Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Ottawa Senators si uctila Alfredssona, vyvesila jeho dres s číslom 11

Daniel Alfredsson, archívna snímka. Foto: TASR/AP Photo

Slávnosť sa uskutočnila symbolicky pred zápasom NHL s Detroitom Red Wings, kde švédsky hokejista zakončil svoju úspešnú kariéru.

Ottawa 30. decembra (TASR) - Vedenie Ottawy Senators vyradilo zo sady dres s číslom 11, ktorý nosil bývalý kapitán kanadského klubu Daniel Alfredsson. Slávnosť sa uskutočnila symbolicky pred zápasom NHL s Detroitom Red Wings, kde švédsky hokejista zakončil svoju úspešnú kariéru.

Alfredsson odohral za Senators 17 sezón, v 1178 zápasoch nazbieral 1108 kanadských bodov a v roku 2007 si s Ottawou zahral vo finále Stanleyho pohára. "Senátori" najskôr premietli deväťminútové spomienkové video a potom vyvesili hráčov dres pod strop Canadian Tire Centre, ktorá bola prvýkrát v tejto sezóne vypredaná. "Som veľmi hrdý na to, že moje číslo vyradili zo sady dresov Ottawy. Navždy budem senátorom," povedal pred zaplnenou halou Alfredsson, ktorý sa po skončení hráčskej kariéry usadil v Kanade.

Divákov najprv zabavil historkou o tom, ako si ešte ako malý chlapec vo Švédsku zabudol korčule a trénoval s o dve čísla väčšími, potom zvážnel. "Keď som pred dvomi rokmi končil kariéru, prežíval som zvláštne pocity. Bol som na rozkorčuľovaní, potom som sedel sám v šatni a vedel som, že poslednýkrát vykorčuľujem na ľad v NHL. Bolo to zvláštne," zaspomísal si populárny "Alfie", ktorého na ceremónii sprevádzala rodina. "Dnešok je iný. Som hrdý na všetko, čo som tu dosiahol, na ľudí, ktorých som spoznal. Znamená to pre mňa veľa a veľmi si tento moment vážim," dodal Alfredsson. Štyridsaťštyriročný Švéd sa stal prvým hráčom Senators od návratu klubu do NHL v roku 1992, ktorého dres vyradili.

Celkovo odohral Alfredsson v zámorskej profilige 1246 zápasov, v ktorých nastrieľal 444 gólov a pridal 713 asistencií. Väčšinu z 1157 bodov zaznamenal počas úvodných 17-tich ročníkov v Ottawe, kariéru ukončil v drese Detroitu, v ktorom pridal 49 bodov. Okrem hokejového kumštu sa preslávil aj líderskými vlastnosťami a venoval sa charite.