Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Sekerov Edmonton zdolal Anaheim a v sérii sa ujal vedenia

Hokejisti Edmontonu Oilers, uprostred Slovák Andrej Sekera. Foto: TASR /AP

Hrdinom zápasu bol švédsky obranca olejárov Adam Larsson, autor dvoch presných zásahov vrátane víťazného z 56. minúty.

New York 27. apríla (TASR) - Hokejisti Nashville zvíťazili v noci na štvrtok v prvom zápase 2. kola play off zámorskej NHL na ľade St. Louis 4:3 a ujali sa vedenia v sérii. V ďalšom súboji semifinálovej série Západnej konferencie triumfoval Edmonton v zostave so slovenským obrancom Andrejom Sekerom nad domácim Anaheimom 5:3.

Po dvoch tretinách zápasu Anaheim - Edmonton svietil na tabuli stav 1:1, góly sa začali hustejšie sypať až v tretej časti. Ducks v nej dokázali vyrovnať skóre z 1:3 na 3:3, koncovka duelu ale patrila hosťom. Hrdinom zápasu sa stal švédsky obranca "olejárov" Adam Larsson, autor dvoch presných zásahov vrátane víťazného z 56. minúty. Švédsky bek prekorčuľoval celé klzisko a šťastne skóroval, keď si domáci Josh Manson smolne zrazil puk korčuľou do siete. "Niekedy je pravdepodobne lepšie vystreliť či poslať puk na bránku, než to zbytočne prešpekulovať. A presne to som spravil," povedal pre klubový web Larsson, ktorý zaznamenal aj tretí kanadský bod za asistenciu. O dva presné zásahy sa postaral aj jeho spoluhráč Mark Letestu, Leon Draisaitl prispel k výhre štyrmi bodmi za gól a tri asistencie. "Bol to vyrovnaný zápas dvoch kvalitných tímov, ktorý sa mohol skončiť akýmkoľvek výsledkom. Je druhé kolo, hrá sa už trochu tvrdšie a intenzívnejšie, hráči sa viac vrhajú do striel, stúpa dôležitosť zmien vo formáciách. Som rád, že sme tento zápas zvládli," pochvaľoval si tréner Edmontonu Todd McLellan.

Slovenský obranca Andrej Sekera bol s časom 22:37 min. najvyťaženejším hráčom Oilers, pripísal si mínusový bod, dva strelecké pokusy a zaplietol sa aj do hromadnej šarvátky, po ktorej inkasoval menší trest za hrubosť. Ducks potvrdili, že majú najhoršiu bilanciu v oslabení v play off, keď z piatich presiloviek Oilers dostali dva góly. "Káčeri" prehrali v riadnom hracom čase prvýkrát od 10. marca, po dlhej sérii 19 stretnutí. V 1. kole play off zdolali Calgary hladko 4:0 na zápasy. Šancu na reparát budú mať v noci na sobotu, keď privítajú "olejárov" opäť na domácom ľade.

Podobný priebeh mal aj druhý nočný súboj, Blues dokázali v treťom dejstve zásluhou gólov Jadena Schwartza a Vladimíra Sobotku zmazať dvojgólové manko a vyrovnať na 3:3. Záverečné slovo mali ale hostia z Nashvillu, v 55. minúte rozhodol o ich triumfe Vernon Fiddler. Center štvrtého útoku "predátorov" skóroval na prvý pohľad z nevinnej akcie, po zaváhaní Jaya Bouwmeestera zakončil pomedzi betóny ležiaceho brankára Jakea Allena. "Rýchlo sa nám podarilo prejsť do útoku. Videl som, ako Austin Watson prepasíroval na mňa puk, snažil som sa ho trafiť, iba som do neho ťukol a prešiel popod brankára. Šťastný gól," opísal rozhodujúci moment Fiddler. "Chalani skvele zabojovali a vrátili sa späť do hry. Malá chybička nás ale stála celý zápas," komentoval prehru brankár "bluesmanov" Allen. Na víťazstve Nashvillu mal výrazný podiel trojbodový P.K. Subban (1+2), aj vďaka nemu Predators vyhrali piaty zápas v rade. "Snažím sa iba robiť na maximum to, za čo som platený. Chcem odovzdať niečo navyše, ísť mužstvu príkladom, čo sa dnes podarilo aj s prispením šťastia," vravel Subban.

Tieňom zápasu bolo zranenie útočníka "predátorov" Kevina Fialu. V tretej tretine ho v naháňačke o puk narazil na zadný mantinel domáci obranca Robert Bortuzzo, švajčiarsky krídelník si pri náraze udrel nohu a zostal ležať v bolestiach na ľade. Nakoniec ho museli odniesť na nosidlách a odviezť do nemocnice. Hra pokračovala po 17-minútovom prerušení. Predators neskôr informovali, že Fiala bol pri vedomí a jeho stav je stabilizovaný. "Bol to nešťastný incident, aký sa, žiaľ, niekedy v hokeji stane. Nemyslím si, že by to niekto takto plánoval," uviedol pre nhl.com tréner Nashvillu Peter Laviolette. "Bol to nešťastný moment. Nikdy nechcete vidieť podobné zranenie. Dúfam, že bude v poriadku," dodal Allen na adresu Fialu.

play off NHL /na štyri víťazstvá/

1. zápasy semifinále Západnej konferencie

ST. LOUIS BLUES - NASHVILLE PREDATORS 3:4 (0:1, 1:2, 2:1)
Góly: 29. Parayko (Edmundson, Brodziak), 47. Schwartz (Šťastný, Edmundson), 50. Sobotka (Pääjärvi) - 12. Wilson (Subban, Ellis), 23. Subban (Johansen), 33. Forsberg (Subban, Josi), 55. Fiddler (Watson). Brankári: Allen - Rinne, strely na bránku: 30:32, 19.154 divákov.

/stav série: 0:1/

ANAHEIM DUCKS - EDMONTON OILERS 3:5 (0:0, 1:1, 2:4)
Góly: 21. Getzlaf (Fowler, Kesler), 50. Eaves (Getzlaf, Montour), 51. Silfverberg (Cogliano, Kesler) - 27. Letestu (Nugent-Hopkins, Draisaitl), 47. Letestu (Draisaitl, McDavid), 49. Larsson (Draisaitl, Maroon), 56. Larsson (Klefbom, Maroon), 59. Draisaitl (Lucic, Larsson). Brankári: Gibson - Talbot, strely na bránku: 36:32, 17.174 divákov.

/stav série: 0:1/

Slovák v akcii:

Andrej Sekera (Edmonton) 22:37 0 0 0 -1 2 2

/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/