Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

NHL: LA prehralo s Vegas, Tatar chýbal v zostave Golden Knights

Center Cody Eakin (21) z tímu Vegas Golden Knights sa raduje po skóre proti Los Angeles Kings počas tretej tretiny zápasu play of. 15. apríla 2018 v Los Angeles. Foto: TASR/AP

V Západnej konferencii je už len krok od postupu nováčik z Vegas, v treťom stretnutí triumfoval na ľade Los Angeles 3:2 a v sérii vedie už 3:0 na zápasy.

New York 16. apríla (TASR) - Hokejisti Columbusu uspeli aj v druhom zápase 1. kola play off NHL na ľade Washingtonu. V noci na pondelok zvíťazili 5:4 po predĺžení a v sérii štvrťfinále Východnej konferencie vedú 2:0. Matt Calvert strelil rozhodujúci gól v 73. minúte.

Columbus vyhral oba zápasy vo Washingtone v predĺžení a je v dobrej pozícii, aby sa premiérovo v klubovej histórii dostal do druhého kola play off. Brankár Sergej Bobrovskij kryl až 54 striel domácich. "Je náš najlepší hráč a teraz ním bol jednoznačne," pochválil spoluhráča Calvert, ktorý v nadstavení dorazil zblízka puk za chrbát Bradena Holtbyho. Víťazný zásah ešte musel odobriť videorozhodca, či mu nepredchádzal ofsajd.

Washingtonu nestačili ani dva góly kanoniera Alexandra Ovečkina. "Sme teraz v ťažkej situácii, ale zábavné bude, ak teraz vyhráme dva zápasy vonku a vyrovnáme stav série," nevzdáva sa ruský útočník. Pre Blue Jackets však jasne hovorí štatistika - až 86,4 percent tímov využilo stav série 2:0 na postup do ďalšieho kola.

V Západnej konferencii je už len krok od postupu nováčik z Vegas, v treťom stretnutí triumfoval na ľade Los Angeles 3:2 a v sérii vedie už 3:0 na zápasy. Slovenský útočník Tomáš Tatar chýbal v zostave hostí, ako zdravý náhradník sedel iba na tribúne. Predtým nechýbal na ľade ani v jednom z 22 duelov od svojej výmeny z Detroitu. V uplynulých desiatich stretnutiach však nazbieral iba jeden gól a jednu asistenciu.

Golden Knights otočili duel v tretej tretine, necelých šesť minút pred koncom skórovali v priebehu 21 sekúnd James Neal a William Karlsson. Marc-Andre Fleury sa prezentoval 37 zákrokmi a Vegas sa stalo prvým tímom, ktorý vyhral v tohtoročnom play off tri zápasy za sebou. "Emócie sú veľké a hrá sa fyzicky. Je to náročné, ale veľa hráčov z nášho tímu už pozná túto situáciu, máme toho dosť za sebou," vyhlásil Neal. Kouča LA Johna Stevensa mrzela strata koncentrácie v tretej časti: "Urobili sme pár kritických chýb v kritických momentoch a draho sme za to zaplatili..."

Do zostavy Winnipegu sa nezmestil ďalší slovenský útočník Marko Daňo, Jets prehrali na ľade Minnesoty 2:6 a v sérii vedú už iba 2:1. Mikael Granlund a Zach Parise sa v prvej tretine presadili za domácich v presilovkách a Wild definitívne rozhodli štyrmi presnými zásahmi v prostrednej časti. "Toto víťazstvo sme potrebovali. Po dvoch prehrách vonku sme si mysleli, že je tu koniec sveta, ale opäť sme v hre. V ďalšom zápase chceme sériu vyrovnať," uviedol pre zámorské médiá Parise. Hostia mali problémy s príletom do Minnesoty, ktorú prekvapili snehové búrky. Namiesto soboty večer pristáli až v nedeľu. "Určite nám to nepomohlo," tvrdí tréner Winnipegu Paul Maurice.

Pittsburgh sa ujal vedenia v sérii s Philadelphiou 2:1 vďaka hladkému triumfu 5:1 na ľade súpera. Už po necelej polovici duelu mali Penguins štvorgólový náskok, medzi tretím zásahom Jevgenija Malkina a štvrtým Briana Dumoulina uplynulo iba päť sekúnd. To znamená vyrovnanie rekordu play off NHL, dva góly v priebehu piatich sekúnd dosiahol predtým iba Detroit v zápase proti Chicagu v apríli 1965. Sidney Crosby si v stretnutí pripísal gól a tri asistencie. "Keď sme to potrebovali, urobili sme pár pekných akcií, a keď sme to potrebovali, podržal nás brankár. Presne to v play off potrebujete," zdôraznil Crosby. V sérii veľkých rivalov sa zatiaľ zrodili iba jasné výsledky - Pittsburgh vyhral v prvom súboji 7:0 a Philadelphia v druhom 5:1.

Play off NHL - 1. kolo:



štvrťfinále Východnej konferencie - tretí zápas:

PHILADELPHIA FLYERS - PITTSBURGH PENGUINS 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)

Góly: 34. Sanheim (Voráček, Patrick) – 11. Crosby (Hörnqvist), 23. Brassard (Kessel, Letang), 27. Malkin (Letang, Crosby), 27. Dumoulin (Crosby), 48. Schultz (Malkin, Crosby). Brankári: Elliott - Murray, strely na bránku: 27:26, 19.955 divákov
/stav série: 1:2/

druhý zápas:

WASHINGTON CAPITALS - COLUMBUS BLUE JACKETS 4:5 pp (2:1, 1:3, 1:0 - 0:1)
Góly: 3. Beagle (Orpik, Jeřábek), 14. Ovečkin (Carlson, Oshie), 25. Ovečkin (Bäckström, Carlson), 57. Oshie (Bäckström, Carlson) – 19. Atkinson (Foligno), 29. Anderson (Werenski, Jones), 32. Atkinson (Panarin, Jones), 39. Werenski (Bjorkstrand, Panarin), 73. Calvert (Werenski, Anderson). Brankári: Grubauer (40. Holtby) - Bobrovskij, strely na bránku: 58:30, 18.506 divákov
/stav série: 0:2/

štvrťfinále Západnej konferencie - tretie zápasy:

MINNESOTA WILD - WINNIPEG JETS 6:2 (2:1, 4:1, 0:0)
Góly: 10. Granlund (Koivu, Staal), 18. Parise (Koivu, Brodin), 24. Dumba (Winnik, Eriksson Ek), 35. Staal (Granlund, Dumba), 35. Greenway (Cullen, Seeler), 39. Foligno (Spurgeon, Seeler) – 5. Wheeler (Byfuglien, Laine), 27. Myers. Brankári: Dubnyk - Hellebuyck (41. Mason), strely na bránku: 29:31, 19.175 divákov
/stav série: 1:2/

LOS ANGELES KINGS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 2:3 (1:0, 0:0, 1:3)

Góly: 14. Iafallo (Kopitar, Brown), 58. Kopitar (Fantenberg) – 47. Eakin (Carpenter, Perron), 55. Neal (Schmidt, Tuch), 55. Karlsson (Smith, Marchessault). Brankári: Quick - Fleury, strely na bránku: 39:26, 18.484 divákov
/stav série: 0:3/