Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Višňovský gólom a asistenciou prispel k triumfu Islanders nad Dallasom

Ľubomír Višňovský v súboji s útočníkom Dallasu Tylerom Seguinom (vpravo) v súboji o puk v prvej tretine stretnutia New York Islanders - Dallas Foto: TASR/AP

Toronto prehralo s Bostonom, jediný gól domácich zaznamenal Richard Pánik, pre ktorého to bol prvý presný zásah v sezóne.

New York 26. októbra (TASR) - Slovenský hokejista Ľubomír Višňovský prispel gólom a asistenciou k víťazstvu New Yorku Islanders v sobotňajšom zápase nad Dallasom (7:5).

Pre skúseného obrancu to bolo prvé dva kanadské body v novom ročníku profiligy.

Toronto prehralo s Bostonom 1:4, jediný gól domácich zaznamenal Richard Pánik, pre ktorého to bol prvý presný zásah v sezóne. Tomáš Jurčo si pripísal asistenciu pri úvodnom góle Detroitu na ľade Philadelphie, "červené krídla" však potom ťahali za kratší koniec a prehrali 2:4. Chicagu nepomohla asistencia Mariána Hossu, "čierni jastrabi" prehrali na ľade St. Louis 2:3.

Po zranení chrbta body v druhom zápase

Višňovský bodoval vo svojom druhom zápase v sezóne, pretože úvodných šesť vynechal pre zranenie chrbta. S návratom skúseného obrancu naštartovali Islanders novú víťaznú sériu a po Bostone zdolali aj Dallas. "Ostrovania" v divokom zápase viedli 3:1, ale potom inkasovali tri góly v priebehu desiatich minút druhej tretiny. Višňovského chvíľa prišla v 37. minúte, keď vyštartoval do brejku a po prihrávke Kylea Okposa z pravého kruhu presnou strelou nad vyrážačku Andersa Lindbäcka vyrovnal na 4:4. V tretej tretine žiaril dánsky útočník Islanders Frans Nielsen, ktorý strelil tri góly. Prvý hetrik v kariére zavŕšil do prázdnej bránky 0,1 sekundy pred koncom. "V prvom momente som nevedel, či gól platil, alebo nie, tak som si nevychutnal naplno radosť. Nakoniec som to stihol a je to skvelý pocit," povedal Nielsen, ktorý v predchádzajúcich siedmich dueloch skóroval len raz. Pri jeho góle na 6:4 si asistenciu pripísal aj Višňovský. Druhýkrát za sebou dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť v domácej bránke Chad Johnson a zaznamenal 26 úspešných zásahov.

Žraloci sa trápia

Buffalo prerušilo sériu štyroch prehier a prekvapujúco zvíťazilo na ľade San Jose 2:1. "Žraloci" sa trápia a prehrali už štvrtý duel v rade. Sabres na víťazstvo stačilo 15 striel, bezgólový stav zlomili v tretej tretine prvými gólmi v sezóne Cody Hodgson a Nicolas Deslauriers a poslali hostí do dvojgólového vedenia. Domáci hokejisti odpovedali bleskovo a 13 sekúnd po druhom zásahu "šablí" znížil na 1:2 Brent Burns. V závere hokejisti San Jose tlačili, ale českého brankára Michala Neuvirtha, ktorý chytil 29 striel a tešil sa z prvého víťazstva v sezóne, už neprekonali. V drese Buffala odohral viac ako 15 minút slovenský obranca Andrej Meszároš a zaznamenal plusový bod.

Prvý gól Pánika

Svoj prvý gól v drese Toronta Maple Leafs strelil slovenský útočník Richard Pánik, keď v 55. minúte zápasu s Bostonom pri avizovanej presilovke zblízka prekonal fínskeho brankára Tuukkuho Raska. Jeho zásah však prišiel neskoro a už len upravil výsledok na konečných 1:4. Gól by však mohol Pánikovi pomôcť, aby dostal viac priestoru od trénera Randyho Carlyla. Po príchode z Tampy Bay nastupuje 23-ročný krídelník len vo štvrtej formácii s minimom času na ľade. S Bostonom stihol skórovať a vyslať dve strely na bránku len za 8 minút a 35 sekúnd.

