Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

NHL: Tatarov 100. gól nezabránil prehre Detroitu, skóroval aj Pánik

Obranca Canadiens Sea Weber (vpravo) a útočník Kings Dustin Brown (vľavo) v súboji o puk v zápase hokejovej NHL Montreal Canadiens - Los Angeles Kings 18. októbra 2017 v St. Louis. Foto: TASR/AP

Ani jeden zo šikovných Slovákov sa napriek úspechu v streľbe na bránku netešil z víťazstva tímu.

New York 19. októbra (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar si v noci na štvrtok otvoril strelecký účet v prebiehajúcej sezóne NHL, no jeho Detroit podľahol domácemu Torontu 3:6. Bol to pre neho jubilejný stý gól v profiligovej kariére. Skóroval aj Richard Pánik, ale ani on sa netešil z víťazstva, jeho Chicago prehralo na ľade St. Louis 2:5.

Detroit absolútne nezachytil v Toronte úvod a inkasoval štyri góly z prvých piatich striel. Tatar sa strelecky presadil v 28. minúte za stavu 4:1 pre Maple Leafs. Po akcii Dylana Larkina vystrelil slovenský krídelník spoza súperovho obrancu, brankár "javorových listov" Curtis McElhinney vyrazil puk iba pred seba a Tatar ho pohotovo upratal do siete. Red Wings zásluhou Jonathana Ericssona znížili na rozdiel jedného gólu, ale na viac sa už nezmohli. Triumf domácich poistili Morgan Rielly a William Nylander gólom do prázdnej bránky. "Odohrali sme podobný zápas ako predtým v Tampe. Začali sme dobre, no puky sa odrážali na hokejky súpera, ktorý dal príliš veľa gólov. Ťažko sa potom vraciame späť do zápasu," povedal pre Detroit Free Press Tatar, ktorý počas 18:21 min. na ľade vyslal na súperovu bránku štyri strely. Dvadsaťšesťročný útočník sa gólovo presadil až v siedmom zápase sezóny, pripísal si v poradí tretí bod (1+2). Celkovo má v profilige na konte 197 bodov (100+97) v základnej časti a sedem bodov (3+4) v play off. Významné jubileum dosiahol aj útočník Toronta Patrick Marleau, ktorý odohral okrúhly 1500. zápas v NHL.



Hlavnou postavou súboja St. Louis - Chicago (5:2) bol útočník domácich "bluesmanov" Jaden Schwartz, ktorý sa pod výhru podpísal hetrikom. Hostia sa prebudili až za stavu 4:0 pre domácich, Pánik v 35. minúte vsietil svoj štvrtý gól v aktuálnom ročníku, keď v presilovke úspešne tečoval strelu obrancu Duncana Keitha. Slovenský útočník sa počas 14 a štvrť minúty prezentoval aj troma bodyčekmi.

Hlavnou postavou súboja St. Louis - Chicago (5:2) bol útočník domácich "bluesmanov" Jaden Schwartz, ktorý sa pod výhru podpísal hetrikom. Dvadsaťpäťročný krídelník pritom zápas takmer nedohral. Po tom, čo v 5. minúte otvoril skóre, v 13. narazil tvrdo hlavou do mantinelu a musel ísť do šatne. "Nabral som nejakú nerovnosť na ľade a potom to išlo rýchlo. Letel som hlavou do mantinelu a už som nestihol zdvihnúť ruky. Bol to trochu strašidelný moment, no mohlo to byť aj horšie," povedal pre nhl.com. Schwartz sa však otriasol a v druhej časti opäť vykorčuľoval na ľad. "Oddýchol som si asi 20 alebo 30 minút a cítil som sa dosť dobre, tak som sa rozhodol vrátiť do zápasu."

Oplatilo sa, v 26. minúte zvýšil na 2:0 a v záverečnej skompletizoval do prázdnej bránky svoj tretí hetrik v NHL. Prvý dosiahol 18. októbra 2014 proti Arizone Coyotes, druhý 3. apríla 2015 do siete Dallasu Stars. "Keď sa mu darí, strhne so sebou aj ostatných. Nabudí ich, rozbehne ich," pochválil ho brankár Jake Allen, ktorý zaznamenal 22 úspešných zákrokov a asistenciu na Schwartzov druhý gól. Allen poslal puk cez mantinel v strednom pásme, Schwartz si ho v útočnom prebral a kľučkou sa zbavil Crawforda.

