Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

NHL: Víťazná premiéra kouča Hitchcocka, McDavid strelil jubilejný gól

Tréner Ken Hitchcock, archívna snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Edmonton stále nemôžu počítať so slovenským obrancom Andrejom Sekerom, ktorý dlhodobo absentuje po operácii roztrhnutej Achillovej šľachy.

San Jose 21. novembra (TASR) - Hokejisti Edmontonu Oilers zvíťazili v noci na stredu v prvom zápase v NHL pod vedením nového trénera Kena Hitchcocka na ľade San Jose Sharks 4:3 po predĺžení.

Hostia v stretnutí trikrát zmazali jednogólové manko, vynútili si predĺženie a v jeho 51. sekunde rozhodol o triumfe Leon Draisaitl. Nemecký útočník si pripísal okrem gólu aj dve asistencie, rovnakú bilanciu mal aj jeho spoluhráč z prvej formácie Connor McDavid. Kanadský center a najproduktívnejší hráč uplynulých dvoch sezón vsietil svoj jubilejný 100. gól v základnej časti profiligy. Edmonton vybojoval iba druhé víťazstvo z uplynulých ôsmich zápasov, v tabuľke Západnej konferencie mu patrí deviate miesto s 21 bodmi v 21 dueloch. "Keď zasadne na striedačku nový tréner, je to zakaždým posledná možnosť, ako nakopnúť mužstvo pred tým, než ho celé rozpredáte. Je to pre nás šanca dať sa dokopy a otočiť priebeh sezóny," vyjadril sa pre zámorské médiá McDavid. Kapitán "olejárov" strelil stý gól ako štvrtý najmladší hráč histórie NHL, v mladšom veku ho dosiahli iba Iľja Kovaľčuk, Steven Stamkos a Sidney Crosby.

Hitchcock v utorok nahradil na striedačke kanadského klubu Todda McLellana, s ktorým Oilers po sérii nepresvedčivých výsledkov predčasne ukončili spoluprácu. Šesťdesiatšesťročný Hitchcock je jeden z najúspešnejších trénerov v histórii NHL, aktuálne je tretí v historickej tabuľke v počte víťazstiev, po triumfe nad Sharks ich má na konte už 824. V zámorskej súťaži viedol v minulosti aj Philadelphiu, Columbus, St. Louis a dvakrát Dallas, kde ukončil svoje pôsobenie v apríli tohto roka. S "hviezdami" získal v roku 1999 Stanleyho pohár.

Zápas v San Jose sa skončil v neskorých večerných hodinách. "V tom čase už zvyčajne ležím doma v posteli, bál som sa, či vydržím byť tak dlho hore. Počas roka som ani raz nedopozeral tretiu tretinu zápasu, ktorý sa hral na západe," vtipkoval Hitchcock po víťaznom debute. S výkonom svojho mužstva bol spokojný: "Ako zápas plynul, postupne náš výkon gradoval. V druhej tretine sme hrali lepšie a v tretej už skutočne výborne. Dostali sme sa na koňa a už sme z neho nezosadli."

"Olejári" stále nemôžu počítať so slovenským obrancom Andrejom Sekerom, ktorý dlhodobo absentuje po operácii roztrhnutej Achillovej šľachy. Po zranení už začal s tímom trénovať, k návratu do zostavy má však stále ďaleko.

Center "žralokov" Joe Thornton vďaka asistencii pri góle Marcusa Sörensena v prvej tretine dosiahol 1033. asistenciu v profiligovej kariére, čím sa v historickej tabuľke najlepších ligových nahrávačov vyrovnal na 11. mieste legendárnemu Mariovi Lemieuxovi. Sharks boli sklamaní, že z dobre sa vyvíjajúceho zápasu vydolovali iba bod. "Príliš často sme púšťali súpera do prečíslení. To sa nemôže stávať, zvlášť, keď majú v tíme Connora McDavida. Je to ich najlepší hráč. Nemôžete im umožniť dostať sa do toľkých šancí," povzdychol si Logan Couture, ktorý strelil druhý gól domácich.

Sumár NHL:

SAN JOSE SHARKS - EDMONTON OILERS 3:4 pp (2:1, 1:1, 0:1 - 0:1)
Góly:
1. Donskoi (Pavelski, Burns), 11. Sörensen (Thornton, Labanc), 40. Couture (Hertl) – 9. McDavid (Draisaitl, Larsson), 22. Nugent-Hopkins (Brodziak), 44. Caggiula (McDavid, Draisaitl), 61. Draisaitl (McDavid). Brankári: Jones - Koskinen, strely na bránku: 25:23, 17.562 divákov.