Bruins bez Cháru

Bruins nastúpili prvýkrát bez kapitána Zdena Cháru, ktorý si v zápase s NY Islanders zranil po zrážke s Johnom Tavaresom koleno. Hviezdou duelu bol s tromi bodmi Dougie Hamilton, ktorý strelil gól a zaznamenal dve asistencie. Pre 21-ročného obrancu to bol špeciálny zápas, pretože sa v Toronte narodil a v hľadisku Air Canada Centre ho sledovala celá rodina.

"Toto je miesto, kde som vyrastal, chodil na hokej a sníval o NHL. Som veľmi šťastný ako to dopadlo," povedal Hamilton zámorským novinárom. V Toronte, v Montreale aj v Ottawe sa zápasy začali špeciálnou ceremóniou na počesť dvoch vojakov, ktorých zastrelil ozbrojený útočník pri vojnovom pamätníku a v parlamentnej budove v hlavnom meste Ottawa.

Asistencia Mariána Hossu

Prvú asistenciu a druhý bod v sezóne zaznamenal útočník Chicaga Marián Hossa, keď v St. Louis už v 62. sekunde zápasu v presilovke o dvoch hráčov začal akciu, na konci ktorej bol Patrick Sharp. Blackhawks však nakoniec prehrali 2:3. Blues rozhodli o víťazstve na konci druhej tretiny, keď v priebehu jednej minúty a 45 sekúnd skórovali Ryan Reaves a Dmitrij Jaškin a poslali svoj tím do vedenia 3:1. Zaujímavosťou je, že 21-ročný ruský útočník Jaškin strelil dva góly v kariére a oba proti Chicagu. "Bol som na ľade asi dve sekundy. Sledoval som strelu Alexa Pietrangela, puk sa ku mne odrazil a už som to len napálil na bránku," povedal mladík, ktorý hokejovo vyrastal v českom Vsetíne, kde úspešne pôsobil jeho otec Alexej Jaškin.

Tomáš Tatar nebodoval

Philadelphia vyhrala nad Detroitom 4:2, keď dva góly a asistenciu zaznamenal rakúsky útočník Michael Raffl. Red Wings po prvej tretine viedli 1:0 a o ich vedúci gól sa druhou asistenciou v sezóne zaslúžil slovenský útočník Tomáš Jurčo. Dravý krídelník zaviedol puk do útočného pásma a akciu tretej formácie zakončil Riley Sheahan. V tretej tretine vyrovnal na 2:2 svojim prvým gólom v sezóne ruský útočník Pavel Dacjuk, ale nerozhodný stav potom zlomil v presilovke Brayden Schenn a víťazstvo poistil do prázdnej bránky Raffl. "Letci" zdolali Detroit na domácom ľade v riadnom čase deviatykrát po sebe. Vo Philadelphii vyhral Detroit naposledy v roku 1997. Jurčo bol na ľade 10:44 minúty a okrem asistencie zaznamenal tri strely. Jeho tímový spoluhráč Tomáš Tatar nebodoval a počas 15 minút a 21 sekúnd na ľade vystrelil tiež trikrát.

600. zápas trénera Montrealu

Vynikajúci vstup do sezóny prežíva Montreal, ktorý zdolal NY Rangers 3:1 a vyhral štvrtý domáci zápas za sebou. Canadiens z ôsmich duelov prehrali len na ľade Tampy Bay. Takýto štart do sezóny absolvoval kanadský klub naposledy v sezóne 1924/1925. Montreal otvoril skóre vo vlastnom oslabení, keď sa Tomáš Plekanec a Max Pacioretty rútili sami na bránku Rangers a fantasticky vykombinovali Henrika Lundqvista. Víťazný gól dal v polovici duelu Lars Eller a triumf poistil Pacioretty. Tréner Montrealu Michel Therrien koučoval svoj 600. zápas v NHL. Rangers podali dobrý výkon, ale oporou Canadiens bol brankár Carey Price, ktorý chytil 34 striel. "Nehovorím, že sme najlepší tím Canadiens za posledných 50 rokov, ale mám z tohto tímu veľmi dobrý pocit," povedal Eller.