Hostia sa prebudili až za stavu 4:0. Pánik v 35. minúte vsietil svoj štvrtý gól v aktuálnom ročníku, keď v presilovke úspešne tečoval strelu obrancu Duncana Keitha. Slovenský útočník sa počas 14 a štvrť minúty prezentoval aj troma bodyčekmi. V siedmich tohtosezónych dueloch nazbieral rovnaký počet bodov (4+3). "Súper hral výborne a my veľmi zle. Mali sme vážne zlý štart a ani v druhej tretine to nebolo nič extra. V treťom dejstve sa to zlepšilo, no to jednoducho nestačí," povedal tréner Blackhawks Joel Quenneville.

Ruský útočník Blues Vladimir Tarasenko strelil svoj 150. gól v NHL, jeho spoluhráč obranca Carl Gunnarsson odohral 500. zápas a hlavný tréner St. Louis Mike Yeo dosiahol 200. víťazstvo v profilige. "Áno, už len nejakých 3000 a dobehnem 'Hitcha'," vtipkoval na adresu bývalého kormidelníka "bluesmanov" - legendárneho Kena Hitchcocka.

V záverečnom nočnom stretnutí úradovala tretia lajna Los Angeles, ktorá zariadila triumf na domácom ľade nad posledným tímom Východnej konferencie Montrealom Canadiens 5:1. Kings sa vďaka výhre vyšvihli na prvé miesto na Západe. V zápase si otvorili bodové kontá v prebiehajúcej sezóne Adrian Kempe i Mike Cammalleri a to vo veľkom štýle. Prvý menovaný zaznamenal premiérový hetrik v NHL a pridal jednu asistenciu, druhý dosiahol dva góly a dve prihrávky. Pod triumf sa výraznou mierou podpísal aj brankár Jonathan Quick, ktorý zneškodnil 36 striel súpera.

"Je super vidieť, keď dá váš hráč hetrik. Páči sa mi Kempeho šikovnosť, rýchlosť a schopnosť skórovať. Cammalleri mal štyri body, ukázal množstvo dobrých vecí a na to, že dva predchádzajúce zápasy sedel na tribúne, skvele odpovedal. Ukázal, že je skúsený veterán a má čo ponúknuť. Formácia s Cammallerim, Adrianom Kempem a Trevorom Lewisom bola super. Keď sa dali dokopy, ukázali veľmi veľa a že vedia potiahnuť tím. Vyzerá to tak, že majú dobrú chémiu," pochvaľoval si tréner Kings John Stevens.

Sumáre NHL:

TORONTO MAPLE LEAFS - DETROIT RED WINGS 6:3 (4:1, 1:2, 1:0)

Góly: 6. Kadri (Hainsey), 7. Hyman (Rielly, Nylander), 16. Matthews (Hyman), 17. Brown (van Riemsdyk, Borgman), 33. Rielly (Bozak, Kadri), 57. Nylander (Matthews, Gardiner) - 13. Zetterberg (Jensen), 28. TATAR (Larkin, Jensen), 29. Ericsson (Jensen, Larkin).
Brankári: McElhinney - Howard (16. Mrázek), strely na bránku: 26:33, 19.158 divákov.



ST. LOUIS BLUES - CHICAGO BLACKHAWKS 5:2 (1:0, 2:0, 2:2)

Góly: 5. Schwartz (Tarasenko, Bortuzzo), 26. Schwartz (Allen), 28. Tarasenko, 48. Brodziak (Upshall, Parayko), 60. Schwartz (Parayko) - 55. PÁNIK (Keith, Kane), 57. Hartman (DeBrincat, Seabrook).
Brankári: Allen - Crawford, strely na bránku: 33:24, 18.752 divákov.



LOS ANGELES KINGS - MONTREAL CANADIENS 5:1 (1:1, 0:0, 4:0)

Góly: 18. Cammalleri (Muzzin, Fantenberg), 48. Kempe (Lewis, Cammalleri), 51. Cammalleri (Kempe, Toffoli), 57. Kempe (Pearson, Lewis), 59. Kempe (Cammalleri).
Brankári: Quick - Montoya, strely na bránku: 42:37, 18.230 divákov.



Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Detroit) 18:21 1 0 1 0 4 0

Richard Pánik (Chicago) 14:12 1 0 1 0 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/