Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Brankárska legenda Martin Brodeur ukončil svoju kariéru

Martin Brodeur oznamuje ukončenie svojej bohatej kariéri Foto: TASR/AP
Brankár kanadskej hokejovej reprezentácie Martin Brodeur skáče do náruče svojho spoluhráča Simona Gagneho po víťazstve 5:2 nad tímom USA vo finále olympijského turnaja v hokeji na XIX. Zimných olympijských hrách 24. februára 2002 v Salt Lake City. Foto: TASR/AP

Brodeur vychytal v NHL 691 víťazstiev a rekord drží aj v počte shutoutov, ktorých nazbieral 125.

New York 29. januára (TASR) - Kanadský hokejový brankár Martin Brodeur ukončil profesionálnu kariéru. Štyridsaťdvaročný veterán sa však nelúči s hokejom nadobro, teraz bude pôsobiť vo vedení St. Louis Blues ako poradca generálneho manažéra Douga Armstronga.

Nová kapitola

Brodeur oznámil svoje rozhodnutie na štvrtkovom stretnutí s médiami. "Toto je skvelý deň. Teším sa, že môžem odštartovať novú kapitolu vo svojej hokejovej kariére. Je to niečo, o čom som vždy rozmýšľal," povedal úspešný gólman. Iba v závere uplynulého roka pritom podpísal s "blusmenmi" ročný kontrakt a odchytal za nich sedem duelov s tromi víťazstvami a s priemerom 2,87 inkasovaných gólov na zápas. Rekordér v počte víťazstiev v histórii NHL posilnil Blues 3. decembra po zranení Briana Elliotta, ktorého z akcie vyradili problémy s kolenom. Po jeho návrate sa však Brodeur stal až brankárskou trojkou a uplynulé dva týždne požiadal vedenie St. Louis o uvoľnenie, aby zvážil svoje ďalšie pokračovanie v kariére.



Pri rozhodovaní o budúcnosti mu podľa vlastných slov pomohla rodina a priatelia. "St. Louis má dvoch dobrých a zdravých brankárov. Vedel som, že bude pre mňa náročné dostať sa pri nich do hry. Dospel som preto k názoru, že teraz nastal správny čas na ukončenie kariéry. Potreboval som chvíľu voľno, ísť domov a pohovoriť si s ľuďmi, ktorým verím," vysvetlil Brodeur.

21 sezón v NJ Devils

Počas svojej kariéry 21 sezón obliekal dres New Jersey Devils, s ktorým trikrát získal Stanleyho pohár (1995, 2000, 2003). V lete sa však nedohodli na ďalšej spolupráci, pretože brankárskou jednotkou sa stal Corey Schneider. "Sú to nezabudnuteľné roky, v klube som mal obrovskú podporu. Prežil som nesmierne emotívny večer, keď som minulý rok v apríli odchytal za New Jersey posledný zápas." Nie je však vylúčené, že sa Brodeur v budúcnosti vráti do organizácie Devils. Generálny manažér New Jersey Lou Lamoriello pre zámorské médiá skôr prezradil, že hovoril s Brodeurom, ako aj s generálnym manažérom Blues Dougom Armstrongom o možnosti, že prevezme funkciu vo vedení klubu a túto myšlienku podporil. Lamoriello však súčasne tvrdí, že Brodeur má dvere otvorené. "Mohol prísť aj k nám. Marty je však veľmi čestný a lojálny človek. Blues mu dali šancu, a preto im teraz pomôže. Ja však verím, že sa raz vráti do organizácie Devils," povedal Lamoriello pre periodikum NJ Advance Media.

Brankár New Jersey Devils Martin Brodeur sa usmieva počas prvého dňa tréningového kempu klubu v Newarku, 13. januára 2013.
Foto: TASR/AP

Prepísal rekordy

Brodeur vychytal v NHL 691 víťazstiev a rekord drží aj v počte shutoutov, ktorých nazbieral 125. Posledné čisté konto vychytal Brodeur 29. decembra proti Coloradu Avalanche, ktoré trénuje bývalý skvelý brankár Patrick Roy. Brodeur v minulosti prekonal v počte víťazstiev práve Royov rekord. Na konte ich má Roy 551 a je v tabuľkách na 2. mieste.

Video: Najlepšie zákroky Martina Brodeura
.
Míľniky v kariére Martina Brodeura (zdroj nhl.com):

16. júna 1990 - New Jersey si vybralo Brodeura z 20. miesta v 1. kole draftu, ktorý sa uskutočnil vo Vancouveri

26. marca 1992 - absolvoval debut v NHL, v zápase s Bostonom sa prezentoval 24 zákrokmi a vychytal víťazstvo (4:2)

20. októbra 1993 - vychytal svoje prvé čisté konto v NHL v zápase s Anaheimom (4:0)

16. júna 1994 - stal sa najlepším nováčikom NHL

24. júna 1995 - New Jersey po prvý raz v klubovej histórii získali Stanleyho pohár

apríl 1996 - absolvoval debut v kanadskom národnom tíme na MS v Rakúsku

1. marca 1997 - pripísal si 100. víťazstvo v NHL v zápase proti Pittsburghu (6:3)

14. apríla 1999 - zaznamenal 200. víťazstvo v zápase proti Buffalu

10. júna 2000 - získal s New Jersey druhý Stanley cup

15. decembra 2001 - zaznamenal 300. víťazstvo v NHL a stal sa najmladším brankárom, ktorému sa podarilo dosiahnuť tento miľník

