Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

NHL: Marinčinove Toronto vyhralo nad Calgary 5:2

Martin Marinčin (vľavo) a Teemu Pulkkinen v súboji o puk Foto: TASR/AP

Slovenský obranca Martin Marinčin nastúpil v prvej formácii, na ľade strávil takmer 22 minút a pripísal si jeden plusový bod.

New York 22. marca (TASR) - Hokejisti posledného tímu zámorskej NHL Toronto Maple Leafs zvíťazili v noci na utorok na domácom ľade nad Calgary Flames 5:2. Slovenský obranca "javorových listov" Martin Marinčin nastúpil v prvej formácii, na ľade strávil vyše 21 minút a pripísal si jeden plusový bod.

Maple Leafs, ktorí už nemôžu postúpiť do play off, chytili v závere základnej časti výbornú formu. V uplynulých siedmich dueloch získali 11 z možných 14 bodov (5-1-1). V závere sezóny vytiahlo vedenie do prvého tímu z farmy viacerých mladíkov, ktorí by mali ťahať mužstvo v budúcnosti. V dueli s Flames doviedol Toronto k víťazstvu talentovaný švédsky center William Nylander, ktorý sa postaral o víťazný gól a pridal k nemu dve asistencie. Devätnásťročný nováčik dostal pozvánku do NHL 29. februára a odvtedy nazbieral v 12 dueloch šesť bodov (4+2). "Čím viac zápasov hráte, tým získavate stále väčšie sebavedomie. Nemôžem sľúbiť, že budem v každom stretnutí takto bodovať, no určite budem na sebe tvrdo pracovať a snažiť sa neustále zlepšovať," povedal Nylander pre nhl.com. Marinčin sa zaskvel v druhej tretine, keď v poslednej chvíli zastúpil svojho brankára Jonathana Berniera. Slovenský bek po dorážke korčuľou vykopol spred čiary puk, ktorý smeroval do opustenej bránky a zabránil tak istému gólu.

Z hľadiska postupu do play off sa hral dôležitý duel v Brooklyne, kde domáci NY Islanders podľahli Philadelphii 1:4. "Ostrovania" sa dostali do hernej krízy v najhoršom možnom čase, prehrali štvrtý zápas v rade a šiesty z ostatných siedmich. "V uplynulých stretnutiach sa nám nedarilo. Je to ťažké," povzdychol si kapitán Islanders John Tavares. Namiesto zraneného Slováka Jaroslava Haláka chytal v bránke newyorského tímu Nemec Thomas Greiss, ktorý dostal tri góly z 27 striel. Flyers figurujú v tabuľke Východnej konferencie na deviatom mieste, "ostrovanom" sa už ale priblížili na rozdiel troch bodov a na postupovú pozíciu Detroitu strácajú iba bod, pričom oproti "červeným krídlam" majú zápas k dobru.

V ďalšom dueli "králi" z Los Angeles bez zraneného slovenského krídelníka Mariána Gáboríka podľahli Nashvillu na jeho ľade 2:5. Pred zápasom ocenili centra "predátorov" Mikea Fishera za jubilejný 1000. zápas v NHL, ktorý odohral ešte 3. marca. Veterán sa na víťazstve domáceho mužstva podieľal jedným gólom, troma bodmi (1+2) sa blysol jeho spoluhráč Ryan Johansen. Kings tak prišli o štvorzápasovú sériu výhier, naďalej však vládnu Pacifickej divízii. NY Rangers si v domácej Madison Square Garden poradili s Floridou 5:2, víťazný gól "jazdcov" strelil kanonier Rick Nash, ktorý sa dočkal svojho prvého presného zásahu po návrate po zranení.


NHL - sumáre:

NEW YORK RANGERS - FLORIDA PANTHERS 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)
Góly: 12. Stalberg (Moore), 24. Zuccarello (Brassard, Stepan), 52. Nash (Klein), 60. Glass (Klein) - 47. Trocheck (Jokinen, R. Smith), 60. Hudler (Purcell, Kulikov). Brankári: Lundqvist - Montoya, strely na bránku: 32:27, 18.006 divákov.

NEW YORK ISLANDERS - PHILADELPHIA FLYERS 1:4 (0:0, 1:2, 0:2)
Góly: 24. Okposo (DeHaan) - 23. Cousins (Voráček), 34. Manning (MacDonald, Streit), 45. Gagner (Couturier, Raffl), 60. Giroux (Simmonds, Schenn). Brankári: Greiss - Mason, strely na bránku: 24:27, 14.329 divákov.

TORONTO MAPLE LEAFS - CALGARY FLAMES 5:2 (1:0, 1:2, 3:0)
Góly: 12. Parenteau (Nylander), 35. Hyman (Nylander, Gardiner), 41. Nylander (Gardiner), 59. Greening (B. Smith, Laich), 60. Leivo (Brown) - 31. Stajan (Hathaway), 38. Colborne (Giordano, Hamilton). Brankári: Bernier - Hiller, strely na bránku: 26:25, 19.069 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - LOS ANGELES KINGS 5:2 (0:0, 3:0, 2:2)
Góly: 28. Neal (Johansen), 34. Fisher (Neal, Johansen), 36. Forsberg (C. Smith, Josi), 52. Johansen (Weber, Järnkrok), 60. Josi - 41. Doughty (Scuderi, Kopitar), 48. Martinez (Pearson, Kopitar). Brankári: Rinne - Quick (41. Enroth), strely na bránku: 30:30, 17.113 divákov.

Slovák v akcii:

Martin Marinčin (Toronto) 21:16 0 0 0 +1 0 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/