Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

VIDEO: NHL: Nashville opäť zdolal Pittsburgh a vyrovnal finálovú sériu

Hráči Nashvillu Predators, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Záverečná séria o Stanleyho pohár sa vracia do Pittsburghu, zápas číslo päť je na programe v noci na piatok opäť o 2.00 SELČ.

Nashville 6. júna (TASR) - Hokejisti Nashvillu zdolali v noci na utorok vo štvrtom súboji finále play off NHL na domácom ľade obhajcu titulu Pittsburgh Penguins 4:1 a vyrovnali stav série na 2:2. Po opatrnom úvode Predators postupne vygradovali svoj výkon, v druhej tretine odskočili súperovi na rozdiel dvoch gólov a potom si už pozorou obranou náskok bez problémov strážili. Aj štvrtý finálový duel tak vyhral domáci tím. Záverečná séria o Stanleyho pohár sa vracia do Pittsburghu, zápas číslo päť je na programe v noci na piatok opäť o 2.00 SELČ.

"Predátori" ťažili z lepšej streleckej efektivity, vyrovnaný duel (pomer striel 26:24) zlomili za stavu 1:1 v prostrednej časti gólmi Fredericka Gaudreaua a Viktora Arvidssona. Penguins zlyhali v koncovke, viaceré sľubné šance nevyužil najlepší strelec play off Jake Guentzel. Od tretieho finálového zápasu je veľkou oporou Nashvillu brankár Pekka Rinne, Fín predviedol 23 úspešných zákrokov, prekonal ho len Sidney Crosby v 16. minúte. Pre kapitána hostí to bol prvý gól vo finále Stanleyho pohára od júna 2009. "Ťažko sa vyhráva, keď dáte iba jeden gól. Spomedzi štyroch finálových zápasov sme si dnes vypracovali najviac streleckých príležitostí tej najvyššej kvality. Mali sme niekoľko tutoviek, samostatných únikov, závarov pred súperovou bránkou, no nepadalo nám to," vyslovil sa tréner "tučniakov" Mike Sullivan. "Hokej je hra o premieňaní šancí. Oni potrestali naše chyby a my musíme urobiť to isté," konštatoval Crosby.



Zverenci trénera Petra Laviolettea potvrdili, že v domácom prostredí sú veľmi silní, v Bridgestone Aréne prehrali v tohtoročných vyraďovacích bojoch iba raz - vo štvrtom zápase konferenčného finále s Anaheimom (2:3 pp). "Po prvých dvoch zápasoch série sme boli v hlbokej diere. Čelili sme vynikajúcemu tímu. Prišli sme však domov, kde nám naši fanúšikovia neskutočne pomohli a naplno sme využili výhodu domáceho prostredia. Prežívame úžasné pocity, odohrali sme dva skutočné dobré zápasy," tešil sa Rinne.

Fantastickú sériu prežíva útočník Frederick Gaudreau. Dvadsaťštyriročný nováčik, ktorý nemá ani pevnú menovku v šatni Nashvillu a sedí v nej len na stoličke, dal už svoj tretí gól vo finále, z toho druhý víťazný. Stal sa iba druhým hráčom v profiligovej histórii, ktorý svoje prvé tri góly v NHL strelil vo finálovej sérii o Stanleyho pohár, Napodobnil výkon Johnnyho Harmsa v drese Chicaga Black Hawks z roku 1944. Vo štvrtom finálovom zápase sa Gaudreau presadil spoza bránky, gól mu musel po prerušení hry odobriť videorozhodca. "Na striedačke niekto vravel, že puk bol pravdepodobne za čiarou. Nebol som si však istý. Keď som počul gólovú sirénu, mal som dojem, že to bol gól," citovala Gaudreaua agentúra AP.

V závere sezóny vrcholí aj forma kapitána "predátorov" Mikea Fishera, ktorý oslávil svoje pondelkové 37. narodeniny vo veľkom štýle. Skúsený center prihral v druhom dejstve na gól Arvidssonovi a v tretej tretine, keď sa Pittsburgh snažil o návrat do zápasu, skvele pokryl Crosbyho, ktorý hral dovtedy výborný zápas. Fisher nezaznamenal v prvých 14 stretnutiach play off ani bod, vo finále s Penguins má však v štyroch dueloch na konte štyri asistencie. "To je všetko, čo som si želal k narodeninám," povedal o víťazstve jeden z hrdinov večera.

