Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

NHL: Sissons hetrikom poslal Nashville do finále o Stanleyho pohár

Hráči Nashvillu Predators sa tešia po víťazstve. Foto: TASR/AP

Predators v boji o trofej narazia na úspešnejšieho z dvojice Pittsburgh - Ottawa, Penguins vedú vo finále Východnej konferencie 3:2 na zápasy.

Nashville 23. mája (TASR) - Hokejisti Nashvillu Predators sa stali prvými finalistami play off zámorskej NHL. Historicky premiérovú účasť vo vyvrcholení bojov o Stanleyho pohár spečatili v noci na utorok domácim víťazstvom 6:3 v šiestom súboji finále play off Západnej konferencie nad Anaheimom, v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy.

"Som hrdý na tento tím, ktorý pracoval tvrdo celý rok, aby sa dostal až sem. Teraz máme možnosť hrať vo finále o Stanleyho pohár. Nemôžem byť šťastnejší. Je to úžasné," vyhlásil obranca Nashvillu Roman Josi.

Hrdinom šiesteho súboja bol center prvej formácie "predátorov" Colton Sissons, ktorý zaznamenal hetrik. Sissons nahradil v strede prvého útoku zraneného Ryana Johansena a svojej šance sa chopil na jednotku. V 9. minúte zvýšil svojím prvým gólom v zápase na 2:0 pre domácich, keď presnou strelou z medzikružia potrestal zlú rozohrávku hostí. V druhej tretine síce český nováčik v službách Ducks Ondřej Kaše znížil, v 43. minúte ale Sissons opäť prinavrátil domácim dvojgólový náskok. Ducks sa nevzdali a vďaka zásahom Chrisa Wagnera a obrancu Cama Fowlera sa im podarilo vyrovnať na 3:3. Rozhodujúca akcia sa zrodila v 54. minúte. Calle Järnkrok v útočnom pásme vyzval k zakončeniu Sissonsa a ten bez váhania zavŕšil svoj hetrik, jeho premiérový v play off. "Je to fantastický pocit, nebudem klamať," vyznal sa hrdina večera. "Samozrejme, o takom niečom sa mi ani nesnívalo - streliť hetrik v rozhodujúcom zápase. Celý tím sme čelili jednej ťažkej výzve za druhou, držali sme spolu bez ohľadu na to, čo sa dialo. Verili sme si a teraz sme vo finále," tešil sa Sissons.

Anaheim sa v samom závere pokúsil o obrat v power play bez brankára, do prázdnej bránky ale zamierili Filip Forsberg a svojím druhým gólom v zápase Austin Watson. Po výsledku 6:3 tak v Nashville vypukli postupové oslavy. "Je to slastný pocit. Počujete to publikum? Naši fanúšikovia sú úžasní. My sme nikdy neprestali veriť, v tom je tajomstvo nášho úspechu," poznamenal Sissons.

Ducks súpera v jeho Bridgestone Aréne jednoznačne prestrieľali 41:18, na výhru a udržanie si postupovej nádeje to ale nestačilo. "Nikto nemôže povedať, že by sme sa nesnažili. Rozhodne sme mohli zlepšiť našu streleckú efektivitu, ale snahu nám uprieť nemožno. Od úvodného vhadzovania sme túžili po víťazstve a nevzdali sme sa, až kým sme nedostali druhý gól do prázdnej brány," povedal tréner "káčerov" Randy Carlyle.

Nashville už tradične podržal brankár Pekka Rinne, Fín sa blysol 38 úspešnými zákrokmi. Naopak brankár hostí Jonathan Bernier, ktorý rovnako ako v priebehu piateho duelu zastúpil zraneného kolegu Johna Gibsona, so svojím výkonom spokojný byť nemohol, inkasoval štyri góly zo 16 striel. Predators nastúpili okrem Johansena aj bez kapitána Mikea Fishera ako i Craiga Smitha a Kevina Fialu, absencia dôležitých útočníkov sa však vôbec neodrzkadlila na ich ofenzíve. Fisher oblečený v civile sa po zápase v zmysle tradície nedotkol trofeje Clarence S. Campbell Bowl pre víťaza Západnej konferencie, aby neurazil šťastenu a iba s ňou zapózoval fotografom.

Tréner Nashvillu Peter Laviolette je iba štvrtým koučom v histórii NHL, ktorý postúpil do finále play off s tromi rôznymi tímami. Pohár získal s Carolinou v roku 2006 a o štyri roky neskôr prehral vo finále s Philadelphiou. "Čo to pre mňa znamená? Asi že ma často vyhadzovali z klubov," vtipkoval Laviolette. "Mám to šťastie, že môžem pracovať v takom skvelom klube, že mi generálny manažér David Poile ponúkol túto pozíciu. Máme fantastickú skupinu hráčov v kabíne. Všetci sa snažíme robiť našu prácu naplno a odviesť maximum, to je dôvod, prečo sme teraz vo finále," uviedol pre zámorské médiá.

Predators v boji o trofej narazia na úspešnejšieho z dvojice Pittsburgh - Ottawa, Penguins vedú vo finále Východnej konferencie 3:2 na zápasy. Prvý finálový duel je na programe 29. mája.

play off NHL /na štyri víťazstvá/

šiesty zápas finále Západnej konferencie

NASHVILLE PREDATORS - ANAHEIM DUCKS 6:3 (2:0, 0:1, 4:2)
Góly: 2. Watson (Weber, Irwin), 9. Sissons (Aberg), 43. Sissons (Aberg, Forsberg), 54. Sissons (Järnkrök), 58. Forsberg (Fiddler), 59. Watson (Ellis) – 25. Kaše (Getzlaf, Vatanen), 45. Wagner (Kerdiles, Vermette), 49. Fowler (Vatanen). Brankári: Rinne - Bernier, strely na bránku: 18:41, 17.352 divákov.
/konečný stav série: 4:2, Nashville postúpil do finále/