Jaromír Jágr zasahuje

Štvorzápasovú sériu prehier New Jersey zastavil Jaromír Jágr, ktorý v predĺžení rozhodol o víťazstve Devils v Ottawe 3:2. Český veterán strelil svoj 19. gól v predĺžení a zlepšil svoj vlastný rekord NHL. Štyridsaťdvaročný krídelník sa strelecky presadil druhýkrát v sezóne, 707. v kariére a už len jeden zásah mu chýba na vyrovnanie Mikea Gartnera, ktorý je na šiestom mieste v historických tabuľkách. "Aj keď to podľa štatistík tak nevyzerá, cítim sa najlepšie za posledných 10 rokov. V každom striedaní idem naplno a verím, že príde šťastie a budem dávať viac gólov," povedal Jágr. Vo výborných výkonoch pokračuje vo svojej nováčikovskej sezóne 20-ročný obranca Devils Damon Severson, ktorý strelil gól a pripísal si asistenciu a v prvých ôsmich dueloch zaznamenal sedem kanadských bodov. "Jeho výkony sú impozantné, je to špeciálny hráč," chválil vychádzajúcu hviezdu tréner "diablov" Peter DeBoer.

Tomáš Kopecký bez bodu

Nashville utrpel prvú prehru v riadnom čase v sezóne. Predators nestrelili Pittsburghu ani gól a prehrali doma 0:3. Marc-Andre Fleury chytil všetkých 25 striel a zaznamenal prvé čisté konto v sezóne. K tomu pridal aj asistenciu. Pri všetkých góloch bol kapitán Pens Sidney Crosby, ktorý mal bilanciu 1+2. Minnesota rozstrieľala na domácom ľade Tampu Bay 7:2, šesť gólov dala v hre piatich proti piatim a jeden v oslabení. Washington zvíťazil v Calgary 3:1, dva góly strelil Joel Ward, ruský kanonier Alexander Ovečkin nebodoval. Arizona zdolala Floridu 2:1 po predĺžení. Panthers viedli po zásahu Brandona Pirriho, ale 10 minút pred koncom tretej tretiny vyrovnal svojim prvým gólom v prvom zápase NHL 26-ročný útočník Justin Hodgman. "Bola to dlhá cesta, kým som sa dostal až sem. V NHL som debutoval neskoro, ale som veľmi šťastný, že som sa toho dočkal. Gól je bonusom navyše," povedal Hodgman, ktorý od roku 2011 pôsobil v Európe, kde hral za fínsky Pelicans Lahti a potom obliekal dresy troch tímov KHL - Magnitogorsku, Nižného Novgorodu a Vladivostoku. O víťazstve Coyotes nakoniec rozhodol v predĺžení švédsky obranca Oliver Ekman-Larsson. V drese Floridy odohral 14:08 minúty slovenský útočník Tomáš Kopecký, ale nebodoval ani vo svojom siedmom zápase sezóny.
výsledky:

San Jose - Buffalo 1:2 (0:0, 0:0, 1:2)


Góly: 47. Burns – 44. Hodgson (Stafford, Girgensons), 46. Deslauriers (McCormick, Reinhart). Brankári: Stalock - Neuvirth, strely na bránku: 30:15, 17.370 divákov.


Montreal - New York Rangers 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)


Góly: 13. Plekanec (Pacioretty), 32. Eller (Weise, Subban), 47. Pacioretty (Weise, Desharnais) – 18. Hagelin (Girardi, Duclair). Brankári: Price - Lundqvist, strely na bránku: 30:35, 21.287 divákov.


New York Islanders - Dallas 7:5 (2:1, 2:3, 3:1)


Góly: 6. Lee (Hickey, Nelson), 19. Kuľjomin, 22. Nelson (Strome. de Haan), 37. VIŠŇOVSKÝ (Okposo, Conacher), 50. Nielsen (Kuľjomin, Grabovskij), 56. Nielsen (Grabovskij, VIŠŇOVSKÝ), 60. Nielsen – 14. Fiddler (Eaves), 26. Seguin (Spezza, Jamie Benn), 27. Spezza (Goligoski, Seguin), 36. Roussel (Goligoski, Garbutt), 56. Horcoff (Cole, Sceviour). Brankári: Johnson - Lindbäck, strely na bránku: 29:31, 15.208 divákov.


