Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

NHL: Montreal s Tatarom podľahol Coloradu

Tomáš Tatar, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Canadiens viedli od 6. minúty po presilovkovom góle Brendana Gallaghera, no domáci dokázali skóre otočiť.

New York 20. decembra (TASR) - Hokejisti Montrealu v zostave so slovenským útočníkom Tomášom Tatarom prehrali v noci na štvrtok v zámorskej NHL na ľade Colorada 1:2.

Canadiens viedli od 6. minúty po presilovkovom góle Brendana Gallaghera, no domáci dokázali skóre otočiť zásluhou svojho jagavého prvého útoku - v druhej tretine vyrovnal na 1:1 Mikko Rantanen a v 41. minúte strelil víťazný gól kapitán "lavíny" Gabriel Landeskog. Tréner Canadiens Claude Julien si po ňom zobral "challenge", ale rozhodcovia gól odobrili. Fínsky krídelník Rantanen si vďaka zisku dvoch bodov (1+1) upevnil vedenie v tabuľke produktivity, kraľuje jej s 58 bodmi pred spoluhráčom Nathanom MacKinnonom (55), ten si proti Montrealu pripísal dve asistencie. Trio Rantanen - MacKinnon - Landeskog nazbieralo v tejto sezóne dohromady už 155 bodov, Švéd Landeskog vedie ligu so siedmimi víťaznými gólmi. Hráči Avalanche sa mohli oprieť aj o výkon nemeckého brankára Philippa Grubauera, ktorý predviedol 35 úspešných zákrokov. V predchádzajúcich siedmich súbojoch inkasovalo Colorado dokopy 33-krát, proti Montrealu to dokázalo vzadu lepšie "zavrieť". "Samozrejme, chceli sme znížiť počet inkasovaných gólov, pretože ich bolo veľa. Nemôžeme od našich útočníkov zakaždým žiadať, aby strelili v zápase päť či šesť gólov. Musíme lepšie brániť a to sa musí začať od nás, brankárov," povedal Grubauer pre nhl.com. Duel nedohral pre zranenie v dolnej časti tela domáci obranca Nikita Zadorov. Tatar odohral 16:55 min. a bodovo sa nepresadil už v piatom zápase za sebou.

V druhom nočnom dueli Pittsburgh triumfoval na ľade Washingtonu 2:1 a zastavil tak víťazné ťaženie obhajcu titulu. Capitals predtým vyhrali päť zápasov v rade. Gólom a asistenciou sa na víťazstve Penguins podieľal Sidney Crosby. Kapitán "tučniakov" si zaknihoval už 344. viacbodový zápas v kariére, z aktívnych hráčov ich má na konte viac len Joe Thornton zo San Jose – 380. "Zápasy s Capitals sú zakaždým intenzívne, plné emócií, ktoré vás donútia vydať zo seba to najlepšie. Budeme sa snažiť ďalej budovať na tomto výkone, musíme rovnakú intenzitu a aktivitu vyvinúť v každom jednom stretnutí," zdôraznil Crosby. Bodovo naprázdno vyšiel kanonier "Caps" Alexander Ovečkin, ktorý dosiaľ ťahal sériu šiestich zápasov s aspoň jedným streleným gólom a šnúru 14 stretnutí s aspoň jedným kanadským bodom. Tá bola jeho osobne najdlhšia v NHL. Tretí tohtosezónny vzájomný zápas rivalov bol najmä o tvrdej hre a brankároch. Matt Murray v drese Pittsburghu sa v druhom zápase od návratu po zranení blysol 31 úspešnými zákrokmi, keď recept na neho našiel len dánsky center Lars Eller. Braden Holtby v bránke Washingtonu zlikvidoval 28 striel.

Sumáre NHL:



WASHINGTON CAPITALS – PITTSBURGH PENGUINS 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)

Góly: 27. Eller (Wilson) – 30. Crosby (Malkin, Letang), 39. Rust (Guentzel, Crosby). Brankári: Holtby - Murray, strely na bránku: 32:30, 18.506 divákov.

COLORADO AVALANCHE – MONTREAL CANADIENS 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Góly: 25. Rantanen (MacKinnon), 41. Landeskog (MacKinnon, Rantanen) – 6. Gallagher (Petry, Drouin). Brankári: Grubauer - Price, strely na bránku: 26:36, 15.469 divákov.


Slovák v akcii:

Tomáš Tatar (Montreal) 16:55 0 0 0 0 0 0

/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/