Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Komisár NHL potvrdil 20 zápasový trest pre Widemana

Wideman v priebehu druhej tretiny stretnutia, ktoré sa hralo 27. januára, dostal pri mantineli tvrdý bodyček od jedného z hráčov Predators a otrasený cestou na striedačku zrazil krosčekom na ľad čiarového rozhodcu Dona Hendersona. Foto: TASR/AP

Obranca Calgary Flames zaútočil na čiarového rozhodcu Dona Hendersona v zápase s Nashvillom Predators.

New York 18. februára (TASR) - Komisár zámorskej hokejovej NHL Gary Bettman potvrdil 20 zápasový dištanc pre obrancu Calgary Flames Dennisa Widemana za útok na čiarového rozhodcu Dona Hendersona v zápase s Nashvillom Predators. Incident sa udial 27. januára, Wideman si už odsedel 7 zápasov.

Voči dištancu sa odvolala Hráčska asociácia NHL (NHLPA), podľa ktorej konal 32-ročný hokejista neúmyselne, pod vplyvom otrasu mozgu, ktorý utrpel po predošlom zákroku protihráča. Skúsený obranca sa minulý týždeň stretol v New Yorku s Bettmanom a snažil sa ho presvedčiť, aby mu trest znížil. Šéfa súťaže však neobmäkčil. "Nevidím dôvod na to, aby som znížil trest. Problémy mi robilo, že pán Wideman úplne zlyhal v akceptovaní aspoň nejakej zodpovednosti za svoje konanie. Na našom stretnutí sa ospravedlňoval, tak ako to urobil aj voči pánovi Hendersonovi, ale úprimnosť je spochybniteľná, pretože ako je známe 2. februára poslal spoluhráčovi textovú správu, v ktorej písal, že ‘jediným problémom a jediným dôvodom, prečo som tu, sú stupídni rozhodcovia a stupídne média.’ Aj v svetle predošlých disciplinárnych záznamov pána Widemana, som odmietol znížiť suspendáciu, ktorú udelil pán Campbell," povedal Bettman pre agentúru AP.

NHLPA bola s týmto verdiktom nespokojná a už oznámila, že posunie odvolanie neutrálnemu arbitrátorovi Jamesovi Oldhamovi. Wideman v priebehu druhej tretiny stretnutia, ktoré sa hralo 27. januára, dostal pri mantineli tvrdý bodyček od jedného z hráčov Predators a otrasený cestou na striedačku zrazil krosčekom na ľad čiarového rozhodcu Dona Hendersona. Skúsený bek po stretnutí uviedol, že po hite od protihráča mal bolesti, kolízii s arbitrom sa nedokázal vyhnúť a konal neúmyselne. Disciplinárna komisia napriek tomu potrestala Widemana dištancom na 20 zápasov, počas trestu príde aj o 564,516.20 dolárov zo svojho platu. Je to druhý najdlhší trest v histórii NHL týkajúci sa napadnutia rozhodcu.

Vo videorozbore daného incidentu vedenie NHL síce spomína, že Widemanovi po zápase diagnostikovali otras mozgu, no dezorientácia pod vplyvom predošlého zákroku protihráča nie je ospravedlnením za takýto druh zákroku. "To, čo Wideman spravil, nebola neúmyselná kolízia s rozhodcom. Zasadil silný úder, ktorý rozhodne nebol náhodný," zdôvodnila disciplinárka svoj verdikt. Prezident Flames Brian Burke, ktorá je zároveň viceprezidentom exekutívy NHL a riaditeľom hráčskych operácií, nesúhlasil s takýmto výkladom ani dĺžkou trestu. "Tvrdíme, že Dennisova kolízia s rozhodcom bola neúmyselná a náhodná," vyhlásil.

Wideman po zápase uviedol, že po bodyčeku od Miikku Salomäkiho bol v bolestiach a nedokázal sa vyhnúť čiarovému arbitrovi. Za atak na Hendersona nedostal v zápase žiadny trest, o pár minút neskôr sa dokonca rozhodcom za to ospravedlnil. "Počas mojej dlhoročnej kariéry v NHL som choval k rozhodcom maximálny rešpekt. Nikdy by som zámerne nezasiahol čiarového či hlavného arbitra," dodal skúsený bek.