Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

VIDEO: Sekera hviezdil, rozhodol o triumfe Edmontonu nad Carolinou

V popredí Jordan Staal, za ním Andrej Sekera v zápase Edmontonu a Caroliny Foto: TASR/AP

Slovenského obrancu po zápase vyhlásili za druhú hviezdu stretnutia.

New York 5. januára (TASR) - Slovenský hokejista Andrej Sekera rozhodol o triumfe Edmontonu Oilers nad Carolinou Hurricanes 1:0 pp v pondelkovom zápase zámorskej NHL. Sekera bol jediným úspešným strelcom duelu, keď svojím piatym presným zásahom v sezóne prelomil v tretej minúte predĺženia bezgólové skóre. Slovenského obrancu po zápase vyhlásili za druhú hviezdu stretnutia.

Sekera v čase 62:47 dorazil do siete vlastnú strelu, puk prešiel brankárovi Caroliny Camovi Wardovi pomedzi betóny. Pre 29-ročného zadáka to bol druhý víťazný gól v predĺžení v tejto sezóne, ktorá je jeho prvou v drese Oilers. "Ak máte šancu na strelu, treba vypáliť. Sledoval som dorážku a padlo to dovnútra," opísal rozhodujúci moment Sekera. "Mal som pocit, že to bude zápas o jednom góle. Súper hral celoplošný hokej, veľmi dobre si počínal vo všetkých troch pásmach a vedeli sme, že to bude tesné až do konca zápasu. Bolo jasné, že kto sa ako prvý nechá zlomiť, prehrá," dodal pre nhl.com bývalý hráč Buffala, Caroliny či Los Angeles. V zápase skóroval zo svojej štvrtej strely, počas 22:42 min. zaznamenal aj plusku, tri bodyčeky a tri zblokované strely.

Nad strelcami vyčnievali obaja brankári, nakoniec sa z prvého shutoutu v sezóne a v novom klube tešil domáci Cam Talbot, ktorý si pripísal 29 úspešných zákrokov. Zaknihoval si deviate čisté konto v profiligovej kariére. Oilers vyhrali druhý zápas za sebou, v nabitej Západnej konferencii sú síce na dne tabuľky, na tretiu postupovú priečku v Pacifickej divízii však strácajú iba dva body. "Možno to nebol okulahodiaci hokej, skôr taká šachová partia, s minimom šancí. Dnešné víťazstvo je však pre nás známkou zrelosti. Boli sme schopní vyhrať dva tesné zápasy po sebe, keď sme to veľmi potrebovali. Verím, že to bol začiatok niečoho," vyslovil sa tréner "olejárov" Todd McLellan.



Jarome Iginla sa stal 19. hráčom v histórii súťaže, ktorý pokoril 600-gólovú hranicu. Kanadský veterán v službách Colorada prispel jedným presným zásahom k vysokému triumfu Avalanche nad Los Angeles Kings 4:1. Iginla poslal za stavu 3:1 z ostrého uhla prudký pas pred bránku, kde si ho obranca LA Jake Muzzin korčuľou zrazil do siete. "Iba som poslal puk na bránku a ako ste mohli vidieť, mal som kusisko šťastia, že sa odrazil do siete. Je to však dobrý pocit, skutočne 'cool'," vyznal sa Iginla. Tridsaťosemročný rodák z Edmontonu potreboval na toto jubileum 1432 zápasov v dresoch štyroch klubov. Predošlú, 500-gólovú métu oslávil ešte ako hráč Calgary, v ktorého drese strávil väčšinu kariéry, hral aj za Pittsburgh a Boston. Už iba jeden gól ho delí od vyrovnania zápisu fínskej legendy Jariho Kurriho, ktorý je 18. najlepším strelcom histórie NHL. Spomedzi aktívnych hráčov je Iginla druhým najlepším strelcom po Jaromírovi Jágrovi.

Vo všetkých góloch Colorada mal prsty obranca Tyson Barrie, keď dva dal a pri ďalších dvoch asistoval. "Lavína" tak ukončila súperovi jeho päťzápasovú sériu víťazstiev. Slovenský útočník Marián Gáborík ohrozil Semjona Varlamova v bránke Avalanche jednou strelou, odohral 15 minút a 22 sekúnd. Domáci dohrali stretnutie iba s piatimi obrancami po tom, čo sa v druhej tretine zranil Erik Johnson.

Detroit triumfoval na ľade New Jersey 1:0 zásluhou gólu nováčika Dylana Larkina z 10. minúty. Český brankár Petr Mrázek zlikvidoval všetkých 22 striel "diablov" a vychytal svoj druhú "nulu" v sezóne a siedmu v kariére. "Na shutoute nezáleží, najdôležitejšie sú víťazstvo a dva body. Chalani predo mnou odviedli skvelú prácu, zabraňovali dorážkam a poctivo pristupovali k hráčom súpera," povedal Mrázek. Slovenský útočník v službách Red Wings Tomáš Tatar odohral vyše 15 minút, vyslal dve strely a odsedel si jeden menší trest. Jeho spoluhráč Tomáš Jurčo vynechal zápas pre drobné zranenie v hornej časti tela.

NHL - výsledky:

NEW JERSEY DEVILS - DETROIT RED WINGS 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Gól:
10. Larkin (Richards, Sheahan). Brankári: Schneider - Mrázek, strely na bránku: 22:21, 15.547 divákov.



ST. LOUIS BLUES - OTTAWA SENATORS 2:3 pp (1:0, 1:1, 0:1 - 0:1)
Góly:
15. Brouwer (Steen, Šťastný), 28. Shattenkirk (Steen, Tarasenko) - 39. Hoffman (Ryan, Karlsson), 46. Ryan (Turris), 63. Ryan (Stone, Wideman). Brankári: Elliott - Hammond, strely na bránku: 38:32, 19.152 divákov.



COLORADO AVALANCHE - LOS ANGELES KINGS 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Góly:
27. Barrie (Duchene, Comeau), 33. Barrie (Martinsen), 42. Duchene (Barrie, Landeskog), 54. Iginla (Barrie, Comeau) - 32. Toffoli (Kopitar, Muzzin). Brankári: Varlamov - Enroth, strely na bránku: 33:31, 15.202 divákov.



EDMONTON OILERS - CAROLINA HURRICANES 1:0 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Gól:
63. SEKERA (Nugent-Hopkins, Eberle). Brankári: Talbot - Ward, strely na bránku: 27:29, 16.839 divákov.



VANCOUVER CANUCKS - ARIZONA COYOTES 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)
Góly:
34. Horvat, 45. D. Sedin (H. Sedin, Tanev) - 27. Doan (Murphy, Richardson), 34. Dauphin (Rieder, Domingue), 42. Doan (Rieder, Vermette). Brankári: Markström - Domingue, strely na bránku: 37:29, 18.377 divákov.




Slováci v akcii:
Andrej Sekera (Edmonton) 22:42 1 0 1 +1 4 0
Marián Gáborík (Los Angeles) 15:22 0 0 0 0 1 0
Tomáš Tatar (Detroit) 15:21 0 0 0 0 2 2
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/