Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Edmonton vyhral v San Jose a postúpil do 2.kola play off

Na archívnej snímke Andrej Sekera (2) v drese Edmonton Oilers'. Foto: TASR/AP

Z postupu sa radoval aj slovenský obranca Andrej Sekera, ktorý v závere prihral Connorovi McDavidovi na tretí gól "olejárov" do prázdnej bránky.

New York 23. apríla (TASR) - Hokejisti Edmontonu Oilers, New Yorku Rangers a St. Louis Blues postúpili do 2. kola play off NHL. Oilers vyhrali v šiestom súboji štvrťfinále Západnej konferencie na ľade San Jose 3:1 a v celej sérii triumfovali 4:2 na zápasy. Z postupu sa radoval aj slovenský obranca Andrej Sekera, ktorý v závere prihral Connorovi McDavidovi na tretí gól "olejárov" do prázdnej bránky. Sekera tak zatiaľ nemôže pomôcť národnému tímu na májových MS, s Edmontonom bude bojovať v konferenčnom semifinále proti Anaheimu.

Edmonton sa do vyraďovacej fázy prebojoval prvýkrát od roku 2006, ale vývoj série so San Jose ukázal, že sa neuspokojil len s účasťou v nej a má chuť stúpať vyššie. "Nebudeme si klamať, nebol to náš najlepší výkon. Dopúšťali sme sa chýb, ktoré by sa nemali stávať, hráči boli možno trochu premotivovaní. V závere zápasu sme pre veľa hráčov na ľade prežívali muky počas presilovky súpera, ale ustáli sme to. Som presvedčený, že mužstvo sa z týchto chýb poučí. Najdôležitejšie je, že sme postúpili," konštatoval kouč Edmontonu Todd McLellan.

New York Rangers zdolal v noci na nedeľu v šiestom súboji štvrťfinále Východnej konferencie doma Montreal 3:1 a celú sériu vyhral pomerom 4:2 na zápasy. "Jazdci" prehrávali od 7. minúty po presnom zásahu Alexeja Jemelina, v druhej tretine zariadil obrat dvoma gólmi Nór Mats Zuccarello. Triumf domácich spečatil 17,8 sekundy pred koncom gólom do prázdnej bránky Derek Stepan. Oporou newyorského tímu bol skúsený Henrik Lundqvist, švédsky brankár kryl 27 súperových striel. V celej sérii inkasoval len 11 gólov a výraznou mierou sa zaslúžil o postup svojho tímu.

Rangers sa v konferenčnom semifinále stretnú s úspešnejším z dvojice Boston - Ottawa, Senators vedú v sérii 3:2 na zápasy. "Bola to naozaj náročná séria. Montreal hral skvelý hokej a vôbec nám cestu do druhého koľa neuľahčil. Mohli sme sa spoľahnúť na Henrika, ktorý predvádzal neuveriteľné výkony a tie stmelili náš tím. Klobúk dole aj pred obrancami, ktorí hrali nesmierne obetavo, blokovali strely a išli naplno do osobných súbojov," vyhlásil Zuccarello. V tábore súpera zavládlo veľké sklamanie. "Máme skvelý tím, ktorý mal v play off vyššie ambície. Cítime, že sme nevyužili príležitosť. Musíme sa s tým vyrovnať individuálne, ale aj ako celé mužstvo. Dúfame, že nám to pomôže byť v budúcnosti lepší," uviedol kapitán Montrealu Max Pacioretty.

Blues zvíťazili v piatom dueli na ľade Minnesoty 4:3 po predĺžení a v sérii triumfovali 4:1. V semifinále Západnej konferencie narazia na Nashville, ktorý vyradil v štyroch zápasoch Chicago. Duel medzi Minnesotou a St. Louis nemal po 60 minútach víťaza (3:3) a tak muselo prísť na rad predĺženie. Hrdinom "bluesmanov" sa stal švédsky krídelník Magnus Pääjärvi, ktorý v 10. minúte extračasu rozhodol svojím gólom o triumfe hostí a poslal ich do konferenčného semifinále. "Táto séria nie je o mojej osobe," povedal pred jej štartom kouč St. Louis Mike Yeo, s ktorým vedenie "divochov" vlani vo februári ukončilo spoluprácu trvajúcu od roku 2011. "Myslel som tie slová úprimne. Nevidím rozdiel v tom, či sme vyradili Minnesotu alebo by sme postúpili na úkor iného tímu. Naším jednoznačným cieľom bol postup. Možno je v tom trochu irónie, že sme ho vybojovali práve proti môjmu bývalému klubu," dodal Yeo.



1. kolo play off NHL /na štyri víťazstvá/


šiesty zápas štvrťfinále Východnej konferencie

NEW YORK RANGERS - MONTREAL CANADIENS 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)

Góly: 23. Zuccarello (Zibanejad, McDonagh), 34. Zuccarello (Hayes, Miller), 60. Stepan (Girardi) - 7. Jemelin (Radulov, Lehkonen). Brankári: Lundqvist - Price, strely na bránku: 23:28, 18.006 divákov.

/konečný stav série: 4:2, NY Rangers postúpili do semifinále Východnej konferencie/



piaty zápas štvrťfinále Západnej konferencie

MINNESOTA WILD - ST. LOUIS BLUES 3:4 pp (1:2, 0:0, 2:1 - 0:1)

Góly: 19. Suter (Spurgeon), 51. Koivu (Niederreiter, Granlund), 55. Zucker (Haula, Brodin) - 8. Tarasenko (Schwartz), 11. Steen (Parayko), 48. Šťastný (Schwartz, Lehterä), 70. Pääjärvi (Sobotka, Lehterä). Brankári: Dubnyk - Allen, strely na bránku: 37:27, 19.228 divákov.

/konečný stav série: 1:4, St. Louis postúpil do semifinále Západnej konferencie/



šiesty zápas štvrťfinále Západnej konferencie

SAN JOSE SHARKS - EDMONTON OILERS 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)

Góly: 53. Marleau (Couture, Donskoi) - 21. Draisaitl (Larsson, Klefbom), 22. Slepyšev, 60. McDavid (SEKERA). Brankári: Jones - Talbot, strely na bránku: 28:21, 17.562 divákov.

/konečný stav série: 2:4, Edmonton postúpil do semifinále Západnej konferencie/



Slováci v akcii:

Andrej Sekera (Edmonton) 21:14 0 1 1 0 1 0

/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/