Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

NHL: Hossu nominovali na prestížnu Mastertonovu trofej

Na archívnej snímke slovenský hráč Chicaga Marián Hossa (vpravo) strieľa gól brankárovi Avalanche Semjonovi Varlamovovi v zápase hokejovej NHL Colorado Avalanche - Chicago Blackhawks v Chicagu 3. novembra 2016. Foto: TASR/AP

Prestížne ocenenie každoročne udeľujú v zámorskej NHL za vytrvalosť, športového ducha a oddanosť hokeju.

Chicago 25. marca (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa je jedným z tridsiatky hráčov nominovaných na Bill Masterton Memorial Trophy. Prestížne ocenenie každoročne udeľujú v zámorskej NHL za vytrvalosť, športového ducha a oddanosť hokeju.

Novinári pokrývajúci jednotlivé kluby profiligy majú právo navrhnúť z každého tímu jedno meno na ocenenie, z tridsiatky hráčov potom vzíde trio finalistov. Držiteľa trofeje určí Asociácia profesionálnych hokejových novinárov (PHWA). Hossu nominovala na ocenenie chicagská pobočka PHWA.

Útočník Chicaga Blackhawks sa po minulej menej výraznej sezóne dokázal v tomto ročníku opäť rozstrieľať. Najmä úvod sezóny ho zastihol vo výbornej forme, v celkovo 66 dueloch vsietil 24 gólov a pridal 18 asistencií, čo je posun oproti vlaňajším číslam (64 zápasov, 13+20). Väčšinou nastupoval na pravom krídle druhého či tretieho útoku "jastrabov", pričom vo veku 38 rokov stále patrí medzi ťahúňov tímu.

Hossa prezradil, že k reštartu mu pomohli prestávky medzi zápasmi. V dôsledku zranenia v dolnej časti tela nedávno vynechal dve stretnutia, po návrate do zostavy dokázal skórovať v dvoch dueloch po sebe. "Mám pocit, že mi je na prospech, keď dostanem extra voľno. Po pauze sa cítim zakaždým zregenerovaný," vyjadril sa skúsený krídelník. "Nepoznám žiadneho iného hráča, u ktorého to tak funguje. Hokej je hra plná zranení, niekoho môžu pribrzdiť v rozlete, mne menšie prestávky pomáhajú dostať moju hru späť na sto percent," dodal trojnásobný víťaz Stanleyho pohára pre Chicago Tribune.

V doterajšej histórii NHL získali Mastertonovu trofej dvaja hráči Blackhawks - Pit Martin (1969/70) a Bryan Berard (2003/04). Berard dostal cenu za to, že sa dokázal vrátiť do profiligového diania po siedmich operáciách oka. Zranenie mu v marci 2000 neúmyselne spôsobil práve Hossa, keď ho ešte ako hráč Ottawy čepeľou hokejky nešťastne trafil do tváre.