Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

NHL: McDavid najrýchlejším korčuliarom, najtvrdšiu strelu má Weber

Severoameričan Connor McDavid (vpravo). Foto: TASR

Počas hokejovej šou v Los Angeles hlavnú pozornosť na seba strhli brankár Arizony Mike Smith a šesťročný Ryker Kesler, syn útočníka Anaheimu Ryana Keslera.

Los Angeles 29. januára (TASR) - Víťazom súťaží zručností, ktoré sa uskutočnili v rámci All Star víkendu NHL, sa stal výber Atlantickej divízie. Počas hokejovej šou v Los Angeles hlavnú pozornosť na seba strhli brankár Arizony Mike Smith a šesťročný Ryker Kesler, syn útočníka Anaheimu Ryana Keslera.

Smithovi sa splnil brankársky sen, keď skóroval cez celé klzisko počas súťaže Four Line Challenge. Brankár Coyotes dokázal trafiť malý otvor v strede protiľahlej bránky. Stal sa tak hrdinom večera, až pokým mu slávu nezobral Kesler junior, ktorému jeho otec zveril úlohu počas nájazdovej súťaže. Ryker zožal aplauz od divákov v hale Staples Center, keď sa postavil na samostatný nájazd a prekonal brankára Careyho Pricea strelou medzi betóny. Pri oslave gólu sa hodil na ľad, presne, ako to zvykne robiť jeho otec. Ten si svojho syna pritom celý čas natáčal na mobil. "Bol som viac nervózny než on," priznal center Ducks. "Chcel to vyskúšať. Povedal som si 'prečo nie', veď celé toto podujatie je o rodinách a zážitkoch s tým spojených. Reakcia publika, keď Ryker skóroval, bola perfektná. Bolo to úžasné. Pre otca je to jeden z momentov, keď ste najviac hrdý. Nikdy na to nezabudnem," vyznal sa Ryan Kesler. Jeho syn bol jediným, kto dokázal v nájazdoch prekonať Pricea. "Mal taký bláznivý pohľad v očiach. Vedel som, že vytiahne nejaký zaujímavý trik z klobúka. Nedal mi šancu," poznamenal jeden z najlepších brankárov ligy.

Súťaže zručností tradične predchádzajú nedeľňajšiemu Zápasu hviezd a v zámorí sa tešia veľkej popularite. Súťaž o najrýchlejšieho korčuliara vyhral center Edmontonu a líder ligovej produktivity Connor McDavid. "Kráľ" draftu 2015 obehol jedno kolo za 13,02 sekundy a v priamom súboji zdolala Nathana MacKinnona z Colorada. Druhý najrýchlejší čas dosiahol Rus Nikita Kučerov z Tampy Bay (13,16). McDavid sa potom pokúšal prekonať absolútny rekord Dylana Larkina z januára 2016 v Nashville (13,172), ale chýbalo mu 138 tisícin sekundy. Narozdiel od Larkina však musel štartovať z miesta, kým útočník Detroitu dostal vlani možnosť rozbehnúť sa pred modrou čiarou. "Mne takú možnosť nedali. Napriek tomu som so svojím výkonom spokojný. Larkin je neuveriteľne rýchly korčuliar, ktorý si zaslúži byť rekordérom," citoval McDavida oficiálny portál NHL.

Majiteľom najtvrdšej strely je obranca Montrealu Shea Weber, ktorý ovládol túto súťaž tretí rok po sebe. Kanadský reprezentant dokázal vystreliť puk na bránku rýchlosťou 102,8 míle za hodinu, čo je v prepočte 165,44 km/h. Tesne za ním skončil fínsky mladík Patrik Laine z Winnipegu (163,67).

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby dominoval v presnosti streľby, keď sa mu podarilo trafiť štyri terče z iba piatich pokusov. V priamom súboji zdolal nováčika Austona Matthewsa z Toronta, ktorý mal rovnakú bilanciu, ale zostrelenie terčov umiestnených v rohoch bránky mu trvalo o dve sekundy dlhšie. "Dostal ma pod tlak. Vedel som, že je to parádny ostrostrelec, takže som musel strieľať nielen presne, ale aj rýchlo," povedal Crosby. Ten spolu s Weberom a Bradom Marchandom z Bostonu boli jedinými dospelými, ktorí skórovali v nájazdovej súťaži. V nej premenili svoje pokusy iba štyria z 20 korčuliarov.

V zručnostnej štafete zdolala Centrálna divízia Pacifickú a Metropolitná Atlantickú. Oba víťazné výbery získali bod, bonusový dostali za najrýchlejší čas zástupcovia Metropolitnej divízie (1:21,7 min.). Disciplínu Four Line Challenge, pri ktorej hráči strieľali do malých otvorov v bránke z oboch modrých, červenej a bránkovej čiary, ovládla Pacifická divízia. Okrem Smitha sa v súťaži zviditeľnil aj Brent Burns, obranca San Jose takisto dokázal trafiť malý otvor z opačného konca ľadu. "Nestanovil som si žiadnu stratégiu. Iba som sa sústredil, aby som trafil bránku. Puk v poslednej sekunde nejako čudne zrotoval a skončil v otvore. Nemohol som tomu uveriť. Bol som z toho v šoku, ako každý v hale," tešil sa Smith, ktorý dokázal už streliť gól v NHL - v októbri 2013 skóroval do prázdnej bránky Detroitu.

V novom formáte sa za jednotlivé disciplíny získávali body, ktoré v súčte určili celkového víťaza súťaží zručností. Výhrou 4:1 nad Pacifickou divíziou v záverečnom podujatí programu - samostatných nájazdoch - si celkový triumf zabezpečila Atlantická divízia. Kapitán víťazného výberu Carey Price tak dostal možnosť vybrať si súpera pre semifinálový zápas nedeľňajšieho exhibičného miniturnaja i poradie jeho odohrania. Brankár Montrealu si za súpera vybral Metropolitnú divíziu, s ktorou odohrá druhé semifinále (22.30 SEČ). "Vyzerajú byť tímom, na ktorý by ste narazili vo finále. Tak prečo sa s nimi nestretnúť skôr a vyradiť ich ešte v semifinále," povedal Price. "Sme v rovnakej šatni ako oni, mohlo by to byť zaujímavé," reagoval na súperov výber Crosby, kapitán Metropolitnej divízie. V prvom semifinále si zmerajú sily Pacifická a Centrálna divízia (21.00), úspešnejší z oboch duelov si zahrajú vo finále. Dvadsaťminútové súboje sa budú hrať vo formáte 3 proti 3. Nepôjde iba o prestíž - mužstvo, ktoré ovládne minuturnaj, získa finančnú prémiu jeden milión dolárov. Slovenský hokej nemá vo víkendovej exhibícii zastúpenie.

All Star víkend 2017 - súťaže zručností

štafeta: víťaz - Metropolitná divízia
streľba zo štyroch čiar: Pacifická divízia
presnosť streľby: Sidney Crosby (4/5 za 10,73 s.)
najrýchlejší korčuliar: Connor McDavid (13,02 s.)
najtvrdšia strela: Shea Weber (165,44 km/h)
samostatné nájazdy: Atlantická divízia