Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Na turnaj do Nórska berie Vůjtek 16 hráčov z KHL

Tlačová konferencia Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) v Bratislave, 29. januára 2013. Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek (vľavo) a generálny manažér SZĽH Otto Sýkora (vpravo). Foto: TASR/Michal Svítok

Reprezentačnému trénerovi sa ospravedlnili skúsení hráči ako Dominik Graňák, Ivan Baranka a Tomáš Záborský.

Bratislava 29. januára (TASR) - Šestnásť hráčov z KHL a troch hokejistov z najvyššej domácej súťaže nominoval tréner slovenského národného tímu Vladimír Vůjtek na najbližšiu reprezentačnú akciu, ktorou bude Turnaj troch krajín v Nórsku. Na súpiske nie je ani jeden nováčik, český kouč stavil zväčša na osvedčené mená.

Najostrieľanejším v kádri je obranca Jugry Chanty-Mansijsk Tomáš Starosta s 126 reprezentačnými štartmi.


Zranenia vyradili skúsených hráčov


V poslednej chvíli musel Vůjtek zo súpisky vyškrtnúť meno Ivana Baranku, zadák Salavat Julajev Ufa sa ospravedlnil pre zdravotné problémy. V nominácii ho nahradil Ján Brejčák z Litvínova. "Ivan sa v pondelok zranil, pravdepodobne si to odniesla achilovka. Sezóna sa pre neho na 99 percent skončila. Bol z toho veľmi nešťastný," informoval na utorkovej tlačovej konferencii v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Otto Sýkora.

Zo skúsenejších hráčov nebude mať český kouč k dispozícii ani obrancu Dominika Graňáka či útočníka Tomáša Záborského. "Graňák má podľa vlastných slov dlhšiu dobu určité problémy, ktoré nechcem špecifikovať. Necíti sa na to, aby hral za národný tím. Dominik je pre náš tím kľúčovým hráčom a určite ho chceme mať na majstrovtvsách sveta, vidíme to momentálne tak na 50 na 50. Čo sa týka Záborského, Tomáš dvakrát prechodil angínu resp. chrípku, bral antibiotiká. Stále sa necíti celkom fit a potrebuje sa doliečiť," prezradil Vůjtek.

Domácu extraligu budú krajine fjordov zastupovať útočníci Marcel Haščák, Tomáš Marcinko (obaja HC Košice) a Michael Vandas (HK Poprad). "Haščák je už overeným hráčom, zvyšní dvaja patria medzi tých menej skúsených, ale chceme im dať šancu. Na predošlých reprezentačných turnajoch nás nesklamali," doplnil hlavný kormidelník SR.

Po dlhšej dobe sa do národného tímu vracia Martin Bartek, 32-ročného krídelníka sledoval Vůjtek už dlhšiu dobu. "Je to hráč, ktorý sa už druhý rok pohybuje v Pardubiciach na špici bodovania. Vie sa presadiť v koncovke, je silný v presilovkách a presne takýto typ hráča potrebujeme. Uvidíme, ako si bude počínať v obrannej činnosti na medzinárodnej scéne," pokračoval Vůjtek, ktorý sa rozhodol nominovať aj Juraja Mikúša, hoci v posledných dňoch trápili útočníka HC Lev Praha zdravotné problémy. "Už desať dní trénuje. Všetci vieme, že na Slovensku je problém s centrami. S Jurajom počítame na svetovom šampionáte ako so stabilným členom nášho kádra."



Napriek niektorým ospravedlnenkám sa podarilo trénerom zostaviť pomerne silný káder. "Počítam, že z tohto mužstva pôjdu na svetový šampionát do Fínska a Švédska asi dve tretiny hráčov. Samozrejme, konečný počet bude závisieť od vývoja situácie v NHL. V úvode šampionátu budeme môcť počítať len s hokejistami, ktorých zámorské tímy nepostúpia do play off," dodal reprezentačný lodivod.

Vzhľadom na prebiehajúcu olympijskú hokejovú kvalifikáciu sa na podujatí v Nórsku zúčastnia iba tri krajiny. Slováci začnú svoje účinkovanie na turnaji v piatok 8. februára, keď o 19.00 hod narazia na Švajčiarsko. Druhý zápas odohrajú v sobotu o 16.00 proti domácemu výberu.


nominácia SR na turnaj v Nórsku:

Brankári: Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL), Ján Laco (Donbass Doneck/KHL)

Obrancovia: Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Kristián Kudroč (Sibir Novosibirsk/KHL), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Juraj Mikuš (HC Lev Praha/KHL), Tomáš Starosta (Jugra Chanty-Mansijsk/KHL), Ivan Švarný (Slovan Bratislava/KHL), René Vydarený (HC České Budejovice/ČR)

Útočníci: Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák (Slovan Bratislava/KHL), Marcel Haščák (HC Košice/SR), Marcel Hossa (HC Lev Praha/KHL), Libor Hudáček, Roman Kukumberg (obaja Slovan Bratislava/KHL), Tomáš Marcinko (HC Košice/SR), Juraj Mikúš (HC Lev Praha/KHL), Peter Ölvecký (Slovan Bratislava/KHL), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/KHL), Rastislav Špirko (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Tomáš Surový (HC Lev Praha/KHL), Michael Vandas (HK Poprad/SR)

Realizačný tím:
tréner: Vladimír Vůjtek, asistent: Peter Oremus, lekár: Jozef Kubašovský, masér: Michal Malina, fyzioterapeut: Branislav Prokop, technický manažér: Samuel Petráš, tím manažér: Igor Andrejkovič

Program Turnaja troch krajín v nórskom Stavangeri:

Štvrtok 7. februára: Nórsko - Švajčiarsko (19.00 hod)

Piatok 8. februára: Švajčiarsko - Slovensko (19.00)

Sobota 9. februára: Slovensko - Nórsko (16.00)