Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Šarapovová má dvojročný zákaz činnosti, významní sponzori ju podržali

Ruská tenistka Maria Šarapovová Foto: TASR/AP

Ruská tenistka neprešla dopingovým testom na úvodnom grandslamovom podujatí roka Australian Open, keď jej v tele našli zakázanú látku meldónium.

Londýn 9. júna (TASR) - Americká spoločnosť na výrobu športového oblečenia a potrieb Nike bude naďalej sponzorovať ruskú tenistku Mariu Šarapovovú napriek tomu, že hráčka dostala dvojročný zákaz činnosti za dopingový prehrešok. Podporu jej vyjadril aj dodávateľ rakiet - firma Head rovnako neuvažuje o ukončení spolupráce.

"Dúfame, že Mariu opäť uvidíme na dvorcoch," píše sa v oficiálnom stanovisku spoločnosti Nike. Tá najskôr v marci tohto roka po prevalení sa Šarapovovej kauzy sponzorský kontrakt dočasne zmrazila, pripomenula agentúra DPA.

Šarapovová neprešla dopingovým testom na úvodnom grandslamovom podujatí roka Australian Open, keď jej v tele našli zakázanú látku meldónium. Výkonný šéf spoločnosti Head Johan Eliasch označil trest od ITF za "chybné rozhodnutie". Podľa jeho slov by meldónium nemalo byť na listine zakázaných látok, pretože nie sú jasné vedecké dôkazy o tom, že pomáha športovcom zvýšiť výkonnosť. "Budeme pri nej naďalej stáť," dodal Eliasch na adresu ruskej tenistky.

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) Šarapovovú v stredu potrestala dvojročným dištancom. Trest má spätnú platnosť od 26. januára 2016, no bývalá svetová jednotka povedala, že sa proti verdiktu chce odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne.

Meldónium je na zozname zakázaných substancií od 1. januára 2016 a v sieti testovania uviazla už vyše stovka športovcov najmä z Ruska. Šarapovová tvrdí, že meldónium užívala zo zdravotných dôvodov.