Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

NEČAKANÉ: Budaj si v LA balí kufre. V tomto klube pokračuje

Slovenský brankár Peter Budaj. Foto: TASR

Floridský klub angažoval slovenskú dvojicu spoločne s výberom v siedmom kole tohtoročného draftu nováčikov a jednou podmienenou pozíciou v drafte 2017.

Tampa 27. februára (TASR) - Hokejový brankár Peter Budaj a obranca Erik Černák sa v zámorskej NHL presťahovali z Los Angeles Kings do Tampy Bay Lightning. Floridský klub angažoval slovenskú dvojicu spoločne s výberom v siedmom kole tohtoročného draftu nováčikov a jednou podmienenou pozíciou v drafte 2017. Opačným smerom putovali brankár Ben Bishop a výber v piatom kole draftu 2017.

Kings tak budú mať po novom jednu z najlepších brankárskych dvojíc v súťaži. K Jonathanovi Quickovi, ktorý sa v sobotu vrátil do bránky po štvormesačnej pauze spôsobenej zranením slabín, pribudol Bishop. Vlaňajšiemu finalistovi v boji o Vezinovu trofej pre top brankára sezóny sa síce v aktuálnom ročníku nedarilo podľa predstáv, ale svoju úlohu zohrali aj zdravotné problémy. Nastúpil na 32 duelov s bilanciou 16-12-4 a štatistikami 91,1-percentná úspešnosť zásahov a priemer 2,55 inkasovaného gólu na zápas.

Vedenie "bleskov" sa netajilo, že Bishopa poslalo do Kalifornie z finančných dôvodov. "Ben bol dôležitou súčasťou mužstva a mal veľkú zásluhu na nedávnych úspechoch. V hokeji však niekedy musíte urobiť rozhodnutia, ktoré sú založené aj na výške platu," komentoval trejd generálny manažér Tampy Bay Steve Yzerman. Bishopovi po aktuálnej sezóne vyprší zmluva na dva roky na 11,9 milióna amerických dolárov.

Budaj na Floride zabojuje o post tímovej jednotky s Andrejom Vasilevským, ktorého si Lightning vybrali v 1. kole draftu 2012. Mladý Rus však zatiaľ nenaplnil potenciál a podáva kolísavé výkony. Budaj v aktuálnej sezóne nastúpil za Kings na 53 stretnutí, dosiahol v nich bilanciu 27-20-3 a štatistiky 91,7-percentná úspešnosť zásahov a 2,12 inkasovaného gólu na zápas. Pri absencii Quicka podával solídne výkony, so siedmimi čistými kontami je na spoločnom prvom mieste v tejto ligovej štatistike.

Spolu s ním sa na východné pobrežie sťahuje aj Černák. Stále iba 19-ročného obrancu si vybrali Kings v drafte 2015 v 2. kole ako 43. hráča v poradí. Uplynulé dve sezóny pôsobil v juniorskej OHL, kde v drese Erie Otters v 81 zápasoch dosiahol 7 gólov, 25 asistencií a 82 trestných minút. "Je vysoký a urastený bek, ktorý dobre korčuľuje a vie brániť," povedal o ňom Yzerman pre web profiligy.