Ottawa - New Jersey 2:3 pp (0:0, 1:2, 1:0 - 0:1)


Góly: 31. Chiasson (Michálek, Ryan), 54. Ryan (Karlsson, Michálek) – 32. Severson, 37. Židlický (Severson, Eliáš), 64. Jágr (Gelinas, Henrique). Brankári: Lehner - Schneider, strely na bránku: 35:29, 19.266 divákov.


Philadelphia - Detroit 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)


Góly: 39. Grossman (VandeVelde, Raffl), 47. Raffl (Voráček, Del Zotto), 52. B. Schenn (Voráček, Streit), 60. Raffl (Del Zotto, Giroux) – 16. Sheahan (Nestrašil, JURČO), 47. Dacjuk (Helm). Brankári: Emery - Gustavsson, strely na bránku: 17:37, 19.867 divákov.


Toronto - Boston 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)


Góly: 55. PÁNIK (Bozak, Franson) – 4. Söderberg (Bergeron, Hamilton), 36. Krejčí (Seidenerg, Hamilton), 43. Campbell (Paille), 45. Hamilton (Bergeron, Smith). Brankári: Bernie (45. Reimer) - Rask, strely na bránku: 33:33, 19.132 divákov.


Arizona - Florida Panthers 2:1 pp (0:0, 0:0, 1:1 - 1:0)


Góly: 50. Hodgman (Korpikoski, Yandle), 63. Ekman-Larsson (Gagner, Yandle) – 42. Pirri (Fleischmann, Jokinen). Brankári: Smith - Luongo, strely na bránku: 41:24, 13.202 divákov.


Minnesota - Tampa Bay 7:2 (4:1, 2:1, 1:0)


Góly: 8. Scandella (Pominville, Parise), 9. Koivu (Vanek), 13. Haula (Niederreiter), 18. Zucker (Cooke, Carter), 23. Parise (Pominville, Suter), 32. Spurgeon (Vanek, Coyle), 54. Zucker (Scandella) – 12. Stralman (Brewer, Johnson), 37. Kučerov (Stralman). Brankári: Kuemper - Nabokov (18. Bishop), strely na bránku: 22:19, 18.884 divákov.



NASHVILLE – PITTSBURGH 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)


Góly: 7. Crosby (Määttä, Hörnqvist), 43. Malkin (Crosby, Fleury), 46. Dupuis (Downie, Crosby). Brankári: Rinne - Fleury, strely na bránku: 25:26, 17.218 divákov.


St. Louis - Chicago 3:2 (1:1, 2:0, 0:1)


Góly: 13. Schwartz (Oshie, Pietrangelo), 39. Reaves (Lapierre, Ott), 40. Jaškin (Pietrangelo, Berglund) – 2. Sharp (Kane, HOSSA), 43. Versteeg (Sharp, Richards). Brankári: Elliott - Raanta, strely na bránku: 31:24, 19.434 divákov.


Calgary - Washington 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)


Góly: 20. Wideman (Russell, Hudler) – 12. Ward, 26. Ward (Latta, Orpik), 41. Bäckström (Alzner, Niskanen). Brankári: Ramo - Holtby, strely na bránku: 21:30, 19.095 divákov.



Slováci v akcii:
Ľubomír Višňovský (Islanders) 20:13 1 1 2 2 1 0
Richard Pánik (Toronto) 08:35 1 0 1 1 2 0
Marián Hossa (Chicago) 17:51 0 1 1 0 1 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 10:44 0 1 1 0 3 0
Tomáš Tatar (Detroit) 15:21 0 0 0 0 3 0
Andrej Meszároš (Buffalo) 15:04 0 0 0 1 0 0
Tomáš Kopecký (Florida) 14:08 0 0 0 0 2 2
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/