Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Northug vyhral 50 km klasicky, Bajčičák na 37. mieste

Víťaz, nórsky bežec Petter Nordhug v cieli behu na 50 km na Majstrovstvách sveta v klasickom lyžovaní vo Falune 1. marca 2015. Foto: TASR/AP

Jediný Slovák na štarte Martin Bajčičák obsadil 37. miesto s mankom 6:37,2 min.


Falun 1. marca (TASR) - Nórsky bežec na lyžiach Petter Northug získal na MS v severských disciplínach vo Falune štyri zlaté medaily. V nedeľu triumfoval v záverečnej disciplíne šampionátu na 50 km klasicky s hromadným štartom. Presadil sa v záverečnom šprinte štvorčlennej skupiny časom 2:26:02,1 a na druhé miesto odsunul o 1,7 s Čecha Lukáša Bauera. Bronz získal obhajca titulu Švéd Johan Olsson (+2,0). Northug predtým vybojoval najcennejší kov v šprinte, tímšprinte i v štafete.

Jediný Slovák na štarte Martin Bajčičák obsadil 37. miesto s mankom 6:37,2 min. S najlepšími držal krok iba v prvej tretine pretekov, po piatich kilometroch figuroval s minimálnou stratou piatich sekúnd na 15. priečke. Postupne sa ale prepadával, na 15 km už bol 41. s vyše minútovou stratou. V druhej polovici "maratónu" si držal pozíciu vo štvrtej desiatke štartového poľa a napokon mu jeho výkon stačil na 37. miesto. O tri priečky si tak pohoršil umiestnenie z MS spred dvoch rokov vo Val di Fiemme.

V závere kráľovskej disciplíny sa vykryštalizovalo kvarteto adeptov na medaily, Northug v cieľovej rovinke potvrdil svoje šprintérske kvality a konkurentom nedal vďaka mohutnému finišu šancu. Tridsaťsedemročný Bauer, ktorý v závere ťahal pelotón, si prišiel po striebro a obhajca Olsson sa musel uspokojiť s bronzom. Až za medailovými stupňami dobehol Rus Maxim Vylegžanin.

Dvadsaťdeväťročný Northug ako prvý muž v histórii získal na jednom svetovom šampionáte štyri zlaté medaily. Celkovo si vybojoval už svoj trinásty titul majstra sveta, tretí na 50 km a je na čele historických tabuliek. V najdlhšej disciplíne je aj olympijským víťazom z Vancouveru 2010. Nóri vo Falune potvrdili svoje suverénne postavenie v bielej stope, keď vyhrali 9 z 12 disciplín v behu na lyžiach.

"Skvelý pocit. Päťdesiatka je rešpektovaná trať a preto si zlato z nej cením najviac. Veľa som pred šampionátom trénoval. Odviedol som solídnu prácu a bol som pripravený pobiť sa s najlepšími aj v záverečnej disciplíne. Ale trochu ma prekvapilo, že som vyhral," povedal pre nórsku televíziu NRK Northug, ktorého v sezóne sprevádzali aj osobné problémy pre jazdu pod vplyvom alkoholu. Vo Falune ale ukázal skvelú formu. "Použil v závere úplne inú prevodovku ako my...," konštatoval na margo dramatického záveru bronzový z 50 km Olsson.

Skúseného 38-ročného Bajčičáka sprevádzala smola. "Mal som veľa problémov," smutne hodnotil pre TASR. S najlepšími držal krok iba v prvej tretine pretekov, po piatich kilometroch figuroval s minimálnou stratou piatich sekúnd na 15. priečke. Priblížil sa aj k elitnej desiatke, no asi na desiatom kilometri zlomil palicu. "Narazil som s ňou do pútača pri trati a asi dva kilometre som išiel so zlomenou. Kým som sa dostal na štadión a vymenil ju, tak som stratil kontakt s najlepšími. Stálo ma to určite aspoň 20-30 sekúnd. Dobehnúť vedúcu skupinu už nebolo možné," vysvetlil člen ŠKP Štrbské Pleso.

Prepadol sa dozadu, na 15 km už bol 41. s vyše minútovou stratou. V druhej polovici "maratónu" si držal pozíciu vo štvrtej desiatke štartového poľa, ďalšia nehoda prišla približne na 35. kilometri. "Spadol som, dnes to bolo v zjazdoch a zákrutách nebezpečné," uviedol Bajčičák, ktorému jeho výkon stačil na 37. miesto. O tri priečky si tak pohoršil umiestnenie z MS spred dvoch rokov vo Val di Fiemme. "Škoda, dnes som sa cítil dobre, išli mi aj lyže a určite som chcel dosiahnuť viac. Urobil som ale chyby. Šampionát mi nevyšiel podľa predstáv," dodal Bajčičák, ktorý vo Falune predtým skončil na 38. priečke v skiatlone a na 46. mieste na 15 km voľne.

MS v severskom lyžovaní - beh na lyžiach
muži - 50 km klasicky s hromadným štartom:
1. Petter Northug (Nór.) 2:26:02,1 h, 2. Lukáš Bauer (ČR) +1,7, 3. Johan Olsson (Švéd.) +2,0, 4. Maxim Vylegžanin (Rus.) +2,8, 5. Alex Harvey (Kan.) +6,0, 6. Dario Cologna (Švajč.) +9,5, 7. Alexej Poltoranin (Kaz.) +10,1, 8Didrik Tönseth (Nór.) +10,1, 9. Daniel Richardsson (Švéd.) +14,6, 10. Alexander Bessmertnych (Rus.) +17,5..., 37. Martin BAJČIČÁK (SR) +6:37,2