Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Martin Fourcade na Holmenkollene s druhým zlatom, Otčenáš skončil 25.

Na snímke francúzsky biatlonista Martin Fourcade triumfoval v šprinte mužov na 10 km na majstrovstvách sveta v nórskom Osle v sobotu 5. marca 2016. Foto: TASR/AP

Pre Otčenáša, ktorý v nedeľňajšej stíhačke bude bojovať o pozíciu do pretekov s hromadným štartom, je to druhý najlepší výsledok kariéry a najlepší na svetovom šampionáte.

Oslo 3. marca (TASR) - Francúzsky biatlonista Martin Fourcade triumfoval v sobotňajšom šprinte mužov na 10 km na majstrovstvách sveta v nórskom Osle. Favorit a líder celkového poradia Svetového pohára predviedol v slávnom stredisku Holmenkollen čistú streľbu aj rýchly beh a na striebornú pozíciu odsunul domácu legendu a 42-ročného Oleho Einara Björndalena. Bronz bral Sergej Semenov z Ukrajiny.

Na štarte prvej individuálnej disciplíny šampionátu, keď už vo štvrtok v mixštafetách triumfovali Francúzi aj za pomoci M. Fourcada, bolo aj slovenské trio Matej Kazár, Martin Otčenáš a Tomáš Hasilla. Najviac sa darilo Otčenášovi, ktorý predviedol v ľahu čistú streľbu, v stoji minul raz a to mu vynieslo 25. pozíciu. Hasilla minul tiež len jeden terč (v stoji) a skončil 62., Kazár sa pomýlil dvakrát v ležke a raz v stojke, no bežal rýchlejšie a finišoval 57.

Nórsky obhajca zlata Johannes Thingnes Bö skončil bez medaily na 4. mieste. Štartovalo 102 biatlonistov. Pre Otčenáša, ktorý v nedeľňajšej stíhačke bude bojovať o pozíciu do pretekov s hromadným štartom, je to druhý najlepší výsledok kariéry a najlepší na svetovom šampionáte.

"Dnešné preteky boli zvláštne, pretože Martin Fourcade od začiatku predvádzal výborný výkon, nikomu nedal šancu a odstupy za ním boli veľké. Škoda poslednej rany Martina Otčenáša, ktorý mohol bojovať o miesta na hranici prvej desiatky. Jeho výkon ale musím hodnotiť veľmi pozitívne. Od rána bolo vidieť na ňom, že chce dokázať, že v tejto sezóne sa vie aj trafiť a dnes sa mu to podarilo, za čo sme veľmi radi. Určite podal najlepší výkon v sezóne. Maťo Kazár bežal vynikajúco, ale pôsobil dosť nervóznym dojmom na strelnici, vôbec to nebol on ako ho poznáme z priebehu sezóny, kde podával veľmi dobré strelecké výkony. Neviem čo sa stalo. Tomáš Hasilla nezvládol posledné kolo, kde dostal päťdesiat sekúnd, a to ho dostalo mimo stíhacie preteky. Je teda jasné, že vo vytrvalostných pretekoch sa nepredstaví, vystrieda ho, ako som avizoval, Miro Matiaško," povedal pre RTVS reprezentačný tréner mužov Juraj Sanitra.

"Slováci dnes definitívne potvrdili, že už horšie ako na 15. mieste v rebríčku národov neskončia. Zatiaľ sú na 14. pozícii a do konca ostavajú už iba tri súťaže (vytrvalostné preteky i štafeta v Osle a šprint v Chanty-Mansijsku). To znamená, že o rok na MS v Hochfilzene budú štartovať v individuálnych disciplínach štyria," informoval špecializovaný portál biatlon-info.sk.

výsledky:

muži - rýchlostné preteky na 10 km:

1. Martin Fourcade (Fr.) 25:35,4 min. (0 chýb)
2. Ole Einar Björndalen (Nór.) +26,9 s. (0)
3. Sergej Semenov (Ukr.) +27,6 (0)
4. Johannes Thingnes Bö (Nór.) +35,5 (1)
5. Dominik Windisch (Tal) +39,5 (1)
6. Jevgenij Garaničev (Rus.) +40,4 (1)
7. Arnd Peiffer +42,1 (0)
8. Simon Schempp (obaja Nem.) +43,8 (1)
9. Dominik Landertinger (Rak.) +46,0 (1)
10. Vladimir Iliev (Bulh.) +52,2 (1)
...
25. Martin OTČENÁŠ +1:28,8 min. (1)
57. Matej KAZÁR +2:21,1 (3)
62. Tomáš HASILLA (všetci SR) +2:30,4 (1)