Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Kabínu Minnesoty a Vancouveru zasiahol mumps, v karanténe aj Parise

Ľavé krídlo Minnesoty Wild Zach Parise. Foto: TASR/AP

Ochorenie zasiahlo Minnesotu už pred dvoma rokmi. Vtedy sa mumpsová vlna prevalila viacerými klubmi NHL a vyradili aj niekoľko ligových hviezd ako napríklad Sidneyho Crosbyho z Pittsburghu.

St. Paul 28. februára (TASR) - Minnesota Wild sa stala v priebehu troch dní druhým klubom zámorskej NHL, ktorý ohlásil, že v jeho šatni šarapatí mumps. V karanténe sa ocitli dvaja skúsení útočníci Jason Pominville a Zach Parise, navyše symptómy zápalu príušníc preukazuje aj asistent trénera Scott Stevens plus ďalší člen realizačného tímu "divochov".

Hráči a ďalší členovia organizácie Wild, ktorí preukazujú príznaky mumpsu, sa podľa denníka Minneapolis Star-Tribune podrobujú testom a následne sú držaní päť dní v izolácii. Klub spolupracuje s lekármi, vedením NHL a hráčskej asociácie NHLPA, aby zabránil ďalšiemu šíreniu vírusového ochorenia.

Tréner Bruce Boudreau priznal, že správy o ochorení hráčov ho šokovali a musel kvôli nim tesne pred pondelkovým zápasom s Los Angeles (5:4 pp) trikrát zmeniť zostavu. "Vyzeralo to tak, že každých 15 minút sa niečo nové udialo, na čo som musel reagovať," prezradil kouč. "Čo môžeme robiť? Nič, iba čakať, veriť, že to nikto ďalší nechytí, a so zvyškom hrať." Center Eric Staal verí, že zatiaľ nebol infikovaný, no vtipkoval, že ak niekto z tímu s ochorením nastúpil, tak ho pravdepodobne preniesol ďalej, keďže po víťaznom góle Mikaela Granlunda sa zhromaždila pri brankárovi a naskákala na seba celá striedačka Wild: "Oslavy po góle 'Grannyho' boli spontánne, vlna nadšenia, množstvo rukavíc v tvárach... Ak bol niekto z nás chorý, tak sme to od neho chytili všetci."

Ešte pred Minnesotou zasiahol mumps aj kabínu Vancouveru Canucks. V piatok "kosatky" oznámili, že diagnostikovali chorobu u mladého obrancu Troya Stechera a ďalší štyria hráči - Chris Tanev, Nikita Trjamkin, Mike Chaput a Markus Granlund - preukazovali podobné symptómy a z preventívnych dôvodov nenastúpili na sobotňajší duel so San Jose. Odvtedy mali príznaky aj ďalší dvaja hokejisti Vancouveru Anton Rodin a Ben Hutton, ako i kondičný tréner.

Mumps je akútne infekčné ochorenie, charakteristické opuchom príušných žliaz, niekedy aj s účasťou iných orgánov. Infikovaná osoba môže chorobu ďalej šíriť kýchaním, kašľaním, kontaminovanými predmetmi, ale aj bezprostredným kontaktom či bežnou komunikáciou. U hokejistov sa môže napríklad prenášať prostredníctvom fliaš na vodu.

Ochorenie zasiahlo Minnesotu už pred dvoma rokmi. Vtedy sa mumpsová vlna prevalila viacerými klubmi NHL a vyradili aj niekoľko ligových hviezd ako napríklad Sidneyho Crosbyho z Pittsburghu.