Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slováci porazili Nórov po nájazdoch. Na turnaji skončili druhí

Na snímke slovenský hráč Michal Krištof (vľavo) bojuje o puk s Nórom Patrickom Thoresenom v zápase Nórsko - Slovensko na hokejovom turnaji MECA Hockey Games 2017 v nórskom Hamare 16. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Pre zverencov trénera Craiga Ramsayho to bola posledná ostrá skúška pred zimnými olympijskými hrami v Pjongčangu.

Hamar 16. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti zakončili svoje účinkovanie na turnaji MECA Hockey Games 2017 v nórskom Hamare víťazstvom nad domácim výberom 1:0 po samostatných nájazdoch. Po 60. minútach diváci na zimnom štadióne v Hamare gól nevideli, o osude sobotňajšieho stretnutia napokon rozhodli samostatné nájazdy, v ktorých sa presadili len Andrej Kudrna a Peter Ölvecký.

Pre zverencov trénera Craiga Ramsayho to bola posledná ostrá skúška pred zimnými olympijskými hrami v Pjongčangu.

Slováci nastúpili do záverečného zápasu na turnaji bez kapitána Tomáša Surového, ktorý sa po piatkovom zápase s Ruskom necítil dobre. Na jeho miesto sa do prvého útoku posunul Tomáš Hrnka, premiéru na turnaji absolvoval Michel Miklík. Ako prvý musel v zápase zasahovať nórsky brankár Lars Haugen, v Slováci boli v úvode o niečo aktívnejší, ale prvé dejstvo bolo celkovo vyrovnané. Konrád sa zapotil najmä pri presilovke domácich, skvelý zákrok vytiahol pri strela Kena-Andreho Olimba. V závere hrali presilovku aj slovenskí hokejisti, vyťažili z nej iba jednu nebezpečnú strelu od modrej čiary. Jej autorom bol Baranka.

V úvode druhej tretiny mal veľkú šancu na otvárací gól Kudrna, ale Haugen nepríjemnú situáciu vyriešil. Vzápätí Nóri opäť faulovali, ale presilovke Slovákov sa bez problémov ubránili. Na ľade sa začalo čoraz viac pritvrdzovať, dohrávali sa najmä osobné súboje pri mantineloch. Diváci nevideli príliš pekný hokej, ale šance sa rodili na jednej i druhej strane. Ďalšiu z kategórie veľkých mal v polovici zápasu Olsen, ale Konrád jeho strelu vytesnil. Vzápätí na druhej strane využil chybu nórskej obrany Meszároš, ale sám pred bránku nemieril presne. Gólu sa napokon riedko zaplnené tribúny nedočkali ani po 40. minútach.

Haugen podržal Nórov aj v 45. minúte, keď sa dvakrát za sebou ocitol v dobre príležitosti Miklík, v tretej tretine inak pokračoval scenár z predchádzajúcich dvoch tretín. Stále sa viac bojovalo, Slováci viedli v 48. minúte na strely 15:14. Tento pomer sa zvýraznil po vylúčení Rosseliho-Olsena, ale strelecké pokusy Slovákov v presilovke skončili len na brankárovi. Na druhej strane sa Konrád blysol efektným semaforom po strele Mathiasa Olimba. Duel napokon dospel do predĺženia.

V ňom mal ideálnu šancu na rozhodnutie Thoresen po faule Graňáka už po 40 sekundách, ale z nariadeného trestného strieľania neuspel. Strelou švihom minul bránku Konráda. Najväčšiu šancu Slovenska mal Čerešnák, ale sám pred bránkou mieril iba do bočnej siete. Konrád potom zlikvidoval aj strelu Bulla a o víťazovi duelu rozhodli samostatné nájazdy. V nich sa najskôr vo 4. sérii presadil Andrej Kudrna, hneď po ňom pečatil víťazstvo Slovenska Peter Ölvecký.

Na snímke generálny manažér slovenských hokejových reprezentácií Miroslav Šatan sleduje v hľadisku zápas Nórsko - Slovensko na hokejovom turnaji MECA Hockey Games 2017 v nórskom Hamare 16. decembra 2017.
Foto: TASR/AP



MECA Hockey Games 2017

Nórsko - Slovensko 0:1 pp a sn (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0, 0:1)

rozhodujúci nájazd Kudrna. Rozhodovali: Magnusson (Švéd.), Persson – Solholm Bakken (obaja Nór.), Norlander (Švéd.), vylúčení: 3:3, presilovky a oslabenia: 0:0.

zostavy:

Nórsko: Haugen - Bull, Holös, Sörvik, Johannesen, Ödegaard, Espeland, Lesund, Valkvae-Olsen - Thoresen, M. Olimb - K.A.Olimb - Rosseli-Olsen, Bastiansen, Reichenberg - Kristiansen, Forsberg, Salsten - Hoff, Roest, Röymark

Slovensko: Konrád - Graňák, Čerešnák, Starosta, Baranka, Meszároš, Jánošík, Švarný, Kotvan - Cingel, Hrnka, Lamper - Kudrna, Bubela, L. Hudáček - Sukeľ, Krištof, Paulovič - Skalický, Ölvecký, Miklík

konečná tabuľka turnaja:
1. Rusko 3 1 2 0 0 10:6 7
2. SLOVENSKO 2 1 1 1 0 7:5 6
3. Nórsko 2 1 0 2 0 9:5 5
4. Francúzsko 3 0 0 0 3 3:13 0

hlasy po zápase:
Andrej Kudrna, útočník SR: "Bol to ťažký zápas. Obe mužstvá si vytvorili šance, ale brankári boli skvelí. Bolo to o jednom góle. Sme radi, že sme v nájazdoch vyhrali. Vedel som čo urobím, som rád, že to vyšlo. Robím to aj v lige."

Branislav Konrád, brankár SR: "Ťažšie som sa rozbiehal, nebol som dlho v zápasovom tempe, ale potom som sa rozchytal. Chalani mi to uľahčili."

Dominik Graňák, kapitán SR: "Na turnaji bolo dôležité aby sme celých 60 minút hrali to čo treba, ale nedarilo sa nám to, pretože sme mali výkyvy. Zachránili nás brankári, sme si toho vedomí. Ale musíme sa vyvarovať výkyvov ako proti Rusom, alebo dnes proti Nórom. Celkovo to bola dobrá príprava."

Craig Ramsay, tréner SR: "Som veľmi hrdý na tento tím. Vidím, že sa zlepšuje od zápasu k zápasu, aj keď sme sa nevyhli zaváhaniam, ako v zápase proti Rusku. Ale dôležité je, že hráči chcú. S vystúpením tímu v Nórsku som spokojný rovnako ako s tímom na Nemeckom pohári, ale nerád by som ich porovnával."

Miroslav Šatan, generálny manažér SR: "Mužstvo boli iné, chceli sme nový systém vyskúšať aj s novými hráčmi. Veľa z nich príjemne prekvapilo. Finálna zostava bude vybraná aj z oboch tímov. Myslím si, že polovica hráčov pôjde na olympiádu z tímu ktorý bol v Nemecku a polovica z toho, ktorý bol v Nórsko. Čo sa týka brankárov, vypočujeme si aj názor Jána Lašáka."