarilo v NHL pokoriť magickú 500-gólovú hranicu. Z aktívnych hráčov sú okrem neho v klube päťstovkárov iba Jaromír Jágr (749 gólov), Jarome Iginla (612) a Alexander Ovečkin (526). Hossa je po Stanovi Mikitovi (541) a Petrovi Bondrovi (503) len tretím Slovákom, ktorý dosiahol túto métu. Potreboval na ňu 1240 duelov, v priemere tak strelil v základnej časti 0,4 gólu na zápas.

Hossa bol draftovou dvanástkou v roku 1997, keď po ňom siahla Ottawa. Dres Senators obliekal do sezóny 2003/04. Nasledujúce tri ročníky pôsobil v Atlante, potom nasledovala krátka zástavka v Pittsburghu, s ktorým postúpil do finále Stanleyho pohára. Na trofej nedosiahol ani o rok neskôr vo farbách Detroitu, keď opäť stroskotal v záverečnom boji, paradoxne proti Penguins. Potom však prišiel na rad vysnívaný angažmán v Chicagu. Vo "veternom meste" vyhral pohár trikrát a podľa všetkého v drese Blackhawks aj ukončí aktívnu kariéru. V 1240 dueloch v základnej časti NHL dosiahol bilanciu 500 gólov, 593 asistencií, 239 plusových bodov a 620 trestných minút.

Výsledky NHL:

New Jersey - Anaheim 2:1, NY Islanders - San Jose 2:3 /HALÁK v domácej bránke inkasoval 3 góly z 27 striel/, Washington - Colorado 3:0, Montreal - Pittsburgh 4:0, Ottawa - Arizona 7:4, Tampa Bay - Florida 4:3 pp a sn, Minnesota - Los Angeles 6:3 /za hostí BUDAJ nula gólov z 9 striel/, Nashville - Dallas 1:2, Chicago - Philadelphia 7:4 /za domácich HOSSA 1+0/, Calgary - Buffalo 4:3 pp, Edmonton - Carolina 3:2, Vancouver - St. Louis 2:1 pp