24. februára 2002 - s kanadskou reprezentáciou získal zlato na ZOH v Salt Lake City



9. júna 2003 - s New Jersey získal tretíkrát Stanleyho pohár

12. júna 2003 - po prvý raz získal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára v NHL

Brankár New Jersey Devils Martin Brodeur stojí so svojimi synmi zľava Jeremieom, Anthonym a Williamom pri Stanleyho pohári po získaní Vezina Trophy za vynikajúceho brankára počas slávnostného odovzdávania výročných cien NHL 12. júna 2003 v Toronte.
Foto: TASR/AP


23. marca 2004 - pripísal si 400. víťazstvo v NHL. Stal sa tak prvým brankárom, ktorému sa to podarilo v jednom tíme.

17. novembra 2007 - dosiahol 500. víťazstvo

17. marca 2009 - prekonal brankára Patricka Roya v počte víťazstiev (552)

21. decembra 2009 - vychytal 104. čisté konto a prekonal tak dovtedajšieho rekordmana Terryho Sawchuka

6. apríla 2010 - stal sa prvým brankárom so 600 víťazstvami v NHL

13. apríla 2014 - odchytal posledný zápas za New Jersey. Devils zdolali Boston 3:2.

2. januára 2015 - odchytal posledný zápas v NHL v drese St. Louis. Blues však prehrali s Anaheimom 3:4.

29. januára 2015 - oznámil ukončenie profesionálnej kariéry
.
Martin Brodeur z New Jersey Devils s Trofejou Williama M. Jenningsa udeľovanou pre brankárov, ktorí odohrali za tím s najmenším počtom inkasovaných gólov aspoň v dvadsiatich zápasoch v sezóne, na odovzdávaní individuálnych a tímových cien zámorskej hokejovej súťaže na záverečnom ceremoniáli sezóny 2009/2010 v Las Vegas 23. júna 2010.
Foto: TASR/AP


Fanynka New Jersey Devils drží malý transparent s nápisom Brodeur 40x8 počas tretej tretiny zápasu zámorskej hokejovej NHL medzi New Jersey Devils a Columbus Blue Jackets 23. marca 2010 v Newarku. Hokejisti Devilsu zvíťazili 6:3. Navyše brankár Devils Martin Brodeur už ôsmykrát v kariére vychytal 40 víťazstiev počas základnej časti zámorskej hokejovej NHL.
Foto: TASR/AP


Na archívnej snímke výstroj brankára New Jersey Devils Martina Brodeura v šatni klubu v Newarku. Hokejový klub zámorskej NHL New Jersey Devils je údajne na predaj a k odkúpeniu novým vlastníkom by malo prísť ešte pred začiatkom nového ročníka profiligy. Utajený zdroj potvrdil vo štvrtok pre agentúru AP, že súčasný majiteľ "diablov" Jeff Vanderbeek je v aktívnom kontakte so skupinami ľudí, ktoré majú o klub záujem. Medzi najvážnejších kandidátov patrí súčasný majiteľ basketbalového tímu Philadelphia 76ers Josh Harris či miliardár z kanadského Calgary Bill Gallacher.
Foto: TASR/AP


Brankár hokejového klubu NHL New Jersey Devils Martin Brodeur sa opäť zapísal do knihy rekordov NHL. Tentoraz sa dostal na prvé miesto v počte shutoutov počas základnej časti, keď po pondelokovom víťazstve 21. decembra 2009.Devils na ľade Pittsburghu 4:0, to bolo jeho 104. čisté konto v kariére. O jeden shutout, tak prekonal legendu Terryho Sawchuka. Na snímke Brodeur na tlačovej konferencii po zápase v Pittsburghu, 21. decembra 2009.
Foto: TASR/AP


Veľký zápis do hokejovej histórie NHL urobil 17. marca 2009 Martin Brodeur (na sn. strihá sieť), žijúca legenda tímu New Jersey, v stretnutí NHL s Chicagom (3:2) v Newarku. Dosiahol už svoje 552. víťazstvo v kariére, čo je nový rekord v počte triumfov medzi brankármi.
Foto: TASR/AP


Martin Brodeur z New Jersey Devils pózuje s trofejou Vezina za najlepšieho brankára počas torontského galavečera odovzdávania posezónnych cien NHL 14. júna 2007 v Kanade.
Foto: TASR/AP


Brankár New Jersery Devils Martin Brodeur dostáva bozk od svojich synov Williama a Jeremyho počas fotografovania s William Jennings Trophy (vľavo) pre brankára s najmenším počtom gólov a Vezina Trophy pre najlepšieho brankára na slávnostnom vyhlasovaní tohtoročných držiteľov individuálnych ocenení zámorskej hokejovej NHL 10. júna 2004 v Toronte.
Foto: TASR/AP


Brankár New Jersey Devils Martin Brodeur sa teší s trofejou po víťazstve nad Anaheimom Mighty Ducks v siedmom finálovom zápase o Stanleyho pohár 9. júna 2003 v East Rutherforde.
Foto: TASR/AP


Brankár New Jersey Devils Martin Brodeur chytil strelu Dallasu Stars vo finálovom zápase play off NHL v East Ruthrforde, 8.6.2000.
Foto: TASR/AP