Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Nibali verí, že má formu a môže obhájiť titul na Tour de France

Víťaz 101. ročníka Tour de France, Talian Vincenzo Nibali zo stajne Astana s trofejami na stupňoch víťazov v Paríži 27. júla 2014. Foto: TASR/AP

Talianovi narobilo vrásky najmä dianie okolo jeho tímu Astana, ktorý čelil hrozbe odobratia ProTour licencie po dopingovej kauze.

Utrecht 3. júla (TASR) - Aj napriek tomu, že Vincenzo Nibali neprežíval najideálnejšiu sezónu, podľa vlastných slov verí, že je v dostatočne dobrej formy, aby obhájil titul na Tour de France.

Talianovi narobilo vrásky najmä dianie okolo jeho tímu Astana, ktorý čelil hrozbe odobratia ProTour licencie po dopingovej kauze. Napokon v apríli padlo rozhodnutie, že mu ju ponechajú. Definitívny verdikt ohľadom neodobratia licencie kazašskej stajni vyriekla nezávislá komisia Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI). "Astana mala začiatkom roka nejaké problémy. Médiá o tom veľa hovorili, objavili sa viaceré špekulácie. Naša licencia bola predmetom debát, ale napokon nám ju neodobrali," cituje agentúra Reuters talianskeho jazdca, ktorý sa už v sobotu postaví na štart 102. ročníka Tour de France.

Debaty o budúcnosti Astany sa ťahali dva mesiace, medzitým mierne poklesla aj Nibaliho forma. Na pretekoch Tirreno-Adriatico obsadil neuspokojivé 16. miesto, na Okolo Romandie bol zase desiaty. "Mal som náročnú jar bez víťazstiev. Nemal som ani dostatočnú formu na to, aby som na jarných pretekoch uspel. A ako obhajca prvenstva na Tour de France som teda naozaj prežil veľmi nevydarený úvod sezóny," pokračoval Nibali, ktorý zaznamenal jediné víťazstvo na nedávnom talianskom šampionáte, kde obhájil vlaňajší triumf. "S mojím trénerom Paolom Slongom sme mali dobrú prípravu, v podstate rovnakú ako pred rokom."

Nibali potvrdil svoju stúpajúcu formu na júnových pretekoch Criterium du Dauphine. Aj napriek tomu, že v konečnej klasifikácii nefiguroval v top desiatke, v etapách predviedol viacero silných výkonov. "Som takmer v rovnakej forme ako v minulom roku. Viem, že sa odo mňa očakávajú výsledky, ale veľa sa hovorí aj o iných jazdcoch, ktorí v tomto roku dosiahli viac ako ja, napríklad o Froomeovi, víťazovi Dauphine či Contadorovi. No môžem povedať, že som sem prišiel v dobrej forme," dodal na tlačovke pred štartom TdF Nibali.