Vo finále sa tak začína odznova, za stavu 2:2 sa séria presúva späť do Pittsburghu. "Je to jednoduché. Musíme doma vyhrať," vyhlásil Crosby. "Mali by sme čerpať energiu z nášho publika a vyťažiť z nej čo najviac."

Štvrtý zápas finálovej série play off NHL (o Stanleyho pohár) /na štyri víťazstvá/

NASHVILLE PREDATORS - PITTSBURGH PENGUINS 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)
Góly: 15. Järnkrok (Smith, Watson), 24. Gaudreau (Ellis, Zolnierczyk), 34. Arvidsson (Fisher, Neal), 57. Forsberg (Ekholm, Subban) – 16. Crosby (Dumoulin). Rozhodcovia: O'Halloran, Pollock – Kovachik, Heyer, vylúčenia: 4:3 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 17.260 divákov.

Nashville: Rinne – Josi, Ellis, Ekholm, Subban, Irwin, Weber – Aberg, Sissons, Forsberg – Neal, Fisher, Arvidsson – Smith, Järnkrok, Watson - Parenteau, Gaudreau, Zolnierzcyk
Pittsburgh: Murray - Dumoulin, Hainsey, Daley, Määttä, Cole, Schultz - Rust, Crosby, Guentzel – Hörnqvist, Malkin, Hagelin – Kessel, Cullen, Kunitz - Archibald, Rowney, Sheary

/stav série: 2:2/


Zápas sa začal v opatrnom duchu, hlavnou ambíciou oboch tímov bolo neurobiť zbytočnú chybu, ktorá by posadila súpera na koňa. Ako prví sa výraznejšie osmelili domáci, v 7. min. po chybe Dumoulina mohol otvoriť skóre Forsberg, ale brankár Murray výborne zasiahol. Predators išli do vedenia v 15. minúte, tečované nahodenie Watsona vyrazil Murray iba na hokejku Järnkroka, ktorý už vedel, čo s pukom - 1:0. "Tučniaci" potrebovali na vyrovnanie iba 67 sekúnd, obrana Nashvillu trestuhodne zabudla na Crosbyho a ten si v nájazde vychutnal Rinneho bekhendovým blafákom.

Duel dostal grády, vo svižnom tempe sa pokračovalo aj v 2. tretine. V nej najprv Rinne výborne zakročil proti úplne voľnému Guentzelovi a potom fínsky brankár zneškodnil aj samostatný únik Kunitza. Na druhej strane Gaudreau spoza bránky prekvapil Murrayho, situáciu odobril videorozhodca, ktorý potvrdil, že Murray hokejkou vyrazil puk až za čiarou. Penguins oproti tretiemu zápasu zlepšili napádanie, hrali priamočiarejšie smerom dopredu, no stroskotávali v koncovke. Tretiu obrovskú príležitosť hostí v druhej dvadsaťminútovke nevyužil v úniku Crosby a pred Rinnem vzápätí neuspel ani dorážajúci Guentzel. Zato Predators boli v zakončení nekompromisní, v 34. min. Fisher v páde vysunul Arvidssona a ten zamieril presne k pravej žŕdke - 3:1. Následne mohol pridať štvrtý gólový úder osamotený Aberg, Murray stihol hokejkou vyraziť jeho strelu do ochrannej siete. Domácich tento stav upokojil, hrali sebavedomejšie a kontrolovali dianie na ľade. Súpera mohli doraziť Arvidsson a Forsberg, Murray však držal nádeje hostí.

V 49. minúte chytil "tigrím" skokom dorážku Aberga a následne si poradil aj s brejkom Fishera. Penguins sa snažili ešte zdramatizovať duel, útoky ťahal najmä kapitán Crosby, domáca obrana však pracovala na jednotku. V 53. min. Subban obetavo zastavil strelu Malkina a krívajúc odkorčuľoval na striedačku a následne i do šatne. Pittsburgh siahol už tri a pol minúty pred koncom k hre bez brankára, čo využil Forsberg, ktorý skóroval cez celé klzisko do prázdnej bránky a spečatil tak výsledok na konečných 4:1.